Η Δύση κάνει μεγάλο λάθος στέλνοντας όπλα στη Μολδαβία

Μια νέα κλιμάκωση των εντάσεων φαίνεται ότι πρόκειται να ξεκινήσει στην Ανατολική Ευρώπη. Οι αρχές της Μολδαβίας δήλωσαν πρόσφατα πως η χώρα είναι πρόθυμη να λάβει φονικά όπλα από τη Δύση προκειμένου να αυξήσει το «αμυντικό της δυναμικό». Στο σημερινό πλαίσιο σύγκρουσης, η πράξη ακούγεται σαν μια πραγματική πρόκληση κατά της Ρωσίας, που υποστηρίζεται από τη Δύση.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Την Τρίτη, 21 Ιουνίου, η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Γαλλία την παραλαβή ευρωπαϊκών φονικών όπλων. Η ομιλία ήταν μια θετική απάντηση σε μια προηγούμενη υπόσχεση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πως το Παρίσι θα ζητούσε την αποστολή πακέτου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τη Μολδαβία να εξοπλιστεί.

Σύμφωνα με τη Sandu, η Μολδαβία δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί στην τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία και δε θέλει να πολεμήσει καμία χώρα, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο, με μια πιθανή εμπόλεμη κατάσταση να γίνεται πραγματικότητα. Έτσι, έχοντας αυτό κατά νου, η χώρα σχεδιάζει να λάβει ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια σε διάφορα στάδια, μέσω μικρότερων πακέτων, πρώτα από μη θανατηφόρους πόρους και αργότερα με φονικά όπλα.

"Αυτή η βοήθεια δε θα έρθει αμέσως, το ποσό καλύπτει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτής της βοήθειας, θα λάβουμε μη θανατηφόρο εξοπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για ιατρική περίθαλψη του στρατού... Μπορούμε να μιλήσουμε και για θανατηφόρο εξοπλισμό ή όπλα, αν είναι δυνατόν, σε περίπτωση που μπορέσουμε να λάβουμε αυτή τη βοήθεια, ειδικά δωρεάν (...) Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην αντιμετωπίσουμε μια σύγκρουση, αλλά όλοι περιμένουμε από τον στρατό να μας προστατεύσει σε περίπτωση επίθεσης … Ο στρατός πρέπει να είναι εξοπλισμένος με όλα τα μέσα για να μας προστατεύσει, επομένως, η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει αυτόν τον στόχο για να διασφαλίσει τις βασικές ανάγκες του στρατού», είπε.

Παρά το γεγονός ότι η τελευταία ομιλία της Sandu επικεντρώθηκε στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήταν μόνο ο Macron που υποσχέθηκε να στείλει χρήματα και όπλα στη Μολδαβία. Το Μάιο, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι ολόκληρο το ΝΑΤΟ συζητούσε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια διαδικασία προμήθειας όπλων στο Κισινάου. Για τον γραμματέα, αυτό θα ήταν απαραίτητο ως προληπτικό μέτρο μπροστά στην ύπαρξη μιας υποτιθέμενης «ρωσικής απειλής εισβολής». Στο ίδιο μήκος κύματος, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως τονίσει μια τέτοια «ανάγκη» αποστολής όπλων και χρημάτων στη Μολδαβία.


Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο απλώς επαναλαμβάνουν την παλιά αφήγηση ότι η Μόσχα σχεδιάζει να «εισβάλει» σε άλλες χώρες και πως υποτίθεται ότι θα μπορούσε να το κάνει «ανά πάσα στιγμή». Για χρόνια αυτή η ομιλία ήταν η κύρια δυτική δικαιολογία για την αποστολή όπλων και χρημάτων σε αντιρωσικές κυβερνήσεις στην Ανατολική Ευρώπη και την προώθηση μιας περιττής στρατιωτικοποίησης της περιοχής. Αυτή ήταν η ίδια ομιλία που ενθάρρυνε το Κίεβο να εμβαθύνει τις αντιρωσικές πολιτικές του και να δεχτεί να συμμετάσχει στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα, καθιστώντας την απάντηση της Μόσχας αναπόφευκτη με την τρέχουσα ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Μολδαβία φαίνεται να ακολουθεί ακριβώς τον ίδιο δρόμο με το Κίεβο όσον αφορά την υιοθέτηση της ψευδούς αφήγησης της «ρωσικής εισβολής» και τη δικαιολόγηση των πολιτικών κατά της Μόσχας. Πριν από λίγες ημέρες, στις 19 Ιουνίου, η Sandu ενέκρινε νόμο που απαγορεύει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στο έδαφος της Μολδαβίας. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ενημέρωσαν ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης θα ταξινομηθούν πλέον ως «παραπληροφόρηση» και «ξένη προπαγάνδα», δείχνοντας πως η χώρα είναι ανοιχτά προσηλωμένη σε φιλοδυτικές αφηγήσεις, χωρίς καμία διάθεση να ακούσει τη ρωσική άποψη για τα πρόσφατα γεγονότα.

Στην πράξη, αυτές οι συμπεριφορές επιδεινώνουν σημαντικά την κρίση ασφάλειας. Η Δύση προωθεί καταστάσεις αστάθειας διαδίδοντας ψευδείς αφηγήσεις με στόχο να αντιδράσει σε ανύπαρκτες απειλές. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στη Μολδαβία, δεδομένου πως η τρέχουσα επιχείρηση στην Ουκρανία έχει πολύ ξεκάθαρο στόχο να εξουδετερώσει στρατιωτικά το Κίεβο, χωρίς να είναι έργο περιφερειακού στρατιωτικού επεκτατισμού από την πλευρά της Μόσχας. Έτσι, με την παραλαβή όπλων για δήθεν «προστασία από τη Ρωσία», είναι η Μολδαβία, όχι η Ρωσία, που γίνεται η απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, καθώς επιλέγει να λειτουργεί ως φιλοδυτική στρατιωτική βάση.

Περισσότερο από αυτό, η Δύση αγνοεί εντελώς την απειλή που θα μπορούσε να θέσει στο λαό της Υπερδνειστερίας μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικοποίηση της Μολδαβίας. Στη σύγκρουση του 1990-1992, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Μολδαβούς πράκτορες σε αστικές μάχες κατά των δυνάμεων της Υπερδνειστερίας συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο και έκτοτε, παρά την «παγωμένη σύγκρουση», σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση της Μολδαβίας έχει δείξει ενδιαφέρον να ανακτήσει πλήρη έλεγχο της περιοχής. Με τα νέα όπλα, αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης αυτής της ήδη παραλυμένης σύγκρουσης, που προφανώς αφορά τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Μόσχα διατηρεί ειρηνευτικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία.

Το καλύτερο που έχει να κάνει η Μολδαβία είναι να απορρίψει τον αντιρωσικό συναγερμό του ΝΑΤΟ και να σεβαστεί την κρατική της ουδετερότητα, που έχει θεσμοθετηθεί στο σύνταγμα της χώρας, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε περιττές συγκρούσεις στο όνομα ξένων συμφερόντων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail