Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών εάν η Δύση άρει τις απαγορεύσεις

Sergei Μalgavkο/ΤΑSS
Η Ρωσία δεν εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών από το έδαφος της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να εξάγει δεκάδες εκατομμύρια τόνους δικών της σιτηρών εάν η Δύση σταματήσει να εμποδίζει τις προμήθειες τροφίμων, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση την Τετάρτη.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει δεκάδες εκατομμύρια τόνους δικών της σιτηρών εάν αρθούν οι δυτικές απαγορεύσεις από τις εξαγωγές της», είπε η Ζαχάροβα. Η διπλωμάτης τόνισε πως η Ρωσία δεν εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και παρέχει ασφαλείς διαδρόμους για αυτό κάθε μέρα.

Σύμφωνα με αυτήν, εάν η Δύση ανησυχεί για την έναρξη της παγκόσμιας πείνας θα πρέπει να «σταματήσει να εμποδίζει τις προμήθειες τροφίμων».

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι «είναι η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο που κάνουν τα πάντα για να κλιμακώσουν πραγματικά τεχνητά την κατάσταση» με την εξαγωγή σιτηρών. Ο διπλωμάτης σημείωσε επίσης πως η ευθύνη για την παρεμπόδιση της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία βαρύνει επίσης το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποναρκοθέτηση των λιμένων.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε επίσης τα λόγια της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο.

«Απλώς δείτε τη δήλωση της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών [Annalena Baerbock], η οποία είναι απολύτως εξωφρενική και απαράδεκτη για μια πολιτικό, μια πολιτικό και απλώς έναν άνθρωπο με ελάχιστη ή καθόλου γνώση της ιστορίας της χώρας του, της Ευρώπης και του κόσμου. Δήλωσε πως η Ρωσία σκοπίμως εργαλειοποιεί την πείνα και κρατά όμηρο ολόκληρο τον κόσμο. Η Μπάερμποκ όχι μόνο ψεύδεται, λέει ψέματα ασύστολα και κυνικά", είπε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κάνει τα πάντα «για να ξεχάσει πως ήταν η χώρα της που χρησιμοποίησε ιστορικά την πείνα ως όπλο και πήρε ανθρώπους ως ομήρους, καταστρέφοντας τον άμαχο πληθυσμό».

Οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, που αποδείχθηκε ότι είχαν μπλοκαριστεί στη χώρα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, βρίσκονται στη διεθνή ατζέντα για περισσότερο από δύο μήνες. Αν και προτάθηκαν αρκετές επιλογές μεταφοράς του, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από 20 έως 25 εκατομμύρια τόνοι σιταριού μπλοκαρίστηκαν στην Ουκρανία.
 
 
* πληροφορίες ΤΑΣΣ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail