Η πολιτική του κατευνασμού τροφοδοτεί τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό

geralt / pixabay
Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) στη συζήτηση για την Έκθεση για την Τουρκία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβαση του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικώς τα εξής: «Ο νεο-οθωμανικός επεκτατισμός μας έφερε ως εδώ, με θέματα ασφάλειας και απειλών στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, ιδιαίτερα εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και τρίτων χωρών όπως Συρίας και Λιβύης, μέχρι και τον Καύκασο, για ένα λόγο: Ως Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθήσαμε την πολιτική του κατευνασμού, η οποία τροφοδοτεί το τουρκικό θηρίο».

Αναφερόμενος στα δύο κύρια μέρη της Έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία (την εσωτερική κατάσταση και τις εξωτερικές της σχέσεις), ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διεθνές Δίκαιο: Το τουρκικό καθεστώς παραβιάζει ωμά και τα δύο. Καθώς λοιπόν μετράμε μέρες από την βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην περίπτωση της βάναυσης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής εδάφους της ΕΕ, μετράμε χρόνια. Σαράντα οκτώ χρόνια από την τουρκική εισβολή το 1974 και παράνομη κατοχή εδάφους της ΕΕ. Με μία αντίφαση όμως. Στη Ρωσία επιβάλαμε έξι πακέτα κυρώσεων και την Τουρκία ούτε ένα!

Γι’ αυτό καταλήγω με τρεις προτάσεις:

- Απαγόρευση πώλησης όπλων απ’ όλα τα κράτη-μέλη προς την Τουρκία.
- Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
- (Απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Σχετικά με την εμπορική συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, την οποία η Τουρκία παραβιάζει εις βάρος της Κύπρου, καλούμε την Επιτροπή να καταγγείλει την Τουρκία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως έπραξε στην περίπτωση της Λιθουανίας εναντίον της Κίνας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail