Πώς μπορεί η Ρωσία (και θα το κάνει;) να αποΝΑΤΟποιήσει την Ευρώπη

Victoria_Art / pixabay
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες, ο Gonzalo Lire, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στο Karkov, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση:

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όταν κερδίζει η Ρωσία; (vid)

Ο Lire δηλώνει, και συμφωνώ μαζί του, ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πάρει το νότο και την ανατολή για να δημιουργήσει πιθανώς μια νέα χώρα και θα αφήσει το υπόλοιπο πτώμα στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και άλλες για να γλεντήσουν. 

moonofalabama.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά μετά τι;

Το ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ ΝΑΤΟ θα είναι ακόμα εκεί. Είναι πρακτικά εγγυημένο ότι οι ΗΠΑ θα το χρησιμοποιήσουν για να πιέσουν για εκδίκηση για την απώλεια της Ουκρανίας. Αυτό θα γίνει με μια σταθερή συσσώρευση στρατευμάτων και πυραύλων δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας στην Σκανδιναβία και τη Βαλτική και με πρόσθετες ναυτικές απειλές στη βόρεια Αρκτική καθώς και στη νότια Μαύρη Θάλασσα. Κάπου σε δέκα χρόνια από τώρα, οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να προσπαθήσουν ξανά να διεξαγάγουν έναν μεγάλο πόλεμο (proxy) εναντίον της Ρωσίας, με μια αξιοπρεπή ευκαιρία να κερδίσει.

Καμία διαπραγμάτευση ή ειρηνευτική συμφωνία δε θα το εμποδίσει αυτό. Οι ΗΠΑ είναι γνωστό πως δεν μπορούν να συμφωνήσουν (недоговороспособны). Έχουν αθετήσει ΟΛΕΣ τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες που έχουν κάνει ποτέ με τη Ρωσία.

Δεκάδες Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διαφωτιστές είχαν υποσχεθεί στη Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί «ούτε μια ίντσα» προς τη Ρωσία. Κοιτάξτε πού είναι τα σύνορά του τώρα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν κατασχέσει τεράστια ποσά ρωσικών κρατικών χρημάτων. Έχουν πάρει ακόμη και, σε αντίθεση με τα δικά τους συντάγματα, τις περιουσίες ιδιωτών Ρώσων πολιτών μόνο και μόνο επειδή τα άτομα αυτά είναι Ρώσοι.

Το 2014 η Γερμανία και η Γαλλία υπέγραψαν για να εγγυηθούν εκλογές για ειρηνική αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο. Μια μέρα αργότερα οι φασίστες εισέβαλαν στο ουκρανικό κοινοβούλιο και αυτές οι εγγυήσεις αποδείχθηκαν εντελώς άχρηστες. Οι ΗΠΑ απλά είπαν γ...μα την ΕΕ . Δε δίνουν δεκάρα για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Η Γερμανία και η Γαλλία αργότερα διαπραγματεύτηκαν και υπέγραψαν τις συμφωνίες Μινσκ-1 και Μινσκ-2. Συνέχισαν να τροφοδοτούν δισεκατομμύρια χρήματα της ΕΕ στην Ουκρανία, ακόμη και όταν η ουκρανική κυβέρνηση, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ, δεν έκανε τίποτα για να τα εκπληρώσει. Ναι, ήταν τόσο ηλίθιοι.

Οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει συστήματα «πυραυλικής άμυνας» στην Πολωνία και τη Ρουμανία, τα οποία στην πραγματικότητα έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (IRBM) στη Μόσχα. Αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη Ρωσία.

Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ και οι πληρεξούσιοί του στην ΕΕ θα συνεχίσουν να αποτελούν κίνδυνο για τη Ρωσία. Και οι δύο έχουν αποδείξει πως δεν μπορούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Κατά συνέπεια, η Ρωσία θα πρέπει να τα αναδιατάξει.

Η Ρωσία θα μπορούσε να το κάνει με τη βία. Αλλά δε θα υπάρξει πορεία προς τη Ρίγα, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο ή το Παρίσι. (Θυμηθείτε ότι η Ρωσία ήταν εκεί και όταν έκανε αυτό που κάθε φορά οδήγησε σε μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη.)

Η Ρωσία ανακοίνωσε τους στρατηγικούς της στόχους. Τον Δεκέμβριο του 2021 η Ρωσία έθεσε δύο συμφωνίες προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Περιλάμβαναν αιτήματα για μια μελλοντική ρύθμιση στην Ευρώπη που θα εγγυάται αδιαίρετη ασφάλεια για όλους. Στις 21 Ιανουαρίου 2022, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη για να συζητήσουν τις προτάσεις της Ρωσίας. Λίγα λεπτά πριν από αυτή τη συνάντηση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης :

Ερώτηση: Τι θα σημαίνει για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το αίτημα της Ρωσίας να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του 1997; Θα πρέπει να φύγουν από το ΝΑΤΟ, να απομακρύνουν τις αμερικανικές βάσεις από το έδαφός τους ή κάτι άλλο;

Απάντηση: Αναφέρατε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους των πρωτοβουλιών της Ρωσίας. Διατυπώθηκε σκόπιμα με απόλυτη σαφήνεια για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ασάφεια. Μιλάμε για απόσυρση ξένων δυνάμεων, εξοπλισμού και όπλων, καθώς και για τη λήψη άλλων μέτρων για να επιστρέψουμε στο στήσιμο που είχαμε το 1997 σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το Reuters ανέφερε:

ΜΟΣΧΑ (Reuters) - Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν διατάξεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εγκαταλείψουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δήλωσε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα ζήτησε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι το μπλοκ θα σταματήσει την επέκτασή του και θα επιστρέψει στα σύνορά του του 1997.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο είπε ότι η Ρωσία ήθελε να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, τα όπλα και ο άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός από αυτές τις χώρες.

Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης Λαβρόφ και Πούτιν, όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δε θέτουν δημοσίως στόχους εάν δεν έχουν τρόπο να τους επιτύχουν. Έχουν πάντα καλά μελετημένα σχέδια πριν ανακοινώσουν τους στόχους τους.

Πώς μπορεί λοιπόν η Ρωσία να επιτύχει μια υποχώρηση του ΝΑΤΟ πίσω στα σύνορά της του 1997;

Κυρώσεις. Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τις οικονομικές και στρατιωτικές τους δυνάμεις για να επιβάλλουν κυρώσεις σε αυτήν ή εκείνη τη χώρα που δεν έπραξε όπως τους είχε πει η Ουάσιγκτον. Αν δεν θεσπιστούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τέτοιες κυρώσεις δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο. Παρά το γεγονός αυτό, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ακόμη και δευτερεύουσες κυρώσεις. Απείλησαν με κυρώσεις κατά της Ευρώπης και όλων των άλλων, καθώς τους διέταξε να μην ασχοληθούν με το Ιράν ή τη Βενεζουέλα.

Alan MacLeod @AlanRMacLeod - 22:45 UTC · 5 Ιουνίου 2022

Οι ΗΠΑ σκέφτονται να «επιτρέψουν» στην Ευρώπη και τη Βενεζουέλα να συναλλάσσονται μαζί. Σκεφτείτε τι μας λέει αυτή η ιστορία για τις παγκόσμιες σχέσεις εξουσίας και ποιος είναι υπεύθυνος.

Bloomberg @business - 12:13 UTC · 5 Ιουνίου 2022

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Eni και τη Repsol να μεταφέρουν πετρέλαιο Βενεζουέλας στην Ευρώπη μόλις τον Ιούλιο για να αντισταθμίσουν το ρωσικό αργό, ανέφερε το Reuters trib.al/fQ10QlX

Η Ρωσία μπορεί να κάνει παρόμοια. Όμως, καθώς ακολουθεί πάντα το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να το κάνει με λίγο διαφορετικό τρόπο.

Η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη στο ότι παράγει όλα τα είδη πρώτων υλών που χρειάζεται ο κόσμος, και ειδικά η «δύση». Η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Γερμανία, εξαρτάται από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από τη Ρωσία. Οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία θα τριπλασιαστούν τουλάχιστον εάν αποκοπεί πλήρως από τις ρωσικές προμήθειες.

Ο ηγέτης της γερμανικής βιομηχανίας ανακοίνωσε φωναχτά πως θα πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες ευρωπαϊκές πολιτικές περιορισμού του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού. Οι χημικοί γίγαντες BASF και Bayer θα πρέπει να μετακομίσουν σε κάποια άλλη χώρα. Η Volkswagen, η Mercedes, η BMW θα πρέπει να σταματήσουν κάθε παραγωγή στην Ευρώπη. Η παραγωγή χάλυβα θα πέσει στο μηδέν. Η έλλειψη λιπασμάτων θα οδηγούσε σε εξάρτηση από την ξένη γεωργία.

Θα ακολουθούσε μαζική ανεργία. Εκατομμύρια θα βρεθούν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα συνεχόμενα μπλακ άουτ, το πάγωμα των διαμερισμάτων και τον υπερπληθωρισμό.

Η Ρωσία μπορεί να το πετύχει αυτό ανά πάσα στιγμή. Πρέπει απλώς να σταματήσει να προμηθεύει αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη.

Παρά τα έξι ευρωπαϊκά «πακέτα κυρώσεων» κατά της Ρωσίας, δεν έχει υπάρξει ακόμη αμοιβαία απάντηση από τη Ρωσία. Ίσως εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναγνωρίσουν το θανατηφόρο παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ μαζί τους.

Δυστυχώς οι ηγέτες της Ευρώπης είναι χαζοί και συμβιβασμένοι. Ο «πράσινος της ελιάς» Γερμανός υπουργός Οικονομικής Καταστροφής Ρόμπερτ Χάμπεκ εξακολουθεί να ονειρεύεται να γονατίσει την οικονομία της Ρωσίας ακόμη και όταν το ρούβλι ανεβαίνει και η οικονομία της Γερμανίας καταρρέει. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν ήταν ποτέ η πιο φωτεινή λάμπα στο δωμάτιο. Είναι βαθιά συμβιβασμένος λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Wireguard. Ήταν υπουργός Οικονομικών όταν οι αναφορές για απάτη δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας κατεστάλησαν από το υπουργείο του. Και μην με πτοείτε για την Ursula van der Leyen, η οποία έχει αποδειχθεί διεφθαρμένη και ανίκανη από τότε που ανέλαβε το πρώτο της δημόσιο αξίωμα. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα γνωρίζουν πολλά άλλα εγκλήματα στα οποία έχουν εμπλακεί αυτοί οι άνθρωποι.

Οι σημερινοί ιδεολογικοί ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να αντικατασταθούν από καθαρούς που ακολουθούν τη γερμανική παράδοση της Realpolitik:

Realpolitik · από το γερμανικό real «ρεαλιστικό, πρακτικό, πραγματικό» και πολιτικό «politics»), αναφέρεται στη θέσπιση ή τη συμμετοχή σε διπλωματικές ή πολιτικές πολιτικές που βασίζονται κυρίως σε εκτιμήσεις δεδομένων συνθηκών και παραγόντων, αντί αυστηρά δεσμευτικές σε ρητές ιδεολογικές έννοιες ή ηθικές και ηθικές προϋποθέσεις. Από αυτή την άποψη, μοιράζεται πτυχές της φιλοσοφικής του προσέγγισης με εκείνες του ρεαλισμού και του πραγματισμού. Συχνά αναφέρεται απλώς ως «πραγματισμός» στην πολιτική, π.χ. «υποβολή πραγματιστικών πολιτικών» ή «ρεαλιστικές πολιτικές».

Μόνο με νέους και αξιοπρεπείς ηγέτες θα συνέλθει η Ευρώπη.

Η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει για να επιτευχθεί αυτό, ενώ ταυτόχρονα λύνει το πρόβλημά της στο ΝΑΤΟ.

Μπορεί να δηλώσει δημόσια ότι:

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Τι θα ακολουθούσε;

Εκατομμύρια συζητήσεις υπό το φως των κεριών θα πραγματοποιούνταν σε παγωμένα και πεινασμένα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Οι πολιτικές απόψεις θα άλλαζαν. Οι κυβερνήσεις θα αντικατασταθούν με πιο ρεαλιστικές.

Η Γαλλία και η Γερμανία θα έπρεπε είτε να φύγουν από το ΝΑΤΟ είτε να εξαθλιωθούν και να γίνουν άσχετες. Τα αμερικανικά στρατεύματα σε ευρωπαϊκά εδάφη θα κληθούν να φύγουν ή να δεχθούν επίθεση και να πεταχτούν έξω από ένα εξαγριωμένο κοινό. Η Γερμανία θα απαγόρευε στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της. Οι ΗΠΑ θα έχαναν τον έλεγχο της ηπείρου.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί; Λοιπόν, ο Gonzalo Lira διαφωνεί και εγώ. Στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, είχα προειδοποιήσει για τις συνέπειες των σημερινών «δυτικών» πολιτικών:

Η στρατηγική των ΗΠΑ να «διορθώσουν» τη Ρωσία στην Ευρώπη επιβάλλοντάς της «συντριπτικές κυρώσεις» για να επιτεθούν στη συνέχεια στην Κίνα αποτυγχάνει. Αυτό συμβαίνει γιατί ήταν εντελώς λανθασμένη.

Η Ρωσία είναι η πιο αυταρχική χώρα στον κόσμο. Παράγει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται και έχει εξαιρετικά επιθυμητά προϊόντα που έχουν παγκόσμια ζήτηση και είναι ιδιαίτερα απαραίτητα στην Ευρώπη. Η Ρωσία έχει επίσης τεράστια χρηματοοικονομικά αποθέματα. Μια στρατηγική κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Οι συνέπειες για την Ευρώπη ήταν προφανείς :

Οι ΗΠΑ και οι πληρεξούσιοί τους στην ΕΕ και αλλού έχουν επιβάλει πολύ σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για να βλάψουν την οικονομία της.

Η τελική πρόθεση αυτού του οικονομικού πολέμου είναι η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Η πιθανή συνέπεια θα είναι η αλλαγή καθεστώτος σε πολλές άλλες χώρες.
...
Όλη η κατανάλωση ενέργειας στις Η.Π.Α και την ΕΕ θα είναι πλέον σε εξαιρετική τιμή. Αυτό θα ωθήσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ σε ύφεση. Καθώς η Ρωσία θα αυξήσει τις τιμές για τις εξαγωγές αγαθών στα οποία έχει ισχύ στην αγορά - φυσικό αέριο, πετρέλαιο, σιτάρι, κάλιο, τιτάνιο, αλουμίνιο, παλλάδιο, νέον κ.λπ. - η άνοδος του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο θα γίνει σημαντική.
...
[Η Ρωσία και η Κίνα] έχουν αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο μυαλό τους για το θέμα από ό,τι οι ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να το είχαν αναγνωρίσει, αντί να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την αυτοεικόνα τους ως μονοπολική δύναμη.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εγκατασταθούν οι νέες οικονομικές πραγματικότητες. Πιθανότατα θα αλλάξουν την τρέχουσα άποψη για τα πραγματικά στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης. 

Η Ευρώπη είναι τυχερή στο ότι η Ρωσία, ακόμη και πριν επανεισέλθει στην Ουκρανία, έχει προσφέρει μια πολύ αξιοπρεπή εναλλακτική λύση στην ηγεμονία των ΗΠΑ στην Ευρώπη:

Ένας άνθρωπος που έχει το αυτί του Πούτιν, ο καθηγητής Σεργκέι Καραγκάνοφ που είναι επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, έγραψε ένα άρθρο που δείχνει μια εναλλακτική.

Το κομμάτι ζητήθηκε και υποτίθεται ότι θα δημοσιευθεί στους Financial Times, πράγμα που σημαίνει ότι απευθύνεται στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Αλλά οι FT το απέρριψαν τώρα για αδιευκρίνιστους λόγους. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Russia in Global Affairs και τώρα έχει επανεκδοθεί από το RT.

...

Ο [Καραγκάνοφ] δηλώνει:

Το σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη, που χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση μετά τη δεκαετία του 1990, χωρίς να έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης μετά το τέλος του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου, είναι επικίνδυνα μη βιώσιμο.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι επίλυσης του στενού ουκρανικού προβλήματος, όπως η επιστροφή της στη μόνιμη ουδετερότητα ή νομικές εγγυήσεις από πολλές βασικές χώρες του ΝΑΤΟ ότι δε θα ψηφίσουν ποτέ για περαιτέρω επέκταση του μπλοκ. Οι διπλωμάτες, υποθέτω, έχουν μερικούς άσους στα μανίκια τους. Δε θέλουμε να ταπεινώσουμε τις Βρυξέλλες επιμένοντας στην αποκήρυξη της εσφαλμένης έκκλησής τους για την αδιάκοπη επέκταση του ΝΑΤΟ. Όλοι γνωρίζουμε το τέλος της ταπείνωσης των Βερσαλλιών. Και φυσικά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Αλλά το καθήκον είναι ευρύτερο: να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα στα ερείπια του παρόντος. Και χωρίς φυσικά να καταφύγουμε στα όπλα. Πιθανώς στο ευρύτερο ευρύτερο ευρασιατικό πλαίσιο. Η Ρωσία χρειάζεται μια ασφαλή και φιλική δυτική πλευρά στον ανταγωνισμό του μέλλοντος. Η Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία ή ακόμη και εναντίον της χάνει γρήγορα τη διεθνή της επιρροή. Αυτό είχε προβλεφθεί από πολλούς ανθρώπους στη δεκαετία του 1990, όταν η Ρωσία προσφέρθηκε να ενσωματωθεί στα συστήματα της ηπείρου και όχι να ενταχθεί σε αυτά. Είμαστε πολύ μεγάλοι και περήφανοι για να μας απορροφήσουν. Η πρότασή μας απορρίφθηκε τότε, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μη συμβεί αυτή τη φορά.

Αυτή η τελευταία παράγραφος είναι η ουσία των πραγματικών στρατηγικών στόχων της Ρωσίας. Απαιτούν να καταστρέψουν το σημερινό σύστημα ηγεμονίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η Ευρώπη θα πρέπει να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ. Οι αλλαγές καθεστώτος στις ευρωπαϊκές χώρες θα είναι πιθανώς απαραίτητες για να γίνει αυτό.

Οι ηγέτες της Ρωσίας έχουν τώρα μια ευκαιρία κάθε έναν αιώνα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Θα καταδικαστούν από τους συμπατριώτες τους εάν δεν το κάνουν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν τρόπο να αποτρέψουν ή να αντιμετωπίσουν ένα ρωσικό μποϊκοτάζ στις πωλήσεις και τις συνέπειές του.

Πότε επιτέλους θα ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ή αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτά τα γεγονότα;

Ενημέρωση (11:45 UTC):

Ένα ηχητικό από μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή ο Λαβρόφ:

Ρωσική Πρεσβεία, ΗΒ @RussianEmbassy - 11:41 UTC · 6 Ιουνίου 2022

ΥΠΕΞ #Λαβρόφ: Προφανώς, κανείς δεν πρόκειται να μεταρρυθμίσει το #ΝΑΤΟ. Θα μετατρέψουν αυτή την «αμυντική συμμαχία» σε μια παγκόσμια συμμαχία που διεκδικεί παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι που είναι σίγουρα καταδικασμένο σε αποτυχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail