«Θα κάψουμε οτιδήποτε για να κρατήσουμε τον κόσμο ζεστό» – Τσέχος αξιωματούχος

Pexels / pixabay
Ο Γενικός Πρέσβης της Τσεχίας για την Ενεργειακή Ασφάλεια, Βάτσλαβ Μπαρτούσκα υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παράγει θερμότητα και ηλεκτρισμό, εάν τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντληθούν αυτόν τον χειμώνα.

«Βασικά έχουμε μια επανάληψη του πετρελαϊκού σοκ του 1973… Εάν διακοπεί το φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, θα κάψουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας ζεστούς και να έχουμε ηλεκτρισμό», είπε ο Bartuška τη Δευτέρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Euractiv. Τα σχόλιά του έγιναν ενόψει της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, εξακολουθεί να είναι δυνατή η παροχή αερίου στην ΕΕ πριν από την περίοδο θέρμανσης, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις με προμηθευτές LNG. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απρόθυμη να τις υπογράψει στο παρελθόν, αλλά, σύμφωνα με τον Bartuška, η κατάσταση έχει αλλάξει.

«Δεν θα το ακούγατε αυτό από τον Επίτροπο πριν από ένα χρόνο, ή πριν από μισό χρόνο ή πριν από τέσσερις μήνες. Υπάρχει σαφής κατανόηση από την πλευρά τους ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επιβιώσουν, οι κυβερνήσεις πρέπει να επιβιώσουν τον χειμώνα» , δήλωσε.

Ο Bartuška πρόσθεσε ότι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της χώρας του στην ΕΕ, ο κύριος στόχος του μπλοκ θα είναι να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου με αρκετές προμήθειες ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης. Η Πράγα θα επικεντρωθεί επίσης στην προώθηση κοινών αγορών φυσικού αερίου και σκοπεύει να επισπεύσει την εφαρμογή του σχεδίου REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο πρόκειται να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους και να προωθήσει τη μετάβαση στην ΕΕ στην «πράσινη» ενέργεια.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή, η τελευταία κίνηση έχει ήδη δρομολογηθεί και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τα πολιτικά προβλήματα μπορούν πράγματι να βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

«Πολλές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ίδιους τους ανθρώπους. Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα αγοράσει θερμάστρες φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή; Μάλλον όχι» , δήλωσε, προσθέτοντας πως η χώρα του έχει πρόσφατα δει μια «τεράστια αύξηση» στον αριθμό των αντλιών θερμότητας και των ηλιακών συλλεκτών που έχουν εγκατασταθεί στην Τσεχική Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες.

«Η μετάβαση θα είναι δύσκολη και περίπλοκη, αλλά θα κερδίσουμε. Και οι νικητές θα είναι οι πράσινες τεχνολογίες. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος και, σε πέντε χρόνια από τώρα, θα ρωτάμε βασικά γιατί καίγαμε φυσικό αέριο για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια».
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail