Απάτη από επιτήδειους που εμφανίζονται ως εφοριακοί κι εξαπατούν φορολογούμενους

stevepb / pixabay
Η ΕΛΦΕΕ Ρόδου, μετά από ενημέρωση που έλαβε από μέλη της, κάνει γνωστό σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες, το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εξαπάτησής τους, με σκοπό επιτήδειοι να τους αποσπάσουν χρήματα για την πληρωμή των φόρων τους ή την είσπραξη επιστρεφόμενων φόρων.

Πιο συγκεκριμένα: Επιτήδειοι καλούν τηλεφωνικά ή στέλνουν email σε ανυποψίαστους πολίτες, αναφέροντας πως επικοινωνούν μαζί τους εκ μέρους του λογιστικού γραφείου με το οποίο συνεργάζονται για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, συντεινόμενοι ως νέοι συνεργάτες. Στη συνέχεια, με πρόσχημα τη λήψη επιστροφής φόρου ή την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων, επιχειρούν να τους αποσπάσουν στοιχεία τραπεζικών τους λογαριασμών ή τα στοιχεία πρόσβασής τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής τους (web banking) ή τους δίνουν ακόμη και στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού για να καταθέσουν το ποσό της οφειλής τους.

Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή στους φορολογούμενους για τα εξής:

  • Τα λογιστικά γραφεία δεν είναι υπεύθυνα για την πληρωμή φόρων των πελατών τους, ούτε και διαμεσολαβούν ως εισπράκτορες για την επιστροφή φόρων των πελατών τους. Η επιστροφή φόρου διενεργείται απ’ ευθείας από την ΑΑΔΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αφού οι λογαριασμοί αυτοί δηλωθούν στην ΑΑΔΕ.
  • Η πληρωμή των φορολογικών οφειλών δεν γίνεται με κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό της φορολογικής διοίκησης αλλά με χρήση ταυτότητας οφειλής σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα ή ίδρυμα πληρωμών ή υπηρεσία πληρωμών.
  • Εάν ένας πολίτης γνωρίζει ότι έχει ήδη εκκρεμείς φορολογικές οφειλές, τότε η επιστροφή φόρου συμψηφίζεται με τις οφειλές του και εφόσον υπάρχει πλεονάζον ποσό προς επιστροφή, τότε η διαφορά επιστρέφεται στον τραπεζικό λογαριασμό του που έχει δηλώσει στην ΑΑΔΕ.
  • Εάν ένας πολίτης δεχθεί κλήση ή email από πρόσωπο που ενεργεί σύμφωνα με τα παραπάνω, τότε οφείλει να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνομιλίας ή του κειμένου στο email, καλώντας το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται στα ήδη γνωστά σε αυτόν στοιχεία επικοινωνίας.

 

Ρόδος 27/05/2022

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ο Πρόεδρος
Παπαγρηγορίου Νικόλαος

Ο Α’ Αντιπρόεδρος
Ηρακλείδης Ιωάννης

Ο Β’ Αντιπρόεδρος
Δαμιανός Μιχαήλ

Η Γενική Γραμματέας
Ξανθοπούλου Ειρήνη

Ο Ταμίας
Βασιλείου Χαράλαμπος

Ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων
Χαροκόπος Ιωάννης

Το Μέλος
Τορούμογλου Σάκης

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail