Η Γαλλία μόλις έζησε μια μεγάλη πολιτική ανατροπή

facebook.com/EmmanuelMacron
Αν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πίστευε ότι η επανεκλογή του τον περασμένο Μάιο εναντίον της ακροδεξιάς λαϊκίστριας αμφισβητία του, Μαρίν Λεπέν ήταν μια άδεια για να συνεχίσει να προχωρά με μια παγκοσμιοποιημένη ατζέντα, αποδεικνύεται πως δεν υπολόγισε καλά. Ενώ οι Γάλλοι ψηφοφόροι μπορεί να ήταν απρόθυμοι να παραδώσουν τον εκτελεστικό έλεγχο στη Λεπέν, άδραξαν την ευκαιρία να βαθμονομήσουν εκ νέου την ισορροπία δυνάμεων μακριά από το παγκοσμιοποιητικό κατεστημένο του Μακρόν με τις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Rachel Marsden - RT / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και ο κεντρώος συνασπισμός "Μαζί" του Μακρόν διατήρησε τις περισσότερες έδρες μεταξύ των κομμάτων που εξελέγησαν στην Εθνοσυνέλευση την Κυριακή, ο πρόεδρος έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που του επέτρεψε να περάσει ελεύθερα την ατζέντα του στη νομοθεσία. Μέχρι τώρα, ό,τι ήθελε ή τηλεγραφούσε ο Μακρόν – είτε ήταν εντολές για τα εμβόλια του Covid και ψηφιακά πιστοποιητικά είτε λογοκρισία υπό το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» – το κόμμα του απλώς τις μετέτρεπε σε νόμο. Και οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο από το να παραπονιούνται απελπιστικά.

Μέχρι τώρα.

Τα λαϊκιστικά κόμματα δεξιά και αριστερά σημείωσαν ιστορικά κέρδη, ενώ τα παραδοσιακά κατεστημένα κόμματα αποδεκατίστηκαν. Από τις 577 έδρες, το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν (πρώην La République En Marche!) διατήρησε 170, χάνοντας 138 σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017. Τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν από άλλα μέλη του συνασπισμού Together απείχαν πολύ από το να αντισταθμίσουν μια τέτοια τεράστια απώλεια, με αποτέλεσμα ο συνασπισμός να κατέχει μόνο 245 έδρες συνολικά.

Ο λαϊκιστικός αριστερός συνασπισμός New Ecologic and Social People's Union, με επικεφαλής τον Jean-Luc Mélenchon – ονομάζεται «Nupes», το γαλλικό του ακρωνύμιο, αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ονομάζεται «Watermelon», καθώς είναι λαϊκιστικός αριστερός ροζ-κόκκινος στον πυρήνα του με εξωτερικό στρώμα του πράσινου ακτιβισμού – κατέλαβε 131 έδρες για να σχηματίσει την κύρια αντιπολίτευση. Εν τω μεταξύ, οι δεξιοί λαϊκιστές της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν σημείωσαν ιστορικά κέρδη που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αυξάνοντας τη δύναμή τους από μόλις οκτώ έδρες στις 89. Η δεξιά του κατεστημένου, Les Républicains, έπρεπε να συμβιβαστεί με μόλις 61 έδρες, ενώ το παραδοσιακό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως οντότητα δεν υπήρχε πουθενά.

Αυτό που προκύπτει είναι ένα στιγμιότυπο της νέας ιδεολογικής διχογνωμίας που κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στον δυτικό πολιτικό λόγο. Το συμβατικό αριστερό-δεξιό παράδειγμα επισκιάζεται από ένα παράδειγμα του λαϊκισμού εναντίον της παγκοσμιοποίησης, καθώς οι ελίτ του κατεστημένου και στις δύο πλευρές του πολιτικού χάσματος σε όλο το δυτικό κόσμο κηρύττουν το ίδιο ευαγγέλιο και τραγουδούν από το ίδιο βιβλίο ύμνων για θέματα κρίσιμης σημασίας για τους πολίτες.


Οι πολιτικοί του κατεστημένου δεξιά και αριστερά συμφωνούν συχνότερα σε θέματα όπως οι εντολές για τα εμβόλια για τον Covid, τη λογοκρισία που υποστηρίζεται από το κράτος, την επιτήρηση (ψηφιακή ή άλλη) ή η ανάγκη να ακολουθηθεί οποιαδήποτε συναίνεση ή ατζέντα που παρουσιάζεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και υποστηρίζεται από τα θολά συμφέροντα των πλούσιων ελίτ. Τι νόημα έχει να διαφωνείτε για την κομματική ιδεολογία όταν η κυριαρχία της χώρας σας κινδυνεύει από αυτούς που έχουν λίγους ενδοιασμούς να την ξεπουλήσουν σε εξωτερικά ή υπερεθνικά συμφέροντα;

Η γαλλική μη κατεστημένη δεξιά και αριστερά έχουν πολλά κοινά. Δεν ενδιαφέρονται να στηρίξουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική για να επιλέγουν διαρκώς μάχες στο εξωτερικό. Έχουν μια πιο ρεαλιστική και αγνωστικιστική προσέγγιση σε άλλες χώρες που θα ωφελούσε το γαλλικό εμπόριο και τη συνεργασία. Κατανοούν πως τα προβλήματα της Αμερικής δεν χρειάζεται να είναι της Γαλλίας εάν το Παρίσι επιμένει στην κυριαρχία της ανεξαρτησίας στις συναλλαγές του με την Ουάσιγκτον και την ΕΕ.

Η έλλειψη πρόσβασης των λαϊκιστών στην εξουσία τους έχει καταστήσει σχετικά μη ελκυστικούς στόχους αποπλάνησης από ειδικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται περισσότερο να καλύψουν τις τσέπες τους από εκείνες του μέσου πολίτη. Και οι δικές τους ιστορίες να περιθωριοποιούνται από το κατεστημένο και να αρνούνται να ενταχθούν σε συμβατικά πολιτικά κόμματα είναι απόδειξη του χαρακτήρα που απαιτείται για την επιδίωξη μιας αντισυμβατικής ατζέντας κάτω από τεράστια πίεση του κατεστημένου για συμμόρφωση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γαλλικές ελίτ φρικάρουν. Μετά τις εκλογές, οι ειδικοί αναφέρονται στη χώρα ως «ακυβέρνητη» – και όλα αυτά επειδή οι κυβερνητικές ελίτ δεν μπορούν πλέον να κάνουν ό,τι θέλουν. Τίποτα δεν είναι πιο εύκολα «κυβερνήσιμο» από μια απολυταρχία. Κατά την άσκηση του δημοκρατικού τους δικαιώματος, οι Γάλλοι ψηφοφόροι εισήγαγαν την πολυπόθητη πολυμορφία με την πιο κρίσιμη ιδεολογική έννοια.

Οι Γάλλοι πολίτες ανέφεραν συνήθως την αγοραστική δύναμη ως την κύρια ανησυχία τους κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών. Ο Μακρόν απέτυχε με τους Γάλλους όταν υποστήριξε τη διαρκή ανταγωνισμό της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία, όταν η απόσυρση της γαλλικής υποστήριξης και η επιμονή ότι η Ουκρανία πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ που υποστηρίζονται από τη Γαλλία θα μπορούσε να είχε τερματίσει τη σύγκρουση. Και όταν η σύγκρουση έγινε κόκκινη, ο Μακρόν υποστήριξε τις αντιρωσικές κυρώσεις που οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών που σχετίζονται με την ενέργεια και τον πληθωρισμό στη Γαλλία και την Ευρώπη. Ξεπέρασε κάθε δυνατή αναστολή και μόλις τώρα αλλάζει τη μελωδία του σχετικά με την ανάγκη για ειρήνη, διαπραγματεύσεις και ουκρανικές παραχωρήσεις.

Οι ανησυχίες για την υγειονομική περίθαλψη ήταν επίσης στην κορυφή του μυαλού των ανθρώπων. Αν και τα γαλλικά νοσοκομεία βρίσκονται υπό πίεση, 15.000 μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν έχουν ακόμη επανενταχθεί σύμφωνα με τους κανόνες του Μακρόν για τον Covid.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η ηλικία συνταξιοδότησης, την οποία ο Μακρόν πρόκειται να αυξήσει από τα 62 στα 65. Αλλά για τους Γάλλους πολίτες, των οποίων οι μισθοί είναι ήδη χαμηλοί επειδή ο εργοδότης τους πρέπει να πληρώσει σχεδόν ένα ευρώ κοινωνική ασφάλιση στην κυβέρνηση για κάθε ευρώ μισθού εργαζομένων (και αυτό πριν αφαιρεθεί άλλο ένα τέταρτο από ό,τι έχει απομείνει στο τέλος του εργαζομένου), μεταφράζεται σε έναν ακόμη τρόπο φορολόγησης της εργασίας τους μειώνοντας τις παροχές τους.

Η λαϊκίστικη δεξιά και αριστερά συμφωνούν ότι η γαλλική πολιτική πρέπει να προσανατολίζεται προς όφελος των συμφερόντων του μέσου εργαζόμενου Γάλλου πολίτη πρώτα και κύρια αντί να τους αντιμετωπίζει ως εκ των υστέρων ή παράπλευρη ζημία στην υπηρεσία άλλων σκοτεινών συμφερόντων. Αυτό το νέο γαλλικό κοινοβούλιο είναι ένα πόδι στην πόρτα για τους λαϊκιστές τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά για να πείσουν ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους ότι η λαϊκιστική διακυβέρνηση δεν είναι μόνο μια βιώσιμη – αλλά στην πραγματικότητα προτιμότερη – εναλλακτική λύση στο σημερινό κατεστημένο status quo.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail