Η Ινδία προτείνει διευθέτηση των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία σε ρουπίες

F1Digitals / pixabay
Η Ινδία προτείνει να διευθετηθεί το εμπόριο με τη Ρωσία σε ρουπίες, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, καθώς το έθνος της Νότιας Ασίας προχωρά με αγορές πετρελαίου και όπλων από τη χώρα που έχει πληγεί από τις κυρώσεις, σημειώνει ο Shruti Srivastava σε άρθρο του για το bloomberg.com.

Το Νέο Δελχί σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ισοδύναμο ρουπίων που έχουν κατατεθεί στη ρωσικά κρατικά ελεγχόμενη VTB Bank PJSC και στη Sberbank of Russia PJSC, είπε η πήγη, ζητώντας να μην κατονομαστεί καθώς οι διαβουλεύσεις είναι ιδιωτικές. Ένα σχέδιο θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί σύντομα καθώς Ρώσοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την ινδική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα.

Η Ινδία είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως έναν μηχανισμό ρουπίας-ρουβλίου, ο οποίος έχει πέσει σε δυσμένεια αυτή τη φορά λόγω της ακραίας αστάθειας στο ρωσικό νόμισμα, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας πως οι καταθέσεις στους ρωσικούς λογαριασμούς θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου του τρόπου που η Ινδία αγοράζει.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επιθυμεί να οριστικοποιήσει ένα μηχανισμό καθώς η Ινδία αίρει τις εισαγωγές πετρελαίου για να εκμεταλλευτεί την πτώση των τιμών μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία στη Ρωσία. Το φθηνότερο ρωσικό αργό μπορεί να βοηθήσει την Ινδία, η οποία έχει δει τον πληθωρισμό να ξεπερνά τον στόχο της κεντρικής τράπεζας καθώς το πετρέλαιο αγγίζει σχεδόν τα 130 δολάρια το βαρέλι.

Η Ινδία είχε εμπορικό έλλειμμα 6,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία το έτος που έληξε το Μάρτιο του 2022, με το συνολικό διμερές εμπόριο στα 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Νέο Δελχί εργάζεται για την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα πλαστικά και τα χημικά για να εξισορροπήσει τα βιβλία.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων στον κόσμο, αντιστάθηκε στην πίεση των ΗΠΑ και της Αυστραλίας να περιορίσουν τη σχέση της. Έχει επικαλεστεί απειλές από το Πακιστάν και την Κίνα για να υποστηρίξει τη συνέχιση των προμηθειών, μια κίνηση που ώθησε τις ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης για να απομακρύνουν την Ινδία από το ρωσικό στρατιωτικό υλικό.

Η Ινδία έχει επιχειρήσει ιστορικά μια ουδέτερη στάση στις εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, παρόλο που έχει προσχωρήσει σε ομάδες όπως η συμμαχία ασφαλείας Quad με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail