Η εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν είναι ένα μεγάλο χάος

BarBus / pixabay
Τους τελευταίους μήνες έχω γράψει ελάχιστα για άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

moonofalabama.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Μια σύντομη ανασκόπηση δείχνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ή ο πρόεδρός του δεν μπορούν να μιλήσουν για επιτυχία.

Τον περασμένο μήνα ο Μπάιντεν ταξίδεψε στην Ασία όπου είχε συναντήσεις με την QUAD (Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία και ΗΠΑ) καθώς και με ηγέτες της Νότιας Ασίας.

Η συνάντηση του QUAD ήταν μια αποτυχία, καθώς η Ινδία δεν έδειξε σημάδια συμμετοχής με τις άλλες τρεις στην καταδίκη της Ρωσίας. Αντί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, η Ινδία αγοράζει περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία, η οποία προσφέρει αξιοπρεπείς εκπτώσεις. Μια τέτοια διχόνοια δεν φαίνεται καλή για έναν αντι-κινεζικό συνασπισμό σχεδιασμένο από τις ΗΠΑ.

Το πιο σημαντικό ωστόσο ήταν πως ο Μπάιντεν ήρθε στην Ασία με άδεια χέρια:

Μήνες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνησή του θα δρομολογήσει ένα νέο Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού (IPEF) που θα σηματοδοτούσε την ενισχυμένη δέσμευση των ΗΠΑ με τις ασιατικές οικονομίες, ο πρόεδρος, μαζί με τους ηγέτες δώδεκα χωρών από όλη την Ασία, ανακοίνωσε την έναρξη του IPEF στο Τόκιο στις 23 Μαΐου.
...
Η αργή διαδικασία προσδιορισμού του τι θα είναι στους τέσσερις «πυλώνες» του IPEF, πώς θα διεκπεραιωθούν οι διαπραγματεύσεις λόγω καταμερισμού εργασίας μεταξύ του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ και του εμπορίου γραμματέα, και η αβεβαιότητα σχετικά με το ποιες κυβερνήσεις θα υπογράψουν έχουν βαθύνει την αμφιθυμία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αμφιθυμίας, η κοινή δήλωση για την έναρξη του πλαισίου αναφερόταν σε «συλλογικές συζητήσεις για μελλοντικές διαπραγματεύσεις», υποδεικνύοντας ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει για να εμπλουτιστεί η πρωτοβουλία.

Οι ασιατικές κυβερνήσεις δεν έχουν άδικο που έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για το IPEF. Οι εμπορικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιδιώξουν υψηλότερες εργατικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις από διαπραγματευτικούς εταίρους, αλλά έχουν επίσης δείξει πως δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ — πόσο μάλλον να επιδιώξουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τύπου TPP.

Ο Mahathir Mohamad της Μαλαισίας είπε ότι ο νέος εμπορικός όμιλος IPEF υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει σκοπό να «απομονώσει την Κίνα». Θα είναι ανεπιτυχές να το κάνουμε, καθώς η όλη ιδέα είναι πιθανό να αποτύχει.

Ως συγγραφέας για το Ινστιτούτο Lowy στο Σίδνεϊ, έγραψε στους New York Times:

Ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους ηγέτες της ομάδας τεσσάρων εθνών "Quad" που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει το Πεκίνο, υποσχέθηκε να υπερασπιστεί την Ταϊβάν έναντι της Κίνας και εισήγαγε ένα νέο οικονομικό σύμφωνο που περιλαμβάνει δώδεκα έθνη για να στηρίξει την οικονομική επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ωστόσο, η Κίνα κερδίζει ήδη σε μεγάλο μέρος της Ασίας τόσο στο οικονομικό όσο και στο διπλωματικό μέτωπο, και τίποτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται πιθανό να το αλλάξει αυτό.
...
Η απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Τόκιο, είναι το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού. Υπολείπεται πολύ.

Το σχέδιο απαιτεί συνεργασία για το εμπόριο, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις υποδομές και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αλλά δεν περιλαμβάνει καλύτερη πρόσβαση στην τεράστια αγορά εισαγωγών των ΗΠΑ, ένα κρίσιμο καρότο που συνήθως στηρίζει τις εμπορικές συμφωνίες.
...
Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει προχωρήσει. Οι κρατικές εταιρείες έχουν κλείσει μεγάλα έργα σε όλη την περιοχή, συχνά υπό την ομπρέλα της εκτεταμένης κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road.

Η Κίνα ασκεί επίσης επίμονη διπλωματία. Τα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών Wang Yi στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον ρυθμό του Αμερικανού ομολόγου του, Antony Blinken. Παρά τις φανφάρες του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μπάιντεν στην Ασία, ήταν το πρώτο του στην περιοχή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 16 μήνες και περιελάμβανε επισκέψεις μόνο στους στενούς συμμάχους Νότια Κορέα και Ιαπωνία.
...
Ο ανταγωνισμός με την Κίνα στην Ασία δε θα είναι εύκολος. Αλλά ξεκινά με την αναγνώριση πως αυτήν την στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν.

Αυτά τα λόγια, που προέρχονται από έναν σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ, είναι αρκετά σκληρά.

Ένας άλλος τομέας όπου η τρέχουσα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αποτυγχάνει είναι η Αμερική. Ο Μπάιντεν φιλοξενεί αυτήν την στιγμή τη «σύσκεψη» του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Οι αρχηγοί τουλάχιστον κρατών 7 από τα 34 κράτη μέλη του ΟΑΚ δεν προσκλήθηκαν ή αρνήθηκαν να έρθουν:

Η επιμονή του κ. Μπάιντεν να μην παραστούν οι ηγέτες της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας θεωρήθηκε σε πολλές πρωτεύουσες ως ένδειξη του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της απροθυμίας να αντιμετωπιστούν με έντιμο τρόπο τα περίπλοκα ζητήματα στην περιοχή.

Τα τρία κράτη της Κεντρικής Αμερικής γνωστά ως το Βόρειο Τρίγωνο — Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα και Ονδούρα — που μαζί με το Μεξικό αποτελούν την πηγή περίπου του 66% της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ, αποφάσισαν να στείλουν τους υπουργούς Εξωτερικών τους στη σύνοδο κορυφής ως σήμα της δυσαρέσκειάς τους.

Το ιδεολογικό επιχείρημα του Μπάιντεν (ή του Μπλίνκεν) ότι η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα είναι «δικτατορίες» δεν έχει πολύ νόημα όταν μαθαίνει κανείς πως ο μη εκλεγμένος εν ενεργεία πρόεδρος της Αϊτής, Άριελ Χένρι, προσκλήθηκε, παρόλο που είναι ύποπτος ότι διέταξε τη δολοφονία του προκατόχου του Jovenel Moïse.

Ο Μπάιντεν ήρθε ξανά με άδεια χέρια:

Αξιωματούχοι της διοίκησης είπαν ότι ο κ. Μπάιντεν θα προτείνει μεταρρυθμίσεις στη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης για να ενθαρρύνει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή και επενδύσεις 300 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Την Τρίτη, η Αντιπρόεδρος Kamala Harris ανακοίνωσε δεσμεύσεις ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από ιδιωτικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια.

Αλλά δεν είναι σαφές πως οι επενδύσεις θα είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αποτρέψουν αυτές τις χώρες από το να στραφούν στην Κίνα για βοήθεια, βασικός στόχος για τον κ. Μπάιντεν.

Το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι ευχαριστημένο με αυτό:

Richard N. Haass RichardHaass - 11:44 UTC 7 Ιουνίου 2022

Η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής φαίνεται να είναι μια καταστροφή, ένα διπλωματικό αυτογκόλ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπορική πρόταση, καμία μεταναστευτική πολιτική, ούτε πακέτο υποδομών. Αντίθετα, η εστίαση είναι στο ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι εκεί. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί πιέσαμε να συμβεί.

Η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχει κολλήσει. Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι απίθανο να αναβιώσει υπό τον Μπάιντεν, καθώς έχει απορρίψει την άρση του τρομοκρατικού χαρακτηρισμού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης από τον Τραμπ. Η προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, για να ζητήσει περισσότερο και φθηνότερο πετρέλαιο, έχει μεταφερθεί σε κάποια αβέβαιη μελλοντική ημερομηνία. Ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να στενοχωριέται για το γεγονός ότι ο Μπάιντεν τον είχε σνομπάρει στο παρελθόν. Θέλει επίσης να συνεχίσει τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου για να αποτρέψει τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Δε βοηθάει το γεγονός πως ο στρατηγός ε.α., Τζον Ρ. Άλεν, με την τάση των Δημοκρατικών, βρίσκεται υπό έρευνα επειδή άσκησε πίεση για το Κατάρ, τον επίδοξο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας. Ο Άλεν ηγείται του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς που έχει εξίσου δημοκρατικό προσανατολισμό, το οποίο έχει λάβει σημαντικές δωρεές από το Κατάρ.

Όσον αφορά την αντι-κινεζική πολιτική της, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δύο άλλες αποτυχίες. Είχε απαγορεύσει τα ηλιακά πάνελ από την Κίνα λόγω υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang, από όπου προέρχονται οι πρώτες ύλες για την κατασκευή αυτών των πλαισίων. Αυτό, και μια μικρή εμπορική διαμάχη, οδήγησαν σε κρίση εφοδιασμού για ηλιακούς συλλέκτες και σταμάτησαν ορισμένα μεγάλα έργα «πράσινης ενέργειας». Ο Μπάιντεν αντέδρασε σε αυτό υπογράφοντας εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης για άρση των δασμών σε ηλιακές μονάδες από «παραγωγούς» της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι στην πραγματικότητα μεταπωλούν κινεζικά παραγόμενα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται επίσης μπερδεμένο σχετικά με τη δική του αντι-κινεζική πολιτική:

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε ξανά το ενημερωτικό του δελτίο για την Ταϊβάν, για να επαναφέρει τη γραμμή σχετικά με τη μη υποστήριξη της επίσημης ανεξαρτησίας για το νησί που διεκδικείται από την Κίνα, το οποίο διοικείται δημοκρατικά.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως το σχέδιο του Μπάιντεν να παρασύρει τη Ρωσία σε πόλεμο στην Ουκρανία λειτούργησε καλά. Το ΝΑΤΟ είναι τουλάχιστον προσωρινά ενωμένο και η ΕΕ υπό αυστηρό έλεγχο των ΗΠΑ. Όμως, η νομισματική επίθεση στη Ρωσία μέσω κυρώσεων αποδείχτηκε πλήρης αποτυχία με το ρούβλι να κατακτά νέα ύψη. Τα αποτελέσματα των κυρώσεων δημιούργησαν ένα άλλο σοκ στην προσφορά, με τις τιμές του πετρελαίου, των λιπασμάτων και του σιταριού να ξεπερνούν την στέγη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη και προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό . Η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ έχει φτάσει τα 5 δολάρια ανά γαλόνι και είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω. Ο γενικός πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι αιτίες έχουν εντοπιστεί εσφαλμένα. Αυτό ενώ οι αγορές μετοχών και κατοικιών βρίσκονται λίγο πολύ σε ελεύθερη πτώση.

Δε φαίνεται καθόλου καλό για τους Δημοκρατικούς στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές ή στην επανεκλογή του Μπάιντεν το 2024.

Το ηθικό στον Λευκό Οίκο έχει πέσει:

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι βοηθοί του απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο από την αδυναμία τους να αντιστρέψουν το ρεύμα ενάντια σε έναν καταρράκτη προκλήσεων που απειλούν να κατακλύσουν τη διοίκηση.

Εκτοξευόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός. Αύξηση των τιμών των καυσίμων. Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένα Ανώτατο Δικαστήριο είναι έτοιμο να αφαιρέσει ένα συνταγματικό δικαίωμα. Μια δυνητικά αναζωπυρωμένη πανδημία. Ένα Κογκρέσο πολύ αδιέξοδο για να αντιμετωπίσει τη σαρωτική νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων ακόμη και εν μέσω μιας επίθεσης μαζικών πυροβολισμών.

Σε κρίση μετά από κρίση, ο Λευκός Οίκος έχει βρεθεί είτε περιορισμένος είτε αβοήθητος στις προσπάθειές του να καταπολεμήσει τις δυνάμεις που τον χτυπούν. Το ηθικό στο 1600 Pennsylvania Ave. πέφτει κατακόρυφα εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι παραλληλισμοί με τον Τζίμι Κάρτερ, έναν άλλο Δημοκρατικό για πρώτη φορά που μαστίζεται από τις αυξανόμενες τιμές και το χάλι της εξωτερικής πολιτικής, θα παραμείνουν.

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να πετύχει κάτι αντικαθιστώντας τον υπουργό Εξωτερικών και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας με ιδεολογικά προσανατολισμένους ρεαλιστές. Η παραπάνω λίστα περιλαμβάνει αρκετούς λόγους για να το κάνει αυτό.

Πρέπει επίσης να κλείσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα μπορούσε να πει στον Ζελένσκι να τερματίσει τις παράλογες μάχες και να υποταχθεί στις απαιτήσεις της Ρωσίας. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν τότε να αρθούν και να αποτραπεί περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου. (Καθώς ο πόλεμος έχει ήδη απομακρυνθεί από τα πρωτοσέλιδα, αυτό είναι πιθανό να γίνει)

Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν έδειξε ποτέ την απαραίτητη ευελιξία για να το κάνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail