Το Ιράν γίνεται γρήγορα ο πυρήνας της πολυπολικής συνδεσιμότητας της Ευρασίας

Η στρατηγική θέση του Ιράν στο σταυροδρόμι της Κεντρικής Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης, της Νότιας Ασίας, του Νότιου Καυκάσου και της Δυτικής Ασίας το διαποτίζει με απαράμιλλο γεωοικονομικό δυναμικό, επομένως είναι σωστό ότι η οραματιζόμενη ηγεσία του επιδίωξε να μετατρέψει την Ισλαμική Δημοκρατία στον πυρήνα των έργων της πολυπολικής συνδεσιμότητας της Ευρασίας. Η 25ετής στρατηγική της συνεργασία με την Κίνα που ολοκληρώθηκε πέρυσι την καθιερώνει ως κρίσιμο κόμβο στην Πρωτοβουλία Belt & Road (BRI) του Πεκίνου, γι' αυτό και αυτές οι Μεγάλες Δυνάμεις πρωτοστατούν από κοινού σε ένα χερσαίο διάδρομο μέσω της περιοχής της Κεντρικής Ασίας που βρίσκεται ανάμεσά τους. Επιπλέον, η πρόσφατη φιλοξενία του Προέδρου του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν από το Ιράν δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει την περιοχή τους.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συνδεσιμότητα Ανατολής-Δύσης μέσω του BRI δεν είναι η μόνη διηπειρωτική ολοκλήρωση που επιδιώκει επί του παρόντος το Ιράν, καθώς βρίσκεται επίσης στο κέντρο του Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας. Η Ισλαμική Δημοκρατία έστειλε τον Υπουργό Εξωτερικών της σε αυτό το κράτος της Νότιας Ασίας νωρίτερα αυτό το μήνα την ίδια ημέρα που ο ηγέτης της τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, γεγονός που υποδηλώνει έντονα πως αυτές οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις συντονίζουν την κοινή δημιουργία ενός τρίτου πόλου επιρροής στην αναδυόμενη Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη. Το Ιράν προσκάλεσε επίσης πρόσφατα τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να επισκεφθεί αργότερα αυτό το καλοκαίρι το Ιράν και η εμπορική του αντιπροσωπεία μόλις συμμετείχε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής αποκάλυψε την Παρασκευή ότι το μπλοκ του υπό την ηγεσία της Ρωσίας σημειώνει πρόοδο στη διαπραγμάτευση των συμφώνων ελεύθερων συναλλαγών με την Ινδία και το Ιράν, τα οποία θα ενίσχυαν την τριμερή τους συνεργασία μετά την ολοκλήρωσή τους. Σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους εμπορικούς δεσμούς του Ιράν με την Κίνα και συνεπώς και την Κεντρική Ασία λόγω του χερσαίου διαδρόμου που πρωτοπορεί από κοινού μέσω αυτής της περιοχής, είναι σαφές πως η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη για οικονομική άνθηση κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον. Όχι μόνο αυτό, αλλά γίνεται επίσης το σημείο σύγκλισης μεταξύ των τριών κορυφαίων πολυπολικών Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρασίας: Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας, οι οποίες συνεργάζονται συλλογικά μέσω της πλατφόρμας RIC.

Αυτή η παρατήρηση αυξάνει τις πιθανότητες να ενσωματώσουν τελικά το Ιράν σε αυτή τη δομή για να επεκτείνουν το RIC σε RIIC ή RICI για παράδειγμα. Σε τελική ανάλυση, θα ήταν απολύτως λογικό αφού τα γεωοικονομικά τους συμφέροντα ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο στην Ισλαμική Δημοκρατία. Επιπλέον, ο ρόλος του Ιράν ως πυρήνα των έργων πολυπολικής συνδεσιμότητας της Ευρασίας σημαίνει πως θα πρέπει όλοι να το λάβουν υπόψη όταν συντονίζουν τις στρατηγικές τους προς την υπερήπειρο. Με απλά λόγια, το Ιράν γίνεται πολύ σημαντικό για να μείνει έξω από τέτοιες συζητήσεις στις μέρες μας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κινητήρα πολυπολικότητας λόγω της γεωοικονομικής του σημασίας.

Οι ενισχυμένοι εμπορικοί δεσμοί με τις κορυφαίες πολυπολικές Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρασίας θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο στο εσωτερικό του Ιράν με την πάροδο του χρόνου, το οποίο με τη σειρά του θα μειώσει τις προοπτικές εξωτερικών δυνάμεων που συνωμοτούν με εγχώριους δημαγωγούς για να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους σε εξεγέρσεις κατά της κυβέρνησης. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες κοινωνικο-πολιτιστικές αλλαγές καθώς οι Ιρανοί αρχίζουν να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τους Ρώσους, Ινδούς και Κινέζους συνομηλίκους τους είτε μέσω εμπορίου, ταξιδιού ή σπουδών. Συνολικά, όλα συνδυάζονται εντυπωσιακά καλά για το Ιράν, καθώς η ηγεσία του προωθεί σταδιακά το μεγάλο στρατηγικό όραμά της για τη μετατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε έναν από τους πιο κομβικούς παράγοντες της πολυπολικότητας αξιοποιώντας το απαράμιλλο γεωοικονομικό δυναμικό του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail