Όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία πωλούνται στις μαύρες αγορές

Με τον ίδιο τρόπο που οι κυρώσεις δε λειτουργούν και γυρίζουν μπούμερανγκ, οι μαζικές μεταφορές όπλων από τη Δύση στο Κίεβο ήταν καταστροφή, από την οπτική γωνία του καθενός. Σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό «National Defense», ο ταξίαρχος του ουκρανικού στρατού Volodymyr Karpenko παραδέχτηκε ότι η χώρα του έχασε σχεδόν το 50% του συνόλου των όπλων και του εξοπλισμού που έλαβε. Κάποια από αυτά καταστράφηκαν, αλλά δεν είναι αυτή η όλη ιστορία.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ρωσικό Channel One ανέφερε πώς ο ουκρανικός στρατός εγκαταλείπει τα όπλα καθώς υποχωρεί. Τα παρατημένα αμερικανικής κατασκευής Javelins και οι γερμανικές αντιαρματικές νάρκες βιντεοσκοπήθηκαν. Επιπλέον, τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία καταλήγουν στις μαύρες αγορές και πωλούνται στις λεγόμενες πλατφόρμες darknet και deep web. Εκεί μπορεί κανείς να αγοράσει αντιαρματικά συστήματα Javellin για περίπου 30.000 δολάρια ή βρετανικά συστήματα NLAW στη μισή τιμή. Υπάρχει απαίτηση για αυτό, φυσικά. Οι τρομοκράτες και οι εγκληματικές συμμορίες είναι οι αγοραστές.

Αυτή η κατάσταση έχει ανησυχήσει την Ιντερπόλ και άλλους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς. Ήδη στις 28 Μαΐου, η διευθύντρια της Europol Catherine De Bolle εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον πόλεμο που αυξάνει την εισροή όπλων στις μαύρες αγορές της ηπείρου. Τέτοια όπλα θα μπορούσαν να φτάσουν σε πολιτικούς παίκτες στη Μέση Ανατολή που εμπλέκονται σε τοπικές συγκρούσεις και να εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή, ακόμη και σε ασταθείς τοποθεσίες όπως η Σομαλία, το Σουδάν, η Υεμένη και η Αίγυπτος. Οι αποστολές όπλων στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία βρίσκονται στην πραγματικότητα υπό έρευνα και κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα ασφάλειας στα Βαλκάνια - και στο Σαχέλ επίσης.

Το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ή ISIS, η τρομοκρατική οργάνωση επίσης γνωστή ως Daesh, αναδιοργανώνεται αυτή τη φορά στο Σαχέλ, σύμφωνα με την ίδια τη Victoria Nuland (Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις), η οποία το δήλωσε τον Μάιο πως υπάρχουν αναφορές ότι εγκληματικές ομάδες στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο πουλούν όπλα στο ISIS.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι «η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει στην εμφάνιση μιας μαύρης αγοράς όπλων, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη». Ο Γενικός Γραμματέας της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με το ότι η Αφρική και τα Βαλκάνια θα γίνουν ο προορισμός των δυτικών όπλων που παρέχονται στο Κίεβο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro news. Είπε: «Η ευρεία διαθεσιμότητα όπλων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα οδηγήσει στη διάδοση των παράνομων όπλων στη φάση μετά τη σύγκρουση». Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει ήδη, όπως φαίνεται στο dark web.

Είναι γνωστό πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι απίστευτα διεφθαρμένες. Η Ουκρανία πιστεύεται εδώ και καιρό ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές διακίνησης όπλων στην Ευρώπη. Έχει επίσης αναδειχθεί ως προορισμός εισαγωγικής διαμετακόμισης για ναρκωτικά όπως η ηρωίνη. Έχει την τρίτη υψηλότερη βαθμολογία εγκληματικότητας από 33 χώρες στην Ευρώπη. Στο σημερινό κόσμο, το παράνομο εμπόριο παίζει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών δικτύων παγκοσμίως.


Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, ένα κλαμπ στο Κίεβο έγινε στόχος ομοφοβικής τρομοκρατικής επίθεσης. Επιτέθηκε από μασκοφόρους και αργότερα εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύτηκε στο κτίριο. Η Centuria, μια ουκρανική παραστρατιωτική ομάδα με δεσμούς με το σύνταγμα του Αζόφ (παλαιότερα γνωστό ως Τάγμα Αζόφ) φαίνεται να βρίσκεται πίσω από το έγκλημα. Κανείς δεν σκοτώθηκε, αλλά αυτή η υπερεθνικιστική ομάδα περιπολεί ήδη τις πόλεις της Ουκρανίας. Με τον πόλεμο, τη μεταναστευτική κρίση και τη μαύρη αγορά, η Ευρώπη θα μπορούσε να δει ένοπλες ομάδες και τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτές να εξαπλώνονται στις πρωτεύουσές της.

Το 2019 ένας ανώτερος ηγέτης του Daesh, ο Al-Bara Shishani, συνελήφθη στην Ουκρανία και οι ηγέτες του Azov είναι γνωστό πως συμπαθούν με την ομάδα, υιοθετώντας ακόμη και ορισμένες από τις τακτικές της. Ήδη από το 2015, έχει αναφερθεί συνεργασία μεταξύ ισλαμιστών ριζοσπαστών και ουκρανικών πολιτοφυλακών.

Το Δεκέμβριο του 2021, πριν από την τρέχουσα κρίση, έγραψα ότι σε περίπτωση που ακολουθούσε πόλεμος, η Ουκρανία θα ηττηθεί από τη Ρωσία (για διάφορους λόγους), αλλά από ακροδεξιές ουκρανικές ομάδες - βοηθούμενες και οπλισμένες από το ΝΑΤΟ και πιθανώς από τουρκικά υπερεθνικιστά δίκτυα - θα μπορούσαν να παραμείνουν ενεργά σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς και τρομοκρατίας, μετατρέποντας έτσι τη φάση «μετά τη σύγκρουση» σε ένα μακρύ εφιαλτικό σενάριο «παγωμένης σύγκρουσης» κατά της εξέγερσης και του παράτυπου πολέμου.

Εν μέσω της ανθρωπιστικής καταστροφής, έγραψα, η ευρωπαϊκή ήπειρος θα πρέπει να αναμένει αύξηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας εν μέσω μιας αυξανόμενης μεταναστευτικής κρίσης. Φυσικά, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι νομοταγείς οικογένειες που ξεφεύγουν από την τραγωδία του πολέμου, αλλά παραστρατιωτικοί και εξτρεμιστές μπορούν επίσης να μπουν στη Δυτική Ευρώπη - και ο ουκρανικός νεοναζισμός έχει σε μεγάλο βαθμό ασπρίσει. Οι ευρωπαϊκές ακροδεξιές πολιτοφυλακές συνεργάζονται ήδη με τους εθνικιστές της Ουκρανίας και η χώρα είναι ήδη ένας νέος κόμβος ακροδεξιάς δραστηριότητας. Ο Isaac Kfir, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και το Συμβουλευτικό Συμβούλιο του Κράτους Δικαίου, έχει προειδοποιήσει πως η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να γίνει «η Συρία της ακροδεξιάς».

Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι δυτικές πολιτικές -άμεσα ή έμμεσα- βοήθησαν τόσο την Αλ Κάιντα όσο και το Νταές, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι σε λίγα χρόνια η Ευρώπη θα στοιχειώνεται από ένα νέο είδος ακροδεξιού τρόμου που θυμίζει την περιβόητη Επιχείρηση Gladio, όταν η Ουάσιγκτον χρηματοδότησε ευρωπαϊκές ακροδεξιές ομάδες ως μυστικό αντισοβιετικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Μπορεί κανείς μόνο να αναρωτηθεί γιατί οι ευρωπαίοι ηγέτες ήταν τόσο έτοιμοι να δεχτούν αυτούς τους κινδύνους. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που χώρες όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, ακόμη και το Ισραήλ κατά καιρούς ήταν απρόθυμες να εξοπλίσουν περαιτέρω το Κίεβο ή να επιτρέψουν τη διαμετακόμιση όπλων. Φαίνεται πως από αμερικανική σκοπιά η ίδια η Ευρώπη δεν είναι παρά ένας άλλος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail