Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τη δύναμη υψηλής ετοιμότητας σε πάνω από 300.000 στρατιώτες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η συμμαχία θα αυξήσει τη δύναμη υψηλής ετοιμότητάς της από 40.000 στρατιώτες σε πάνω από 300.000 ως μέρος ενός σχεδίου που ονόμασε «τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της συλλογικής μας άμυνας και αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο».

antiwar.com - Dave DeCamp / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε το 2003 και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ολόκληρη η δύναμη δεν αναπτύχθηκε, αλλά αρκετές χιλιάδες στρατιώτες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στάλθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης.

Οι ΗΠΑ έχουν επί του παρόντος πάνω από 100.000 στρατιώτες σταθμευμένους στην Ευρώπη για πρώτη φορά από το 2005 ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε αυτό που αποκαλεί «ανατολική πλευρά». Ο Στόλτενμπεργκ περιέγραψε σχέδια για να καταστήσει την ενίσχυση πιο μόνιμη που θα ανακοινωθούν επίσημα στην προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Στη Σύνοδο Κορυφής, θα ενισχύσουμε τις μπροστινές μας άμυνες», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα ενισχύσουμε τις ομάδες μάχης μας στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας». Τα επίπεδα ταξιαρχίας θα φέρουν τις ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ σε περίπου 3.000 έως 5.000 στρατιώτες, κάτι που είναι το είδος της αύξησης που ελπίζουν να δουν τα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο του ΝΑΤΟ από το 2021, υπάρχουν περίπου 4.615 στρατιώτες του ΝΑΤΟ κατανεμημένοι στις τέσσερις ομάδες μάχης που βρίσκονται επί του παρόντος σε Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία. Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε το Μάρτιο πως η συμμαχία θα αναπτύξει νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει επίσης τις δυνάμεις του με «περισσότερο προ-τοποθετημένο εξοπλισμό και αποθέματα στρατιωτικών προμηθειών, περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης προς τα εμπρός, όπως η αεράμυνα, ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχος και αναβαθμισμένα αμυντικά σχέδια, με δυνάμεις προκαθορισμένες να υπερασπιστούν συγκεκριμένους συμμάχους».

Ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, τα μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν για το πού ακριβώς θα τοποθετήσουν στρατεύματα, ζητήματα που θα διευθετηθούν στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης.

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι η πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία έχει μπλοκαριστεί από την Τουρκία για τους υποτιθέμενους δεσμούς των σκανδιναβικών εθνών με κουρδικές μαχητικές ομάδες. Το ΝΑΤΟ πρόκειται επίσης να δημοσιεύσει το νέο του έγγραφο Στρατηγικής Αντίληψης που θα αναφέρει την Κίνα ονομαστικά για πρώτη φορά καθώς η συμμαχία έχει τα μάτια της να επεκταθεί στην Ασία-Ειρηνικό.

Ο Στόλτενμπεργκ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είπε πως στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και ότι ο «μακροπρόθεσμος» στόχος είναι να «βοηθήσουν την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ».

Καθώς οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ κατακλύζουν την Ουκρανία με όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων και το ΝΑΤΟ επεκτείνει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη, ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου βρίσκεται στο μεγαλύτερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά ο κίνδυνος δεν φαίνεται να συνυπολογίζεται στην απάντηση των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ουάσιγκτον έχει εγκαταλείψει τη διπλωματία με τη Μόσχα και συνεχίζει να κλιμακώνεται με κάθε δυνατό τρόπο, εκτός από την αποστολή στρατευμάτων για να πολεμήσουν τη Ρωσία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail