Σε εκπληκτική μεταστροφή η WP παραδέχεται καταστροφικές συνθήκες, καταρρέοντος ηθικού των δυνάμεων πρώτης γραμμής της Ουκρανίας

Zero Hedge, MAY 27, 2022

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα του, οι καταναλωτές των μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζονται με φαινομενικά ατελείωτα πρωτοσέλιδα και αναλύσεις των εκτεταμένων στρατιωτικών απωλειών της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές δυνάμεις τείνουν να ηρωοποιούνται και η ανδρεία τους στο πεδίο της μάχης να εξιδανικεύεται, με ουσιαστικά μηδενική δημόσια πληροφόρηση μέχρι στιγμής, η οποία να αναφέρεται λεπτομερώς στις απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων, τις οπισθοχωρήσεις και τις απώλειες εξοπλισμού.

Αλλά για πρώτη φορά η Washington Post εξέρχεται του κανόνα με μια εκπληκτικά τρομερή και αρνητική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και εξοπλισμένες ουκρανικές δυνάμεις τα καταφέρνουν πραγματικά. Πάει ο ρόδινος εξιδανικευτικός φακός μέσω του οποίου απεικονίζεται συνήθως κάθε σύγκρουση με τους Ρώσους. Ο ανταποκριτής της Ουάσιγκτον Πόστ και συντάκτης της νέας έκθεσης Σουνταρσάν Ραγκαβάν επισημαίνει την πραγματική κατάσταση ότι «οι Ουκρανοί ηγέτες προβάλλουν μια εικόνα στρατιωτικής υπεροχής έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, οι διοικητές προσφέρουν ένα πιο ρεαλιστικό πορτρέτο του πολέμου, όπου οι εθελοντές περιγράφουν ότι εγκαταλείφθηκαν από τους στρατιωτικούς τους ηγέτες και αντιμετώπισαν βέβαιο θάνατο στο μέτωπο».

Όπως πολλοί προσεκτικοί και λιγότερο ιδεαλιστές παρατηρητές υποπτεύθηκαν εξ αρχής, μια σταθερή ροή τόσο της προπαγάνδας εν καιρώ πολέμου όσο και των μονόπλευρης πληροφόρησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που παρουσιάζει ότι τα μόνα άρματα μάχης που ανατινάζονται είναι τα ρωσικά, εικόνες που έχουν χρησιμεύσει για να παρουσιάσουν στο δυτικό κοινό μια πολύ στρεβλή απεικόνιση του πεδίου μάχης. Ενώ είναι ίσως ευκολότερο να παρασυρθείτε σε αυτή την προκατάληψη υπέρ της Ουκρανίας με βάση την συνεχή λεγόμενη υπεύθυνη πληροφόρηση από αυτόκλητους "εμπειρογνώμονες", η πραγματικότητα είναι διαφορετική αν κάποιος ψάξει στο Telegram, όπου μια πλημμύρα βίντεο χωρίς λογοκρισία και από τις δύο πλευρές δίνει μια πιο αληθινή εικόνα, όπως φαίνεται να υποδηλώνει και η έρευνα της Ουάσιγκτον Ποστ.

Το δημοσίευμα της Washington Post παραδέχεται καθυστερημένα τη χιονοστιβάδα προπαγάνδας που βασίζεται σε μια φίλο-ουκρανική, φιλοδυτική αφήγηση από την αρχή: «Βίντεο επιθέσεων σε ρωσικά άρματα μάχης ή θέσεις δημοσιεύονται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν πατριωτικές αφίσες, αφίσες και μπλουζάκια. Η ταχυδρομική υπηρεσία εξέδωσε ακόμη και γραμματόσημα προς τιμήν της βύθισης ρωσικού πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην πραγματικότητα μιας ανεπαρκώς εκπαιδευμένης, ανεπαρκώς διοικούμενης και εξοπλισμένης, άτακτης δύναμης κυρίως εθελοντών στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι βρίσκονται όλο και περισσότερο περικυκλωμένοι από τον αριθμητικά ανώτερο ρωσικό στρατό που έχει διεισδύσει σχεδόν σε ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς. «Η Ουκρανία, όπως και η Ρωσία, έχει παράσχει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με θανάτους, τραυματισμούς ή απώλειες στρατιωτικού εξοπλισμού. Αλλά μετά από τρεις μήνες πολέμου, αυτή η δύναμη 120 ανδρών έχει μειωθεί σε 54 λόγω θανάτων, τραυματισμών και λιποταξιών», αναφέρει ο δημοσιογράφος που ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τάγμα.

Οι πηγές του απεσταλμένου μιλούν, παρά την απειλή στρατοδικείου, εν μέσω μιας έντονα ελεγχόμενης ροής πληροφοριών:

«Ο πόλεμος διαλύει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Σερχί Χαϊντάι, επικεφαλής της περιφερειακής πολεμικής διοίκησης στην επαρχία Λουχάνσκ, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί εθελοντές δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι επειδή οι ουκρανικές αρχές δεν περίμεναν από τη Ρωσία να εισβάλει. Αλλά υποστήριξε ότι όλοι οι στρατιώτες φροντίζονται: «Έχουν αρκετές ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα. Το μόνο πράγμα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι έτοιμοι να πολεμήσουν.»

Η έκθεση αναφέρεται σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα, όπου μια ομάδα στο μέγεθος μιας διμοιρίας δηλώνει ότι απλά δεν μπορεί να πολεμήσει λόγω της έλλειψης όπλων, πυρομαχικών, τροφίμων και σωστής υποστήριξης εντολών:

«Μας στέλνουν σε βέβαιο θάνατο», δήλωσε εθελοντής, διαβάζοντας ένα προετοιμασμένο κείμενο, προσθέτοντας ότι παρόμοιο βίντεο γυρίστηκε από μέλη του 115ου Τάγματος της Ταξιαρχίας. «Δεν είμαστε μόνοι έτσι, είμαστε πολλοί».

Ο στρατός της Ουκρανίας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των εθελοντών στο δικό τους βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι οι «λιποτάκτες» είχαν όλα όσα χρειάζονταν για να πολεμήσουν: «Νόμιζαν ότι ήρθαν για διακοπές», ανέφερε ένα μέλος της υπηρεσίας. Γι' αυτό άφησαν τις θέσεις τους».

Στον απόηχο του βίντεο, τα ουκρανικά στρατεύματα που εμφανίζονται κατηγορούνται για «λιποταξία»:

Επιπλέον έχουν εμφανιστεί παρόμοια βίντεο: μονάδες διαμαρτύρονται ακόμη και ότι αφέθηκαν να πολεμήσουν σε ήδη αδύνατες συνθήκες με τουφέκια της εποχής του Α ' Παγκοσμίου Πολέμου και του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία μπορούν να κάνουν ελάχιστα ενάντια στην πολύ ανώτερη δύναμη πυρός της Ρωσίας.

Η εκπληκτική έκθεση της Ουάσιγκτον Ποστ παρουσιάζει περαιτέρω εθελοντικές ομάδες ανδρών που προηγουμένως ήταν τεχνικοί πετρελαιοπηγών, πωλητές ή άλλες συνηθισμένες θέσεις εργασίας, όπως οι αγρότες που αποστέλλονταν σε θέσεις πρώτης γραμμής στα νότια και ανατολικά - παρόλο που πίστευαν ότι αρχικά ήταν προορίζονταν σε απλές θέσεις ασφαλείας σε πολύ λιγότερο έντονα περίχωρα όπως το Λβωφ.

«Ρίξαμε 30 σφαίρες και μετά είπαν, «Δεν μπορείς να πάρεις περισσότερες. πολύ ακριβές», περιέγραψε ένας εθελοντής. Και πολλά άλλα: «Όταν ερχόμασταν εδώ, μας είπαν ότι θα ήμασταν στην τρίτη γραμμή στην άμυνα», δήλωσε ο Λάπκο. Αντ' αυτού, φτάσαμε στη μηδενική γραμμή, στην πρώτη γραμμή. Δεν ξέραμε πού πηγαίναμε».

Η κατάσταση έχει γίνει πιο τρομερή, καθώς ακόμη και το νερό είναι ελλιπές εν μέσω της πιο έντονης ρωσικής πίεσης για να περικυκλωθούν οι ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς μέχρι σήμερα:

Και τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ. Όταν οι αλυσίδες εφοδιασμού τους κόπηκαν για δύο μέρες από τον βομβαρδισμό, οι άνδρες αναγκάστηκαν να κάνουν με μια πατάτα την ημέρα.

Περνούν τις περισσότερες ημέρες και νύχτες σε χαρακώματα που σκάβονται στο δάσος στις άκρες της Toshkivka ή μέσα στα υπόγεια εγκαταλελειμμένων σπιτιών. «Δεν έχουν νερό, τίποτα εκεί», δήλωσε ο Λάπκο. «Μόνο νερό που τους φέρνω κάθε δεύτερη μέρα».

Εν τω μεταξύ, η πολύ αξιοσημείωτη διαφορετική ρητορική που υιοθετήθηκε από επιφανείς αξιωματούχους και ειδήμονες τον τελευταίο καιρό έχει παραδεχθεί ότι δεν είναι όλα καλά για τον στρατό της Ουκρανίας...

Η Ουάσιγκτον Ποστ περιλαμβάνει περαιτέρω τις ακόλουθες καταστροφικές μαρτυρίες και αξιολόγηση:

«Πολλοί έχουν το άγχος των οβίδων. Δεν ξέρω πώς να τους μετρήσω», δήλωσε ο Λάπκο.

Οι απώλειες εδώ κρατούνται σε μεγάλο βαθμό μυστικές για την προστασία του ηθικού μεταξύ των στρατευμάτων και του ευρέος κοινού.

«Στην ουκρανική τηλεόραση βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν απώλειες», δήλωσε ο Λάπκο. «Δεν υπάρχει αλήθεια»

Πολλά από τα θύματα που υπέστη η παραπάνω αναφερόμενη εθελοντική μονάδα οφείλονταν στην έλλειψη διαθέσιμης υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη μεταφορά των τραυματιών σε νοσοκομεία πίσω από την πρώτη γραμμή. Το άρθρο τονίζει ότι το σύνολο των καταστροφικών συνθηκών των δυνάμεων πρώτης γραμμής έχει οδηγήσει τους αξιωματικούς και τους επιστράτους αρνούμενους όλο και περισσότερο να ακολουθήσουν εντολές από την ανώτερη διοίκηση.

Με αυτό το φρέσκο και απροσδόκητο δημοσίευμα της Washington Post, η επικρατούσα τάση φαίνεται τώρα να παραδέχεται καθυστερημένα αυτό που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες θα μπορούσε να απαγορευθεί σε ένα άτομο στο Twitter...

«Ο Λάπκο και οι άντρες του έχουν απογοητευτεί όλο και περισσότερο με τους ανωτέρους τους. Το αίτημά του για τα βραβεία δεν έχει εγκριθεί». «Ο διοικητής του τάγματος απαίτησε να στείλει 20 στρατιώτες του σε άλλη πρώτη γραμμή, πράγμα που σήμαινε ότι δεν μπορούσε να εναλλάξει τους άνδρες του από την Τοσκίβκα. Αρνήθηκε την εντολή».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail