Εφιαλτικά σενάρια που προκύπτουν από τα όπλα που συνδέουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η «καθαρά αμυντική» συμμαχία του ΝΑΤΟ που στέλνει προηγμένα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου δεν αποτελούν έκτακτη είδηση. Και αυτές οι παραδόσεις δεν γίνονται μόνο από τα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, αφού οι ενέργειες της Ουκρανίας στο Donbass ώθησαν τη Ρωσία να απαντήσει με μια ολοκληρωτική αντεπίθεση. Η Ουκρανία έχει αποκτά προηγμένα δυτικά όπλα για σχεδόν 2 δεκαετίες τώρα.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το πρώτο τέτοιο περιστατικό συνέβη αφότου ο τότε πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο αποφάσισε να συμμετάσχει στην παράνομη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, μια χώρα που, ακόμα κι αν ήθελε, δε θα μπορούσε να απειλήσει ούτε την Ουκρανία ούτε τις ΗΠΑ ή οποιονδήποτε από τους συμμάχους τoyς (συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Τουρκίας). με κάθε δυνατό τρόπο. Οι ουκρανικές δυνάμεις εκείνη την εποχή είχαν εφοδιαστεί με ορισμένα προηγμένα αμερικανικά και άλλα δυτικά όπλα. Ακόμη και τότε, αυτά τα όπλα συχνά κατέληγαν στη μαύρη αγορά. Αυτό συνέβαινε ακόμη και κατά την ανάπτυξη των ουκρανικών δυνάμεων σε διάφορες ιρακινές εμπόλεμες ζώνες, για τις οποίες οι αμερικανικές και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ διαμαρτύρονταν τακτικά, συχνά χωρίς αποτέλεσμα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το περιστατικό, θα πρέπει να επιστρέψουμε εν συντομία στο τέλος της πρώην ΕΣΣΔ και στην τύχη του τεράστιου στρατού της. Η Ουκρανία ήταν ένα κρίσιμο μέρος του τεράστιου Σοβιετικού Στρατιωτικού-Βιομηχανικού Συγκροτήματος. Από ορισμένες απόψεις, ανταγωνιζόταν ακόμη και το ρώσο ομόλογό της. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η τότε πρόσφατα ανεξάρτητη Ουκρανία ήταν γεμάτη με όπλα σχεδόν όλων των ειδών. Από τυφέκια επίθεσης μέχρι στρατηγικά βομβαρδιστικά και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η Ουκρανία κληρονόμησε περίπου το 30% του πρώην σοβιετικού στρατού. Λόγω μιας σοβαρής μετασοβιετικής οικονομικής παρακμής, η Ουκρανία απλά δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να συντηρήσει τόσο προηγμένα όπλα.

Οι υπεύθυνοι για όλα αυτά τα όπλα σύντομα συνειδητοποίησαν ότι κάθονταν σε ένα εικονικό El Dorado όπλων. Φυσικά, η νόμιμη πώληση τέτοιων προηγμένων όπλων ήταν σχεδόν εκτός συζήτησης. Ωστόσο, πολλοί από τους νεοσύστατους ολιγάρχες, οι οποίοι είχαν επίσης τεράστια ποσά πολιτικής δύναμης και επιρροής, βρήκαν τρόπους να «παρακάμψουν» το νόμο και σύντομα ξεκίνησε μια τεράστια εκροή όπλων, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριζαν συχνά αυτές τις αποστολές όπλων, ειδικά στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου οι πελάτες τους τα χρειάζονταν. Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και επιβραδύνθηκε μόνο λόγω των ολοένα και πιο εξαντλημένων, αν και ακόμη μεγάλων, ουκρανικών αποθεμάτων.

Μετά ήρθε το Μαϊντάν και ο πόλεμος στο Ντονμπάς. Η Ουκρανία είχε ακόμα πολλά όπλα, αλλά αυτά είχαν απελπιστική ανάγκη εκσυγχρονισμού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού στρατού βρισκόταν σε ερειπωμένη κατάσταση. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρείχαν την απαραίτητη χρηματοδότηση και εκπαίδευση, καθώς και άμεσες αποστολές, που περιλάμβαναν και τη λεγόμενη «θανατηφόρα βοήθεια», ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και τότε, υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το πώς ο ουκρανικός στρατός θα χειριζόταν αυτά τα όπλα. Ωστόσο, τέτοια ερωτήματα έγιναν ακόμη πιο έντονα μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Ακόμη και ορισμένοι αμερικανοί νομοθέτες εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι τα αμερικανικά όπλα κατέληγαν εκεί που έπρεπε επίσημα. Ορισμένοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν μάλιστα πως δεν είχαν τρόπο να παρακολουθήσουν τα όπλα που έστελναν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτοί οι ισχυρισμοί αποδείχθηκαν σύντομα αληθινοί αφού ανησυχητικές αναφορές για όπλα που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ άρχισαν να εμφανίζονται στο Darknet, το κανονικό «υπόγειο» του Διαδικτύου, όπου οι παράνομες δραστηριότητες είναι ο κανόνας.

Διάφορες πηγές ανέφεραν για όπλα που πωλούνται σε «πελάτες» σε όλο τον κόσμο. Οι «πελάτες» είναι ανώνυμοι, όπως και οι πάροχοι τέτοιων όπλων. Ωστόσο, χρειάζεται να εξηγήσουμε ποιοι είναι οι πάροχοι εάν τα όπλα που πωλούνται είναι "Javelins", "Stingers", NLAW ή οποιοσδήποτε άλλος τύπος ATGM (αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι) και MANPADS (φορητά από άνθρωπο συστήματα αεράμυνας) που έστειλαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες; Θα σας αφήσουμε να αποφασίσετε ποιοι μπορεί να είναι οι πάροχοι. Όσον αφορά την ευκολία πρόσβασης, είναι απλά απίστευτο πόσο σχετικά εύκολο είναι να έχετε πρόσβαση σε αυτούς τους Παράνομους εμπόρους. Σίγουρα δε θα παρέχουμε συνδέσμους, αλλά δεν είναι δύσκολο να το δοκιμάσετε μόνοι σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα "επαρκές" πρόγραμμα περιήγησης.

Τώρα, το πραγματικό ερώτημα είναι, ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες της απόκτησης τέτοιων όπλων από οποιονδήποτε, αλήθεια; Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι εγκληματίες, τρομοκράτες ή ψυχοπαθείς και η ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθεί και να υπερεκτιμηθεί. Φανταστείτε μια ομάδα ληστών τραπεζών να πιάνει στα χέρια της έναν NLAW ή ένα "Javelin"; Ίσως θα το χρησιμοποιούσαν για να καταστρέψουν θωρακισμένα αυτοκίνητα που μετέφεραν χρήματα. Ίσως θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να καταστρέψουν βαριά οχυρωμένα τμήματα μιας τράπεζας. Ίσως μεγάλες συμμορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα για να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τους αμάχους. Ίσως θα επιτίθεντο στα σπίτια της οικογένειας των αντιπάλων τους. Μια καλά τοποθετημένη βολή NLAW θα μπορούσε εύκολα να καταστρέψει μεγάλο μέρος ενός σπιτιού.

Και όμως, όλα αυτά ωχριούν σε σύγκριση με το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν κάποια από τις πολυάριθμες τρομοκρατικές ομάδες βάλει στα χέρια της τέτοια όπλα. Ένας τρομοκράτης οπλισμένος με ένα "Javelin" ή ένα NLAW θα μπορούσε εύκολα να ανέβει σε μια στέγη και να εκτοξεύσει τον πύραυλο σε ένα πλήθος ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας ώρας αιχμής. Ή να στοχεύσει ένα λεωφορείο ή ένα τρένο. Ακόμη χειρότερα, φανταστείτε τις τρομακτικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό στα αεροπορικά ταξίδια. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια βασίζονταν στην εσωτερική ασφάλεια και στον έλεγχο του τι μπορούσαν να πάρουν οι επιβάτες σε ένα αεροπλάνο.

Και λειτουργεί, ως επί το πλείστον. Ωστόσο, πώς θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει εάν υπάρχει ένας μόνος τρομοκράτης οπλισμένος με ATGM εμβέλειας 5 χιλιομέτρων, που περιμένει την πλήρη επιβίβαση ενός αεροσκάφους; Ακόμα χειρότερα, φανταστείτε τι θα γινόταν με ένα επιβατικό τζετ αν ο ίδιος τρομοκράτης έπιανε στα χέρια του ένα MANPADS "Stinger"; Κανένα μέτρο ασφαλείας στον κόσμο δε θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια σε κανέναν, καθώς ένας τέτοιος τρομοκράτης θα μπορούσε απλώς να κάνει ενέδρα στα χιλιόμετρα του αεροπλάνου, ακόμη και δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον διάδρομο. Όμως, όπως παραδέχτηκε κάποτε η Χίλαρι Κλίντον , οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι διαβόητα επειδή αφήνουν πίσω τους όπλα και εκπαιδευμένους τρομοκράτες χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail