Washington Post: Η Ευρώπη δεν έχει αρκετές εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ρetr Κοvalev/ΤΑSS
Freepen.gr - Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αρκετές εναλλακτικές που θα τους επιτρέψουν να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου και να αποφύγουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αυτόν το χειμώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

«Σχεδόν σε κάθε σενάριο, οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι μια οδυνηρή περίοδος για την Ευρώπη, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών κυματίζουν σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσιά τους, να θερμάνουν τα σπίτια τους και να διατηρήσουν τις μονάδες ηλεκτρισμού τους σε λειτουργία. Δεν υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις βραχυπρόθεσμα για να αποφευχθούν σοβαροί οικονομικοί πόνοι τον ερχόμενο χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει την προσφορά», αναφέρει το άρθρο.

"Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει", ανέφερε η Washington Post, σύμφωνα με τον Έντουαρντ Τσόου, μελετητή ενεργειακής ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. "Δεν ξέρω πώς υποτίθεται ότι θα τελειώσει αυτό. Αισθάνομαι πως θα τελειώσει πολύ άσχημα τόσο για τη Δυτική Ευρώπη όσο και για τη Ρωσία".

Σύμφωνα με τα λόγια του, ο τρέχων όγκος των παγκόσμιων προμηθειών φυσικού αερίου είναι απίθανο να αλλάξει δραστικά σύντομα. «Κανείς δε θα είναι σε θέση να παράγει γρήγορα περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, ανεξάρτητα από τις φαντασιώσεις που θέλουν να κάνουν οι κυβερνήσεις», είπε ο ειδικός.


Κατάσταση στη Γερμανία

Κατά την άποψη της εφημερίδας, «η Γερμανία, η οικονομική μηχανή της Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα απροετοίμαστη αυτήν την στιγμή». Πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η χώρα λάμβανε σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

«Η Γερμανία το έχει συρρικνώσει στο 35%, αλλά δεν είναι σε καλή θέση για να φτάσει στο μηδέν το ρωσικό αέριο σύντομα», λένε οι συντάκτες του άρθρου, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν έχει υποδομές για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το άρθρο επικαλέστηκε τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να λέει πως η χώρα του θα διολισθήσει σε ύφεση χωρίς το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί «έχουν προειδοποιήσει πως οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι είχε προβλέψει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας νωρίτερα φέτος».

Η Washington Post ανέφερε επίσης ότι η Ιταλία προσπαθούσε να συνάψει συμφωνίες με ορισμένα αφρικανικά κράτη με την ελπίδα να αρνηθεί τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό μέχρι την άνοιξη του 2024.

Ακριβή εναλλακτική

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα ρωσικά καύσιμα είναι σχετικά φθηνά για την Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις.

«Αντί να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία - όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλό και η μεταφορά με αγωγούς φθηνή - η Ευρώπη πρέπει να στραφεί άμεσα σε πιο ακριβές εναλλακτικές λύσεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μέχρι πριν από επτά χρόνια δεν είχαν εγκαταστάσεις εξαγωγής φυσικού αερίου καθόλου. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να προσθέσουν 1,50 $ ανά χίλια κυβικά πόδια — οπουδήποτε από 30 έως 50% του κόστους του ίδιου του φυσικού αερίου — για να πάρουν ένα δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου για να πραγματοποιήσει το ταξίδι από τον Κόλπο του Μεξικού στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, το άδειο πλοίο πρέπει να πραγματοποιήσει το ταξίδι της επιστροφής, συνολικά 24 ημέρες διαμετακόμισης», αναφέρει το άρθρο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Washington Post, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απίθανο να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου τους βραχυπρόθεσμα, επειδή «ένα σχέδιο γρήγορης ανάκαμψης που καθιστά διαθέσιμες νέες προμήθειες φυσικού αερίου συνήθως διαρκεί τουλάχιστον δύο έως τέσσερα χρόνια».

«Ταυτόχρονα, οι επενδυτές μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για μεγάλα, μακροπρόθεσμα έργα φυσικού αερίου, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσβλέπουν σύντομα σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον είδη ενέργειας», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι «οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, μετά από περίπου δύο δεκαετίες παρακμής, έχουν αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος».

Σύμφωνα με ειδικούς, που επικαλείται η Washington Post, οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο από τη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι η Γερμανία, της οποίας οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες μόνο κατά 33,5%, η Ιταλία (35%) και η Ουγγαρία (19,4%). Από αυτή την άποψη, μπορεί να αναμένεται μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιστεύει πως οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να αντέξουν περίπου έξι μήνες χωρίς ρωσικό αέριο. Μετά από αυτό μπορεί να ακολουθήσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail