Global Times: Οι συνέπειες της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Με το να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία θα χάσουν την αυτονομία τους στις σχέσεις με τη Ρωσία, κάτι που θα βάλει και τις δύο χώρες σε δίλημμα ασφαλείας, γράφει η κινεζική έκδοση των Global Times.

Την περασμένη Κυριακή, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την απόφασή του να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ σημείωσε ότι η Σουηδία, εάν εγκριθεί, θα ήταν αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και στρατιωτικών βάσεων στην επικράτειά της. Η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson δήλωσε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια της χώρας και του σουηδικού λαού. Την Κυριακή, η Φινλανδία αποφάσισε επίσης επίσημα να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα θέσει και τις δύο χώρες μπροστά σε ένα δίλημμα ασφαλείας. Η Φινλανδία και η Σουηδία θέλουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους εαυτούς τους, αλλά «στο τέλος θα γίνει πιο ανασφαλές».

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στο η Φινλανδία και η Σουηδία, ειδικά η πρώτη, να χάσουν την αυτονομία στις σχέσεις με τη Ρωσία. Μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μπορεί μια χώρα να συνεχίσει να καθορίζει την πολιτική της έναντι της Ρωσίας με βάση τα δικά της εθνικά συμφέροντα; Πότε θα η Φινλανδία και η Σουηδία γίνονται επίσημα μέλη του μπλοκ, θα πρέπει να διατηρούν σχέσεις με τη Ρωσία παθητικά, σύμφωνα με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, και όχι ενεργά, με βάση τα δικά τους συμφέροντα», αναφέρει το κείμενο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την ουκρανική κρίση για δικούς της σκοπούς. Ένας από τους στόχους των ΗΠΑ, ειδικότερα, είναι να επαναφέρουν την Ευρώπη υπό τον έλεγχό τους και να την υποτάξουν στα παγκόσμια συμφέροντά τους. 

«Όταν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ευθυγραμμιστούν στενά με τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, η Ευρώπη θα τείνει να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ σε άλλους τομείς», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «χρησιμοποιεί την Ευρώπη ως πιόνι» ως μέρος της "ηγεμονικής στρατηγικής" της».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail