Καθώς η Μόσχα προετοιμαζόταν για πόλεμο, η Gazprom πούλησε αέριο της Αρκτικής αξίας σχεδόν 140 δισ ευρώ

Photo: Gazprom
Freepen.gr - Η Gazprom δεν είχε ποτέ στο παρελθόν τα έσοδα που παρήγαγε το 2021. Κατά τη διάρκεια του έτους, η εταιρεία πούλησε υδρογονάνθρακες αξίας 10,2 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (141,18 δισεκατομμύρια ευρώ), από 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2020.

Και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 2.159 (30,21 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 13 φορές από το 2020, αναφέρει η εφημερίδα Kommersant.

Τα αποτελέσματα ακολουθούν τις εξαιρετικά υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές.

Κατά μέσο όρο, η αξία του φυσικού αερίου που εξήχθη ανήλθε στα 298 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, που σημαίνει διπλασιασμό σε σύγκριση με το 2020. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η μέση τιμή εκτοξεύτηκε στα 517 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα.

Η Gazprom είναι ο μακράν μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ρωσίας. Το 2021 παρήγαγε 514,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Aleksei Miller είναι ο μεγαλύτερος όγκος των τελευταίων 13 ετών. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ και το λεγόμενο «μακρινό εξωτερικό» ανήλθαν σε 185,1 δισεκατομμύρια m3.

Μόνο η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία αύξησαν τις εισαγωγές τους με 10,5%, 63% και 20,3%, δήλωσε ο Miller σε παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων.

Η Αρκτική είναι η βασική περιοχή παραγωγής της Gazprom. Η μερίδα του λέοντος από τα πεδία της εταιρείας βρίσκεται στο Yamal Nenets Okrug, την περιοχή που εκτείνεται στη βόρεια Θάλασσα Kara. Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, η παραγωγή το 2021 ανήλθε σε 617,5 δισεκατομμύρια m3, αύξηση 13% από το 2020.

Μόνο η Gazprom και οι περιφερειακές θυγατρικές της αντιπροσώπευαν περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια m3, ή το 72 τοις εκατό της περιφερειακής εξόρυξης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Yamal Nenets.

Η περιοχή Yamal Nenets είναι σήμερα η περιοχή πρώτης προτεραιότητας της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Gazprom βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης πολλών μεγάλων νέων κοιτασμάτων στην περιοχή, μεταξύ των οποίων το κοίτασμα Kharasavey. Από πριν, η εταιρεία έχει κατασκευάσει σημαντικές νέες υποδομές σε σχέση με το Bovanenkovo, ένα πεδίο που το 2021 παρέδωσε σχεδόν 111 δισεκατομμύρια m3.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου της Αρκτικής που παράγεται από την Gazprom και άλλες εταιρείες θα πρέπει σύντομα να αναζητήσει νέους δρόμους εξαγωγής. Μετά τον αιματηρό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ επιδιώκει γρήγορα να μειώσει τις εισαγωγές της.

Η Gazprom βρίσκεται πλέον στη διαδικασία αξιολόγησης των συνεπειών των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η ισχυρή εταιρεία είναι πιθανό να χάσει σημαντικά την ισχύ της στις διεθνείς αγορές και το 2022 δεν θα είναι κοντά στο ρεκόρ του 2021.

* πληροφορίες thebarentsobserver.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail