Την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν: Σε «κενό αέρος» η αναβάθμιση των F-16 block 50

Η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με την αρμόδια εταιρεία Lockheed Martin έχει στα χέρια της το πλήρες και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα με step by step όλες τις κινήσεις από την ψήφιση του προγράμματος μέχρι και την παράδοση του τελευταίου αναβαθμισμένου μαχητικού.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Οι συνεχείς αναβολές στην αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Πολεμική Αεροπορία αφού το σχετικό πρόγραμμα έμεινε την περασμένη εβδομάδα για μια ακόμη φορά εκτός της αρμόδιας για τα εξοπλιστικά επιτροπής της βουλής. Η καθυστέρηση πλέον ξεπερνά τον ένα χρόνο και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις φαίνεται ότι η δημοσιονομική «στενωπός» αποτελεί τον «υπ’ αριθμό ένα» ανασταλτικό παράγοντα για την πρόοδο του προγράμματος.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ειλημμένη απόφαση η οποία αρχικά δεν προχώρησε αφού η επανεκτίμηση  κάποιων  υποπρογραμμάτων τα οποία περιλαμβάνονταν στο project είχαν ως αποτέλεσμα η αναβάθμιση να καθυστερήσει. Όμως τους τελευταίους μήνες υπήρξε η διαβεβαίωση ότι οι «σκόπελοι» ξεπεράστηκαν και το πρόγραμμα είχε πάρει το δρόμο του ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Όπως φαίνεται όμως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα χρήματα και ήδη έχουν δεσμευτεί και ενώ το σχετικό πρόγραμμα αναβάθμισης των 83 Viper προχωρά με αποτέλεσμα τα πρώτα απάρτια και ανταλλακτικά να είναι διαθέσιμα, ο χρόνος περνά και η αναβάθμιση των F-16 block 50 δεν ψηφίζεται. Με την ανησυχία να εντείνεται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των αποτελεσμάτων της στα οικονομικά της χώρας.

Ραντάρ, link 16, υπολογιστής μάχης, στοχοποίηση επί κάσκας αλλά και τα ατρακτίδια Sniper είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά συστήματα τα οποία αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα θa περάσουν από τα F-16 block 52+ και block 52+ adv στα «50αρια» εκτινάσσοντας τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και φέρνοντας τα 38 μαχητικά κοντά στα Viper. Ήδη οι συνεχείς αναβολές πηγαίνουν το πρόγραμμα πίσω αφού από την ψήφιση του απαιτούνται σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να αρχίσει η υλοποίηση του. Δηλαδή ακόμα και αν αύριο περνούσε από το κοινοβούλιο η αναβάθμιση των block 50 τα πρώτα μαχητικά θα άρχιζαν να εκσυγχρονίζονται μετά το 2024.

Η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με την αρμόδια εταιρεία Lockheed Martin έχει στα χέρια της το πλήρες και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα με step by step όλες τις κινήσεις από την ψήφιση του προγράμματος μέχρι και την παράδοση του τελευταίου αναβαθμισμένου μαχητικού. Όταν το κοινοβούλιο ανάψει το «πράσινο» φως θα ακολουθήσει η αποστολή στις ΗΠΑ της σχετικής επιστολής LOR για LOA με την απάντηση των Αμερικανών να απαιτεί ακόμα και έως εννιά μήνες προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Ταυτόχρονα στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο - «φωλιά» της 341 «ΒΕΛΟΣ» και της 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ» που διαθέτουν τα block 50- η οποία θα αναλάβει το μεγάλο έργο της αναβάθμισης θα πρέπει να αρχίσουν εργασίες κατασκευής υποδομών  ενώ θα πρέπει να εξασφαλιστεί και το απαραίτητο προσωπικό. Το οποίο μάλιστα προβλέπεται να περάσει από σχετική εκπαίδευση πριν πιάσει δουλειά στα υπό αναβάθμιση «50αρια».

Την ώρα που οι γείτονες αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και πιέζουν ασφυκτικά τις ΗΠΑ για πώληση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 αλλά και την αναβάθμιση ακόμη 80 η Αθήνα χάνει πολύτιμο χρόνο ενώ θα μπορούσε ήδη να έχει βάλει σε «τροχιά» και το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 block 50. Kαι να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ποιοτική διαφορά έναντι της Τουρκικής αεροπορίας μετά την απόκτηση των 24 Rafale και την αναβάθμιση των 83 Viper.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail