77 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Κανένας πόλεμος δεν τελείωσε σαν σήμερα

77 χρόνια μετά από τις πιο αιματηρές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας, την Μάχη του Βερολίνου, που επισφράγισε την λήξη του αιμοβόρου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οκτώ ημέρες κράτησε η μάχη του Βερολίνου. 181.116 νεκροί, 500.221 τραυματίες και πάνω από 480.000 αιχμάλωτοι Γερμανοί, κυρίως νεαρά παιδιά της ναζιστικής νεολαίας του Χίτλερ. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Την ίδια μέρα της λήξης του πολέμου ξεκίνησε ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και των δορυφόρων τους που με μια μικρή ανάπαυλα συνεχίζεται μέχρι σήμερα και τον βλέπουμε τελευταία να παίρνει σάρκα και οστά. 

Σήμερα οι μέρες θυμίζουν τον πόλεμο της Κορέας. Μόλις 5 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου αρχίζει ο πρώτος πόλεμος δια αντιπροσώπων. Η ιστορία όπως την ξέρουμε λέει ότι δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι γιατί στο τέλος του πολέμου της Κορέας ουσιαστικά επανήλθαν στα αρχικά τους εδάφη. 

Μια πιο προσεκτική ματιά όμως στο τι έγινε τότε θα δούμε ότι οι ομοιότητες με το σήμερα είναι απίστευτες

Οι σύμμαχοι και τότε όπως και τώρα έσπρωξαν την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας ή και το αντίστροφο. Η Βόρεια Κορέα από ανύπαρκτη χώρα απέκτησε κρατική οντότητα και μέχρι σήμερα μαζί με την Κίνα είναι οι μοναδικές παγκοσμίως λαϊκές δημοκρατίες (κομμούνα). 

Ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα ο δεύτερος πόλεμος δια αντιπροσώπων. Ο πόλεμος του Βιετνάμ. Δύο δεκαετίες κράτησε μέχρι να αποχωρήσουν άτακτα οι αμερικανικές δυνάμεις, βαθιά ηττημένες. 

Και όμως ο πόλεμος δια αντιπροσώπων δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίστηκε το 1979 με την εισβολή της Ρωσίας στο Αφγανιστάν. Η αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής απαιτούσε δραστικά μέτρα και η Αμερική έκανε τα πιο ολέθρια λάθη. Γιγάντωσε τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Τον χρηματοδότησε, τον εκπαίδευσε και στο τέλος της γύρισε μπούμερανγκ. Και το πλήρωσε και το πληρώνει ακόμα και μέσα στο έδαφος της κάθε μέρα. 

Οι πόλεμοι δεν αντιπροσώπων δεν σταμάτησαν και δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ. 

Κανένας πόλεμος δεν τελείωσε σαν σήμερα. Οι συσχετισμοί άλλαξαν και τίποτα παραπάνω. Στην Ευρώπη δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος να ζήσει για 77 χρόνια ειρηνικά. Μαζί δημιουργήθηκε και η ψευδαίσθηση ότι πλέον η ειρήνη είναι δεδομένη και ότι οι μόνιμα σε πολεμικές αντιπαραθέσεις. Μέση Ανατολή και Αφρική κείτονταν μακριά. Ήδη εδώ και δύο δεκαετίες πληρώνουμε μέσω του μεταναστευτικού αυτόν τον εφησυχασμό. 

Σήμερα τον βιώνουμε και στη τσέπη μας αύριο και στα πεδία των μαχών εάν τελικά αποφασίσουν οι επικυρίαρχοι μια νέα τοπικής ή μια πιο γενικευμένη σύρραξη. Και η ιστορία και η γεωγραφική και γεωπολιτική θέση της χώρας μας περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά και το πιο επικίνδυνο μείγμα...

Γρηγορείτε...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail