Η Κίνα μελετά «προσεκτικά» την Ουκρανία – Διευθυντής της CIA

Niccolino / pixabay
Freepen.gr - Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι «θορυβημένος» από την αντίδραση της Δύσης στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξετάζει «προσεκτικά ποια μαθήματα [θα πρέπει] να αντλήσει» και να εφαρμόσει σε μια πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν, υποστήριξε ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς σε συνέδριο το Σάββατο.

Μιλώντας σε εκδήλωση των Financial Times στην Ουάσιγκτον, ο Μπερνς είπε στο ακροατήριό του πως η υπηρεσία του εκτίμησε ότι η προέλαση της Ρωσίας μέσω της Ανατολικής Ουκρανίας και η κλίμακα της αντίδρασης της Δύσης μπορεί να επηρεάζουν τα σχέδια του Πεκίνου για την Ταϊβάν.

«Μας χτυπάει...ότι ο Σι Τζινπίνγκ είναι λίγο ανήσυχος από τη ζημιά στη φήμη που μπορεί να προκληθεί στην Κίνα από τη συσχέτιση με την κτηνωδία της επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών [και] σίγουρα ανησυχεί από την οικονομική αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο», υποστήριξε ο Μπερνς.

Ο αρχηγός κατασκοπείας πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Κίνα έχει αιφνιδιαστεί από «το γεγονός ότι αυτό που έκανε ο Πούτιν φέρνει τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πιο κοντά» και εξετάζει «προσεκτικά ποια διδάγματα πρέπει να αντλήσουν» για μια πιθανή εξαγορά της Ταϊβάν.

Ενώ Αμερικανοί ειδήμονες και πολιτικοί –και ηγέτες στην Ταϊπέι και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας– έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μπορεί να «ενθάρρυνε» την Κίνα να κάνει μια κίνηση στην Ταϊβάν, αυτό δε συνέβη. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι έδαφός του, αλλά δεν έχουν εμφανιστεί σημάδια επικείμενης εισβολής ή επίθεσης στο νησί.

Ωστόσο, ο στρατός της Ταϊβάν πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά τους τελευταίους μήνες και η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε την Ταϊπέι να παραγγείλει αμερικανικά όπλα σχεδιασμένα να αποκρούσουν μια θαλάσσια εισβολή από την Κίνα. Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, φέρεται να έχει διεισδύσει στη ζώνη αεράμυνας του νησιού σε πολλές περιπτώσεις, με την πιο πρόσφατη εισβολή την Παρασκευή με βομβαρδιστικά με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν.

«Δεν πιστεύω ούτε μια στιγμή ότι [η σύγκρουση στην Ουκρανία] έχει διαβρώσει την αποφασιστικότητα του Σι με την πάροδο του χρόνου να αποκτήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν», συνέχισε ο Μπερνς το Σάββατο. Ωστόσο, ισχυρίστηκε πως τα γεγονότα στην Ουκρανία σίγουρα «επηρεάζουν τον υπολογισμό τους».

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail