Bloomberg: αυτοκτονία της Δύσης η διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία

RIA Novosti / Maxim Bogodvid
Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα μπορέσει να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στο μηδέν, καθώς αυτό είναι απλώς μη ρεαλιστικό και μη πρακτικό, γράφει ο αναλυτής του Bloomberg, Τζούλιαν Λι.

Ο συγγραφέας στράφηκε στη θέση της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Κροατίας - μελών της ΕΕ, που αντιτίθενται στην απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου για έξι μήνες. Ο Λι εξήγησε ότι τα διυλιστήρια σε αυτές τις χώρες κατασκευάστηκαν ειδικά για την επεξεργασία ρωσικών πρώτων υλών και η αναζήτηση εναλλακτικής λύσης θα τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Ένα ανάλογο του πετρελαίου Urals μπορεί να ληφθεί χρησιμοποιώντας ένα μείγμα πρώτων υλών άλλων ποιοτήτων, αλλά αυτό θα κοστίσει περισσότερο - η παραγωγικότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα μειωθούν. 

Ο Λι είναι βέβαιος πως η ΕΕ μπορεί να παράσχει εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Κροατία, και αυτό δε θα σημαίνει αποτυχία της πολιτικής των περιορισμών, αλλά, αντίθετα, θα επιτρέψει σε αυτές τις χώρες να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να επωφεληθούν. Ωστόσο, ο συντάκτης ζήτησε ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου.

Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν σταματούν εκεί, σημείωσε ο παρατηρητής. Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να αναζητήσουν εναλλακτική. Ταυτόχρονα, τα ραφιναρισμένα προϊόντα απαιτούν πρώτες ύλες ορισμένων χαρακτηριστικών, γεγονός που περιορίζει το φάσμα των πιθανών προμηθευτών.

«Έτσι οι τιμές θα ανέβουν, αλλά θα ανέβουν για όλους», προειδοποίησε ο Λι που προέτρεψε να ασχοληθεί κανείς με το τι είναι ρωσικά προϊόντα πετρελαίου. Έτσι, εάν το καύσιμο παράγεται από ρωσικό πετρέλαιο σε ένα ινδικό εργοστάσιο, θεωρείται ινδικό. Ταυτόχρονα, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η προέλευση των πρώτων υλών. Ο αναλυτής θεωρεί την επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων κατά των αγοραστών ως διέξοδο σε μια τέτοια κατάσταση. 

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο σενάριο. «Σε μια παγκόσμια αγορά όπου η προσφορά είναι ήδη περιορισμένη, ειδικά το ντίζελ, αυτό θα ήταν οικονομική αυτοκτονία», εξήγησε. Και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το ρωσικό πετρέλαιο θα πάει στην αγορά, αν και η μεταφορά θα γίνει πιο ακριβή. Την ίδια στιγμή, ο Λι αμφέβαλλε ότι θα ληφθούν τέτοια μέτρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail