Εκατομμύρια σπίτια στη Βρετανία δε θα ζεσταθούν το χειμώνα, προειδοποιεί ο επικεφαλής της ενέργειας

PublicDomainPictures / Pixabay
Ο διευθύνων σύμβουλος της Scottish Power, Κιθ Άντερσον, δήλωσε στη Daily Mail τη Δευτέρα ότι με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών ενδέχεται να αυξηθούν στις 2.900 £ (3.576 δολάρια) μέχρι τον Οκτώβριο. Με περίπου 10 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση, ο Άντερσον κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα στήριξης.

Τα βρετανικά νοικοκυριά έχουν ήδη δει το ενεργειακό τους κόστος - συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης - να αυξάνεται κατά 700 £ μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, και αυτή η αύξηση αναμένεται να επιταχυνθεί, προειδοποίησε ο Άντερσον, σημειώνει το RT.com.

«Θα χτυπήσει απίστευτα σκληρά και αμέσως», είπε ο Άντερσον, η εταιρεία του οποίου προμηθεύει ηλεκτρισμό σε μέρη της Σκωτίας, της Αγγλίας και της Ουαλίας. «Εάν δε συμβεί κάτι άλλο μέχρι τον Οκτώβριο, νομίζω ότι θα δούμε τεράστια αύξηση στους πελάτες προπληρωμής που ουσιαστικά θα αποσυνδέονται από μόνοι τους – δεν θα επαναφορτώνουν τον μετρητή προπληρωμής επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν».

«Θα δούμε επίσης μια τεράστια αύξηση των επιπέδων χρέους για τους πελάτες άμεσης χρέωσης και μια τεράστια αύξηση των ατόμων που ωθούνται από τις άμεσες χρεώσεις σε μετρητές προπληρωμών, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να ανακτήσουν το χρέος», συνέχισε. «Κατευθυνόμαστε σε ένα πραγματικά φρικτό μέρος όπου κανείς μας δεν θέλει να είναι».

Ενώ η Scottish Power κατέχει και λειτουργεί δύο αιολικά πάρκα, η πλειονότητα της ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Μόλις το ένα πέμπτο της ενέργειας της χώρας προέρχεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια.

Ο Άντερσον συνέδεσε την αύξηση του κόστους των νοικοκυριών με την παγκόσμια άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής, που επιδεινώθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης οικειοθελώς αποκοπεί από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, και οι ηγέτες στην Ευρώπη εργάζονται προς μια σταδιακή αποκοπή και από τη ρωσική ενέργεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail