Αναλύοντας τις συνέπειες της επίθεσης στο Ρώσο πρεσβευτή στην Πολωνία

Ένα σκάνδαλο επικών διαστάσεων σημειώθηκε ξαφνικά τη Δευτέρα, όταν ένας φασιστικός όχλος της Ουκρανίας επιτέθηκε στον Ρώσο Πρέσβη στην Πολωνία στο Σοβιετικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στη Βαρσοβία την Ημέρα της Νίκης. Ο Sergey Andreev προσπαθούσε να καταθέσει στεφάνι εκεί για να τιμήσει τη μνήμη των πάνω από 600.000 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που μαρτύρησαν κατά την απελευθέρωση της Πολωνίας από τη γενοκτονική κατοχή των Ναζί που σκότωσε πάνω από 6 εκατομμύρια από αυτούς σε διάστημα μόλις πέντε ετών από το 1939-1944. Την ευθύνη ανέλαβε μια Ουκρανή πρόσφυγας με το όνομα Iryna Zemliana επειδή έλουσε τον Πρέσβη Andreev με κόκκινο σιρόπι κατά την κορύφωση αυτής της φασιστικής επίθεσης, μετά την οποία ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας στην Πολωνία απομακρύνθηκε αμέσως για τη δική του ασφάλεια, προκειμένου να αποφευχθεί το πιθανό λιντσάρισμά του στο χειρότερο σενάριο.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η προετοιμασία αυτής της φασιστικής επίθεσης είναι εξίσου σκανδαλώδης με το ίδιο το περιστατικό. Το Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε να μην προχωρήσει ο Ρώσος Πρέσβης με τον προγραμματισμένο εορτασμό του Κόκκινου Στρατού, αλλά τελικά αποφάσισε να το κάνει έτσι κι αλλιώς για να στείλει πιθανώς το μήνυμα ότι η χώρα του δε θα αποθαρρύνεται από πολιτικοποιημένες δικαιολογίες από το να δείξει σεβασμό στους αιώνιους ήρωές της από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Φτάνοντας στο Σοβιετικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, το TASS ανέφερε ότι είχε ήδη συγκεντρωθεί φασιστικός ουκρανικός όχλος και πως δεν υπήρχε αστυνομία για να τους ελέγξει. Αυτό προφανώς ενθάρρυνε τη Zelmiana να επιτεθεί στον Πρέσβη Andreev, παραβιάζοντας το άρθρο 29 της σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις που επιβάλλει την ασφάλεια των ξένων διπλωματών.

Είναι ανεξήγητο ότι η Πολωνία δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει λαμβάνοντας υπόψη πόσο αποτελεσματικά οι δυνάμεις ασφαλείας της έλεγχαν τους μετανάστες που προσπαθούσαν να διαπεράσουν τα σύνορα της Λευκορωσίας όλο το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό υποδηλώνει πολύ έντονα πως οι τοπικές αρχές διευκόλυναν παθητικά την επίθεση με τον λεγόμενο «εύλογα αρνητικό» τρόπο αρνούμενες τουλάχιστον να ελέγξουν τον φασιστικό ουκρανικό όχλο με την προσδοκία ότι θα προκαλέσουν ένα περιστατικό όπως αυτό που τελικά συνέβη. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau καταδίκασε την επίθεση, τη χαρακτήρισε λυπηρή και επιβεβαίωσε ότι όλοι οι διπλωμάτες απολαμβάνουν ειδικής προστασίας ανεξάρτητα από τις πολιτικές της χώρας τους. Αναγνώρισε επίσης πόσο σοβαρό ήταν και το περιστατικό.



Αντικειμενικά μιλώντας, αυτή η επίθεση φέρνει την Πολωνία σε πολύ άβολη θέση. Πρώτον, οι τοπικές αρχές ασφαλείας της αμέλησαν να παράσχουν την κατάλληλη προστασία στον Ρώσο Πρέσβη, γεγονός που παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης. Δεύτερον, διευκόλυναν παθητικά την επίθεση αρνούμενες να ελέγξουν τον φασιστικό ουκρανικό όχλο που συγκεντρώθηκε στο Σοβιετικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στη Βαρσοβία. Και τρίτον, μία Ουκρανή πρόσφυγας που ζούσε στην Πολωνία ως φιλοξενούμενη του λαού της ήταν υπεύθυνη για αυτό το σκάνδαλο επικών διαστάσεων αφού παραβίασε το νόμο επιτιθέμενη στον Πρέσβη Andreev. Και τα τρία αυτά σημεία έχουν τεράστιες επιπτώσεις για τα πολωνικά συμφέροντα, τα οποία είναι αποφασιστικά αρνητικά και τώρα θα επεκταθούμε λίγο για να κατανοήσουμε τη μεγαλύτερη σημασία.

Όσον αφορά το πρώτο, αυτή η ανεξήγητη παραμέληση των νομικών υποχρεώσεων της Πολωνίας υποδηλώνει μια προσχεδιασμένη πρόκληση. Λαμβάνοντας υπόψη την καταδίκη του από τον Υπουργό Εξωτερικών, μπορεί να μην γνώριζε καν ότι σχεδιαζόταν, κάτι που υποδηλώνει πως οι αρχές συγκριτικά χαμηλότερου επιπέδου το ενορχηστρώνουν πίσω από την πλάτη του. Εκθέτοντας αυτή την πιθανότητα, μπορεί να υπάρξουν ακόμη και αναδυόμενες ρήξεις εντός των στρατιωτικών - διπλωματικών δομών της Πολωνίας σχετικά με την επίσημη προσέγγιση της χώρας τους στη Ρωσία. Άλλωστε, υπήρξαν αιτήματα για απέλαση του Ρώσου Πρέσβη και επίσημα διακοπή των σχέσεων με τη χώρα του, αν και αυτά δεν έχουν ακολουθηθεί από τις αρχές. Όσοι οργάνωσαν αυτή τη φασιστική επίθεση ή τουλάχιστον τη διευκόλυναν παθητικά, ίσως ήλπιζαν ότι θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάρρηξη των διμερών δεσμών.

Όσο για τη δεύτερη παρατήρηση, αυτό προσθέτει αξιοπιστία στην πρώτη, αλλά έχει ένα πρόσθετο επίπεδο σημασίας ήπιας ισχύος. Ενώ η Πολωνία έχει αναμφισβήτητα την υποχρέωση να προστατεύει τους ξένους διπλωμάτες, η οπτική των δυνάμεων ασφαλείας της που ελέγχουν έναν φασιστικό ουκρανικό όχλο στο Σοβιετικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στην πρωτεύουσά της προκειμένου να επιτρέψει στον Ρώσο Πρέσβη να τιμήσει τη μνήμη του Κόκκινου Στρατού μπορεί να είχε θεωρηθεί ως «απαράδεκτη» γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη από μέλη του πληθυσμού. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι πολιτικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν με την απόφαση των ομολόγων τους ασφαλείας να μην προστατεύσουν τον Πρέσβη Andreev, κάτι που σημαίνει πως αυτή η συνωμοσία περιλάμβανε κάτι περισσότερο από τους λεγόμενους «απατεώνες» αξιωματούχους ασφαλείας όπως κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν αυτό το σκάνδαλο.

Όσον αφορά το τρίτο σημείο, η εξουκρανοποίηση της Πολωνίας είναι ήδη εξαιρετικά αμφιλεγόμενη επειδή αυτοί οι επισκέπτες αντιμετωπίζονται ως πολίτες πρώτης κατηγορίας με περισσότερα δικαιώματα από τους ντόπιους. Οι New York Times ανέφεραν μάλιστα τον περασμένο μήνα ότι «το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βαρσοβίας έχει βάλει ασθενείς από την Ουκρανία στη λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις ήπατος, μερικές φορές μπροστά από τα παιδιά της Πολωνίας», μεταξύ των πολλών άλλων προνομίων που έχουν παρασχεθεί σε αυτούς τους γειτονικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της γενναιόδωρης κοινωνικοοικονομικής υποστήριξης. Όπως αποδεικνύεται από το περιστατικό της Δευτέρας, μπορούν να παραβιάσουν το νόμο ατιμώρητα επιτιθέμενοι σε ξένο διπλωμάτη χωρίς φόβο πως θα καταδικαστούν από τοπικούς αξιωματούχους, θα ερευνηθούν ή θα απελαθούν. Στο πλαίσιο αυτού του σκανδάλου, αυτός ο όχλος των προσφύγων χειραγωγήθηκε ως «χρήσιμος ηλίθιος» εκείνων των Πολωνών αξιωματούχων που κρύβονται πίσω από αυτήν τη συνωμοσία.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αυτό το σκάνδαλο έχει πολύ περισσότερα από ένα μόνο μέλος ενός υποτιθέμενου αυθόρμητου φασιστικού όχλου προσφύγων που παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης επιτιθέμενο ξαφνικά σε ξένο πρεσβευτή. Η αλληλουχία των γεγονότων υποδηλώνει έντονα πως οι τοπικοί πολιτικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι ασφαλείας διευκόλυναν τουλάχιστον παθητικά αυτό το περιστατικό παραμελώντας σκόπιμα να παράσχουν επαρκή προστασία στον Ρώσο απεσταλμένο με την προσδοκία ότι ο όχλος θα καταλήξει να του επιτεθεί, κάτι που ήλπιζαν πως θα οδηγούσε σε τη διακοπή των διμερών σχέσεων. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε δικαίως την επίθεση και πιθανότατα δε γνώριζε καν ότι εκκολάπτονταν πίσω από την πλάτη του από Πολωνούς συμπατριώτες του που ήθελαν να τιμωρήσουν την κυβέρνησή του επειδή δεν απέλασε τον πρεσβευτή και δε διέκοψε τους δεσμούς.

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε τι συνέβη είναι οι αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για το περιστατικό, ανακρίνοντας τόσο τοπικούς αξιωματούχους όσο και Ουκρανούς πρόσφυγες, προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και γιατί. Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, κυρίως γιατί η αστυνομία αρνήθηκε να προστατεύσει τον πρεσβευτή και δεν έλεγξε τον ουκρανικό όχλο που είχε συγκεντρωθεί στο Σοβιετικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο την Ημέρα της Νίκης παρά το γεγονός ότι προφανώς είχε τις δυνατότητες να το κάνει όπως η περσινή μεταναστευτική κρίση στη Λευκορωσία αποδεικνύει. Άλλες ερωτήσεις περιλαμβάνουν εάν η Zemliana συνεννοήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους εκ των προτέρων ή αν ήταν απλώς η «χρήσιμη ηλίθια» τους. Ανεξάρτητα από όποιες και αν είναι οι απαντήσεις, η φήμη της Πολωνίας είναι λερωμένη από αυτό το φασιστικό σκάνδαλο και πιθανότατα δε θα ανακάμψει σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail