Η Ρωσία περιγράφει την στρατιωτικοποίηση του αλιευτικού στόλου και των παγοθραυστικών

Το αναθεωρημένο θαλάσσιο δόγμα της χώρας περιλαμβάνει μεγάλη έμφαση στη χρήση πολιτικών πλοίων και υποδομών για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Οι αναθεωρήσεις του Θαλάσσιου Δόγματος λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές στη γεωπολιτική και στρατιωτική-στρατηγική παγκόσμια κατάσταση», υπογράμμισε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ σε μια συνάντηση στο κυβερνητικό συμβούλιο ναυτικών αυτή την εβδομάδα.

Atle Staalesen - thebarentsobserver.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ενημέρωση του εγγράφου στρατηγικού σχεδιασμού έρχεται στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της άνευ προηγουμένου απομόνωσής της στις διεθνείς υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται πλέον ακόμη πιο σημαντικό για τη Ρωσία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο της Συλλογικής Δύσης εναντίον της χώρας μας, τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις και την ειδική επιχείρηση [sic] στην Ουκρανία, η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε», είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κατά την έναρξη της συνάντησης.

Το σώμα περιλαμβάνει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από πολλά υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες, καθώς και στρατιωτικούς εκπροσώπους.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο με ειδικές αρμοδιότητες για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, το νέο και επικαιροποιημένο έγγραφο «ανταποκρίνεται πλήρως στις τρέχουσες προκλήσεις και απειλές».



«Στοχεύει όχι στην αντιπαράθεση, αλλά στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας στον τομέα των θαλάσσιων επιχειρήσεων [και] σε μια σημαντικά μειωμένη εξάρτηση από την εξωτερική επιρροή και τις αγορές σε όλους τους τομείς των θαλάσσιων δραστηριοτήτων», υπογράμμισε, ενημερώνουν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μεταξύ των αναθεωρήσεων που επισημαίνονται στο επικαιροποιημένο δόγμα είναι ένα υψηλότερο επίπεδο εμπλοκής πολιτικών πλοίων σε στρατιωτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αρκετές «κυρίως νέες πτυχές του δόγματος αφορούν τις προετοιμασίες κινητοποίησης και την ετοιμότητα».

«Αυτό θα επιτρέψει την ένταξη στο Ναυτικό πολιτικών πλοίων και πληρωμάτων και θα παράσχει λειτουργικότητα της θαλάσσιας υποδομής σε περιόδους πολέμου».

Δεν είναι καθόλου νέο φαινόμενο να δίνεται ρόλος σε πολιτικά πλοία στην ετοιμότητα εθνικής ασφάλειας, καθώς και σε στρατιωτικές συγκρούσεις, και η Ρωσία έχει μακρά εμπειρία στην εφαρμογή μη στρατιωτικών πλοίων για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αλλά το νέο ομοσπονδιακό έγγραφο προετοιμάζει σαφώς το έδαφος για μια πιο συστηματική προσέγγιση.

Δυνητικά, η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει μεγάλο αριθμό μηχανότρατων και αλιευτικών σκαφών για στρατιωτικούς σκοπούς. Πολλά από αυτά δραστηριοποιούνται σε διεθνή ύδατα, συμπεριλαμβανομένων των νορβηγικών ακτών.

Η Ρωσία μπορεί επίσης να επιλέξει να στρατιωτικοποιήσει τα ισχυρά πυρηνικά παγοθραυστικά της, τα σκάφη που αυτόνομα είναι ικανά να διαρρήξουν τον πιο παχύ θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής.

Σε τελική ανάλυση, θα μπορούσε επίσης να ορίσει έναν ισχυρότερο στρατιωτικό ρόλο στα ερευνητικά της σκάφη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης το ολοκαίνουργιο «Severny Polyus», το πλοίο που έχει σχεδιαστεί για αυτόνομο drifting στον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής για έως και δύο χρόνια.

Το τρέχον θαλάσσιο δόγμα της Ρωσίας εγκρίθηκε το 2017 και καλύπτει την περίοδο έως το 2030. Το έγγραφο υπογραμμίζει την ανάγκη για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των ρωσικών πλοίων και ανάπτυξη διαδρόμων μεταφοράς όπως η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή.

Σύμφωνα με τον Γιούρι Μπορίσοφ, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του 2022 θα αποκτήσει συνολικά 20 νέα στρατιωτικά πλοία, καθώς και πέντε μηχανοκίνητα σκάφη και 21 πλοία υποστήριξης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail