Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει απάντηση – Μόσχα

Bluesnap / pixabay
Freepen.gr - Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελούσε άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και η αποδοχή της στην στρατιωτική συμμαχία θα ωθούσε τη Ρωσία να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της. Αυτό έγινε αφού Φινλανδοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Πέμπτη τη δέσμευσή τους να ενταχθούν στο μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ανακοίνωσαν τα σχέδια να υποβάλουν επίσημη αίτηση αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Υπάρχει μια τρέχουσα οδηγία από τον πρόεδρο να αναπτύξει έναν κατάλογο μέτρων για την ενίσχυση των δυτικών μας συνόρων σε σχέση με την ενίσχυση των ανατολικών πλευρών του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια καθημερινής ενημέρωσης Τύπου την Πέμπτη, προσθέτοντας πως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας δε θα κάνει τον κόσμο ή την ευρασιατική ήπειρο πιο ασφαλή.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία λυπάται για την απόφαση της Φινλανδίας να συμμετάσχει στα εχθρικά βήματα της ΕΕ και προειδοποίησε πως οι προσπάθειες του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα χρησιμεύσουν ως λόγος για την ανάπτυξη αντίστοιχων κατοπτρικών αντιδράσεων.

Η δήλωση έρχεται αφότου οι Φινλανδοί ηγέτες ανακοίνωσαν την Πέμπτη τη δέσμευσή τους να επιδιώξουν την ένταξη στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Sauli Niinisto και η πρωθυπουργός Sanna Marin της Φινλανδίας εξέφρασαν την άποψή τους πως «ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία», προσθέτοντας ότι η χώρα τους «πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση».

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν επίσημη αίτηση για ένταξη την Κυριακή, μετά την οποία η επιστολή θα διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο για τελική έγκριση. Αναμένεται η αίτηση να οριστικοποιηθεί και να υποβληθεί στο ΝΑΤΟ την ερχόμενη Δευτέρα.

Το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι είναι ένας καθαρά αμυντικός οργανισμός, αλλά η Ρωσία, η οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.340 χιλιομέτρων (833 μίλια) με τη Φινλανδία, αντιλαμβάνεται την επέκταση του μπλοκ ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι επί του παρόντος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, άφησε να εννοηθεί πως εάν η Φινλανδία και η Σουηδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Ρωσία μπορεί να αναγκαστεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής προκειμένου να διατηρήσει την «ισορροπία δυνάμεων».
 


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail