Η ρωσική πολιορκία του Χάρκοβο πέρασε στην ιστορία

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, οι μάχες συνεχίζονται στις ίδιες περιοχές. Οι ρωσικές δυνάμεις τηρούν την τακτική του σφυροκοπήματος θέσεων του εχθρού με πυροβολικό και αεροσκάφη πριν προχωρήσουν βαθιά στην ουκρανική άμυνα. Η AFU (Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας) επιχειρεί να αντεπιτεθεί, αρκετά επιτυχημένα σε ορισμένους τομείς του μετώπου.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω μαχών στην πρώτη γραμμή, τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν τον παράλογο βομβαρδισμό αμάχων στις λαϊκές δημοκρατίες καθώς και στη Ρωσία.

Στις 11 Μαΐου, η AFU εξαπέλυσε ένα χτύπημα πυροβολικού στο ρωσικό χωριό Solokhi στην περιοχή Belgorod. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, 1 πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν. Σε απάντηση, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πολλά χτυπήματα στις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Τσερνίχιβ.

Εκρήξεις ακούστηκαν και στο χωριό Dubovoye στην περιοχή Belgorod. Υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς στα σύνορα κοντά στο χωριό Shebekino.

Ως αποτέλεσμα άλλου βομβαρδισμού της πόλης του Ντόνετσκ από το ουκρανικό MLRS, τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε. Τα χωριά Yasinovataya και Gorlovka βομβαρδίστηκαν επίσης από ουκρανικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, η AFU πλησιάζει τα ρωσικά σύνορα στην περιοχή του Χάρκοβο.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η AFU έφτασε στα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή του χωριού Ternovka. Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν τα ρωσικά στρατεύματα από το χωριό Κοζάκος Λοπάν. Οι μάχες συνεχίζονται επίσης βόρεια του Old Saltov.

Στην περιοχή του Izyum, τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν πρόσφατα να πάρουν τον έλεγχο των χωριών Velikaya Kamyshevakha και μετά σταμάτησε η προέλασή τους. Από την άλλη, οι προσπάθειες της AFU να αντεπιτεθεί στις ρωσικές θέσεις δεν έχουν ακόμη στεφθεί με καμία επιτυχία.

Η AFU προσπάθησε να στήσει προβοκάτσια χρήσης χημικών όπλων από ρωσικές μονάδες στα νότια του Izyum.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν δεξαμενή με νιτρικό αμμώνιο. Σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ουκρανοί εθνικιστές υπό την ηγεσία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ανατίναξαν μια εγκατάσταση αποθήκευσης λιπασμάτων κοντά στο χωριό Dolgenkoye στην περιοχή του Χαρκόβου. Είχαν σκοπό να δηλητηριάσουν τον τοπικό πληθυσμό και να κατηγορήσουν τον ρωσικό στρατό για αυτό.

Στα ανατολικά, η πόλη Liman, όπου συνεχίζονται οι σκληρές μάχες, βρίσκεται ακόμα σταθερά στα χέρια της AFU. Την ίδια ώρα, μια μικρή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων αναφέρθηκε νότια της πόλης κοντά στο χωριό Γιαμπόλ. Η AFU αναγκάστηκε να υποχωρήσει λόγω μεγάλων απωλειών.

Στην περιοχή Severodonetsk-Lisichansk συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες. Τα στρατεύματα της LPR με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο των οικισμών Voevodovka και Yuzhny. Τσετσένοι μαχητές ανέφεραν επίσης την απελευθέρωση του εργοστασίου πυριτιδαποθήκης Zarya.

Η επίθεση της LPR στο χωριό Belogorovka δεν έχει αποφέρει επιτυχημένα αποτελέσματα αυτή τη στιγμή. Η AFU φέρεται να κατέστρεψε τη ρωσική πλωτή γέφυρα. Προς την κατεύθυνση του Lisichansk, γίνονται μάχες κατά μήκος της γραμμής Orekhov - Toshkovka.

Στην περιοχή νότια της Kremennaya, ο εξαναγκασμός των Seversky Donets από τα ρωσικά στρατεύματα και η επίθεση προς την ομάδα που ενεργούσε από την Popasnaya δεν έχει ακόμη πετύχει.

Τα ρωσικά στρατεύματα διαπερνούν αργά την άμυνα της AFU στα βόρεια της Ποπάσναγια. Μέρος των ουκρανικών δυνάμεων υποχώρησε προς την κατεύθυνση της Loskutovka. Οι AFU ενισχύουν τις θέσεις τους κοντά στο Gorsky, περιμένοντας την ανακάλυψη των αμυντικών γραμμών κοντά στο Orekhovo.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η AFU ανατίναξε ένα φράγμα κοντά στην Avdiivka προκειμένου να επιβραδύνει την προέλαση του στρατού της DPR και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει σημειωθεί καμία επιτυχία από κανένα στα νοτιοδυτικά προάστια του Ντόνετσκ κοντά στο χωριό Maryinka. Ρωσικές επίσημες πηγές υποστηρίζουν ότι μέρος του χωριού εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων της DPR και οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα. Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, το χωριό έπεσε ξανά υπό τον μερικό έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και η διοίκηση της LPR συγκεντρώνει επειγόντως δυνάμεις για να ανακαταλάβει θέσεις που είχαν καταληφθεί στο παρελθόν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail