Οι ΗΠΑ βγάζουν το σιτάρι από την Ουκρανία. Κατεστραμμένη από τον πόλεμο, καταδικασμένη σε λιμό

Σε αντάλλαγμα για όπλα και απατηλές προοπτικές να γίνει μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας», το καθεστώς του Κιέβου καταδικάζει τον λαό του σε μια παρατεταμένη επισιτιστική κρίση.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβαση στα ζωτικής σημασίας ουκρανικά θαλάσσια λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Πριν από τον πόλεμο, περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι μεταφέρονταν κάθε μήνα μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ένα από τα κύρια αγαθά που εξήχθησαν από την Ουκρανία ήταν οι καλλιέργειες σιτηρών για την Ευρώπη.

Αυτό έγινε άλλο ένα πρόσχημα για να κατηγορηθεί η Ρωσία πως προκάλεσε την επισιτιστική κρίση στη Δύση. Ωστόσο, μια σύντομη ανάλυση της πολιτικής του καθεστώτος του Κιέβου και οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες προβλέπουν έναν από καιρό προγραμματισμένο λιμό στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς πως δεν υπάρχει απειλή επισιτιστικής κρίσης στη χώρα, καθώς τα σιτηρά μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία. Υποστήριξε ότι υπάρχουν 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στην Ουκρανία και τώρα λύνεται το θέμα της εξαγωγής τους. Κατά τη γνώμη του, αυτό θα συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων.

Στις 11 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει μια στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τεχνικές και γραφειοκρατικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της αποστολής φυτικών ελαίων, καλαμποκιού και σιταριού, μερικών από τις βασικές εξαγωγές της Ουκρανίας, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η Ευρώπη σκοπεύει να εξάγει καλλιέργειες σιδηροδρομικώς καθώς τα λιμάνια είναι αποκλεισμένα από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Το πρόβλημα είναι ότι η εξαγωγική ικανότητα του σιδηροδρόμου είναι χαμηλή. Τα προϊόντα της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν επίσης μια μυριάδα φυτοϋγειονομικών μέτρων και ποσοστώσεων για χερσαίες μεταφορές που περιπλέκουν την ικανότητά τους να περάσουν από διάφορα κράτη μέλη στον τελικό προορισμό τους, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα που η ΕΕ πρόκειται να επιλύσει το συντομότερο δυνατό.

Εν τω μεταξύ, γιγάντιες στήλες σιτηρών εντοπίζονται στο λιμάνι Giurgiulesti της Μολδαβίας στον Δούναβη. Εκατοντάδες φορτηγά εξάγουν σιτηρά από το έδαφος της Ουκρανίας προς τις χώρες της ΕΕ.

Το τίμημα που πληρώνει το καθεστώς του Κιέβου για την προμήθεια όπλων και την οικονομική υποστήριξη των συμμάχων του είναι πολύ υψηλό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ουκρανίας, η συνολική ποσότητα σιταριού που παρήχθη το 2021/2022 MY ανήλθε σε 32,4 εκατομμύρια τόνους. Με βάση την ανάλυση των εξαγωγών τις τελευταίες πέντε σεζόν (2016-2021), η Ουκρανία εξάγει περίπου το 80 τοις εκατό του σιταριού της. Περίπου 6 εκατομμύρια τόνοι παραμένουν παραδοσιακά στην εγχώρια αγορά. Φέτος, περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι προορίζονταν για εξαγωγή.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά στατιστικά στοιχεία, από την αρχή της σεζόν, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2021, και από τις 15 Δεκεμβρίου, οι εξαγωγές καλλιεργειών και οσπρίων από την Ουκρανία έφτασαν ήδη τους 28,7 εκατομμύρια τόνους. Οι εξαγωγές σιταριού ανήλθαν στο 56%. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου εξήχθησαν τουλάχιστον 16 εκατομμύρια τόνοι σιταριού.

Κατά την περίοδο από 15 Δεκεμβρίου 2021 έως 24 Φεβρουαρίου 2022, οι εξαγωγές συνεχίστηκαν πλήρως μέσω των συνηθισμένων αλυσίδων logistics. Μετά το κλείσιμο των θαλάσσιων λιμανιών, οι εξαγωγές δεν σταμάτησαν, αλλά επαναπροσανατολίστηκαν σε χερσαία κανάλια. Μόνο οι σιδηρόδρομοι επιτρέπουν την εξαγωγή περίπου 1,1 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών το μήνα. Εκατομμύρια τόνοι μεταφέρονται με φορτηγά. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 10 Μαΐου, εξήχθησαν επιπλέον τουλάχιστον 6 εκατομμύρια τόνοι σιταριού.

Ολόκληρη η σοδειά του 2021 MY είχε ήδη εξαχθεί και χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της ουκρανικής εγχώριας αγοράς.

Διάφορες δυτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, δηλώνουν την ανάγκη για άμεση εξαγωγή επιπλέον 20 εκατομμυρίων τόνων σιταριού από την Ουκρανία. Πρόκειται για σιτάρι από στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε ποσότητα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών κατανάλωσης σιταριού από την εγχώρια αγορά της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο της επικείμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες στοχεύουν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, χάρη στις καλλιέργειες που αφαιρέθηκαν από τον ουκρανικό λαό.

Η πολιτική του καθεστώτος του Κιέβου αποκαλύπτει σαφή σημάδια σχεδιασμού λιμού στην Ουκρανία. Εν μέσω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων, η περίοδος σποράς διακόπηκε σε πολλές από τις ουκρανικές περιοχές. Το ανδρικό τμήμα του πληθυσμού κλήθηκε για στρατιωτική θητεία, ορισμένες περιοχές βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον, η άνοιξη του 2022 είναι σημαντικά ψυχρότερη από ό,τι το 2021. Για να μην αναφέρουμε τη δυσλειτουργία του αγροτικού τομέα, ο οποίος αναπροσανατολίστηκε έντονα στους ξένους καταναλωτές εις βάρος της ουκρανικής αγοράς.

Τον Δεκέμβριο του 2021, Ουκρανοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι «εκπρόσωποι των βιομηχανιών αλεύρου και σιτηρών ανακοίνωσαν ένα μη ισορροπημένο εμπόριο σιταριού: υψηλής ποιότητας τρόφιμα προμηθεύονταν στις ξένες αγορές και παρέμειναν ζωοτροφές για τους Ουκρανούς καταναλωτές. Μετά την άρνηση του Υπουργείου Γεωργίας να καθορίσει όρια εξαγωγών ανά κατηγορία στο μνημόνιο ρύθμισης των εξαγωγών, η Ένωση Μυλών, η Παν-Ουκρανική Ένωση Αρτοποιών και η Ukrhlebprom απέσυραν τις υπογραφές τους από το έγγραφο. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια και έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία ενός από τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς αμοιβαίας κατανόησης στην αγορά σιτηρών».


Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην πρώτη γραμμή, η συγκομιδή το 2022-2023 MY θα είναι πολύ μικρότερη.

Ταυτόχρονα, και άλλοι κλάδοι της γεωργίας στην Ουκρανία αντιμετώπισαν φαινόμενα κρίσης πολύ πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά στατιστικά στοιχεία, η παραγωγή αυγών μειώθηκε κατά 13,5%, το γάλα κατά 5,8%, το κρέας κατά 2%, το μαλλί κατά 6,3%. Σύμφωνα με την «Ένωση Πτηνοτρόφων», η Ουκρανία εισήγαγε αυγά από τη Λευκορωσία τον Ιούλιο – Αύγουστο 2021 για πρώτη φορά από το 1991.

Ο αριθμός των διάφορων αγροτικών ζώων μειώθηκε επίσης σημαντικά:

• Βοοειδή – κατά 6,9% (2,93 εκατομμύρια κεφάλια βοοειδών)
• χοίροι – κατά 4,7% (5,83 εκατομμύρια κεφάλια)
• αιγοπρόβατα – κατά 5,9% (1,19 εκατομμύρια κεφάλια).

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του Συλλόγου «Χοιροτροφείς της Ουκρανίας», η κτηνοτροφία στην Ουκρανία έχει ήδη περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή το 2021 και «η αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου είναι σχεδόν αδύνατη».

Από τον Νοέμβριο του 2021, οι τιμές των τροφίμων στην Ουκρανία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 15%. Το 2021 το ψωμί αυξήθηκε σε τιμή 18,9%, τα γαλακτοκομικά κατά 15,2%, τα προϊόντα κρέατος κατά 15,4%, η ζάχαρη κατά 20,4%.

Είναι προφανές πως μια τέτοια πολιτική του καθεστώτος του Κιέβου θα οδηγήσει σε κρίσιμη έλλειψη τροφίμων μέχρι το φθινόπωρο-χειμώνα του 2022-2023.

Μια παρόμοια κατάσταση συνέβη στην ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν το νεαρό σοβιετικό κράτος, αποδυναμωμένο από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο Πόλεμο, αναγκάστηκε να εξάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου σιταριού, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Το 1930-1031, η ΕΣΣΔ εξήγαγε περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το 1932-1933, η αγροτική πολιτική της ΕΣΣΔ, που προκάλεσε αποτυχία των καλλιεργειών, οδήγησε σε λιμό στη Ρωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν. Ο αριθμός των θανάτων στην Ουκρανία ανήλθε σε 3 εκατομμύρια 917,8 χιλιάδες άτομα, στη Ρωσία — 3 εκατομμύρια 264,6 χιλιάδες, στο Καζακστάν — 1 εκατομμύριο 258,2 χιλιάδες άτομα, συνολικά 8 εκατομμύρια 731,9 χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη την ΕΣΣΔ.

Το 2023, η τραγωδία μπορεί να επαναληφθεί στην Ουκρανία λόγω της πολιτικής του Κιέβου. Η Ρωσία θα ανακηρυχθεί για άλλη μια φορά ο ένοχος του ουκρανικού λιμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail