Η Ουκρανία απειλεί μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

photo: oneworld.press/?module=articles&action=view&id=2914
Η Ουκρανία έχει « έναν θαυμάσιο μοχλό πίεσης» στην Ουγγαρία μέσω του πετρελαιαγωγού Druzhba –που μεταφράζεται σε «Φιλία»–, υποστήριξε την Πέμπτη η σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Ενέργειας, Lana Zerkal.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο Φόρουμ Ασφάλειας του Κιέβου, η Zerkal επέκρινε την πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία εμποδίζει τον έκτο γύρο κυρώσεων της ΕΕ, που θα απαγόρευε το ρωσικό πετρέλαιο. Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει σκληρούς περιορισμούς από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Μόσχα εξαπέλυσε την στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία.

Κατά τη γνώμη της Zerkal, η Ουγγαρία χρησιμοποιεί τη ρωσική στρατιωτική επίθεση ως μέσο για να πετύχει τους δικούς της στόχους και πιστεύει ότι τώρα «μπορεί να απαιτήσει οτιδήποτε» από την ΕΕ.

«Η Ουκρανία έχει έναν υπέροχο μοχλό πίεσης στα χέρια της – είναι ο πετρελαιαγωγός Druzhba», είπε η Zerkal, προσθέτοντας πως «κάτι μπορεί να συμβεί» με το χωριστό τμήμα της υποδομής της Ουγγαρίας.

«Και, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν πολύ σωστό να του συνέβαινε κάτι. Αλλά, και πάλι, είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του προέδρου να λάβουν αποφάσεις για πολιτικά ζητήματα, να αποφασίσουν αν θέλουμε πραγματικά να μιλήσουμε με τον [Ούγγρο Πρόεδρο Βίκτορ] Όρμπαν σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει και που επιβάλλει στην ΕΕ, ή αν δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για αυτό», τόνισε η Zerkal.

Η Zerkal μετέβη αργότερα στο Facebook για να διευκρινίσει την «ταπεινή της γνώμη» ότι «προκάλεσε διπλωματικό σκάνδαλο», λέγοντας πως «τα γεγονότα είναι ένα πεισματάρικο πράγμα».

Αλλά, για να ηρεμήσει η κατάσταση, αξίζει να διευκρινιστεί ότι η επίσημη θέση του Υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας σχετικά με αυτό το θέμα είναι αμετάβλητη. Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος μεταφορέας ενέργειας στην Ευρώπη, τόνισε.

Ενώ τα λόγια της Zerkal έχουν ήδη αρχίσει να διαδίδονται στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, Βουδαπέστη επίσημα δεν έχει σχολιάσει ακόμη το θέμα.

Σε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο είδαν οι Financial Times, ο Όρμπαν φέρεται να είπε στην ΕΕ ότι η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου σε όλο το μπλοκ θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας του και συνεπώς θα χρειαζόταν «επείγουσες επενδύσεις» από τις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της και βασίζεται στη Μόσχα για περισσότερο από το ήμισυ του εισαγόμενου πετρελαίου της. Η χώρα λαμβάνει το 65% του μέσω του αγωγού Druzhba. Αντιμετωπίζοντας πιθανές κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto είπε προηγουμένως ότι η Βουδαπέστη θα υποστήριζε την απαγόρευση των θαλάσσιων αποστολών, αλλά όχι για τις παραδόσεις μέσω αγωγών.

Παρά την έλλειψη συναίνεσης εντός της ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ «θα φτάσουν σε μια σημαντική ανακάλυψη εντός των ημερών» για το εμπάργκο. Οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα.

Η Ουκρανία καλεί συνεχώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούν τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι διέπραξαν οικονομική « αυτοκτονία » επιχειρώντας να εγκαταλείψουν τη ρωσική ενέργεια.

ρωσικού πετρελαίου σε όλο το μπλοκ θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας του και συνεπώς θα χρειαζόταν « επείγουσες επενδύσεις» από τις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της και βασίζεται στη Μόσχα για περισσότερο από το ήμισυ του εισαγόμενου πετρελαίου της. Η χώρα λαμβάνει το 65% του μέσω του αγωγού Druzhba. Αντιμετωπίζοντας πιθανές κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto είπε προηγουμένως ότι η Βουδαπέστη θα υποστήριζε την απαγόρευση των θαλάσσιων αποστολών, αλλά όχι για τις παραδόσεις μέσω αγωγών.

Παρά την έλλειψη συναίνεσης εντός της ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ «θα φτάσουν σε ένα σημαντικό ορόσημο εντός των ημερών» για το εμπάργκο. Οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα.

Η Ουκρανία καλεί συνεχώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούν την στρατιωτική επίθεση της Μόσχας.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως διέπραξαν οικονομική «αυτοκτονία» επιχειρώντας να εγκαταλείψουν τη ρωσική ενέργεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail