Η Ουκρανία παραδέχεται μεγάλη ήττα στο Ντονμπάς

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Liman στη βόρεια περιοχή του Ντόνετσκ, αποκάλυψε η κυβέρνηση στο Κίεβο, το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί δυτικά-νοτιοδυτικά προς το Σλαβιάνσκ.

«Χάσαμε την πόλη Liman», παραδέχτηκε ο Alexey Arestovich, βασικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, σε ζωντανή μετάδοση την Πέμπτη.

Αν και ο Αρέστοβιτς ανέφερε «μη επιβεβαιωμένες αναφορές», ο Ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής Αλεξάντερ Κοτς δημοσίευσε ένα βίντεο με ρωσικά στρατεύματα στην πόλη λίγο αργότερα, με λεζάντα «Ο Λίμαν είναι δικός μας». Τα ουκρανικά στρατεύματα «έφυγαν» δυτικά και νοτιοδυτικά, πρόσθεσε ο Κοτς, ενώ κάλυπταν την υποχώρησή τους με πυρά πυροβολικού.

Η έφοδος στο Liman διήρκεσε λιγότερο από μία εβδομάδα, με τις ρωσικές δυνάμεις να εισέρχονται στην πόλη στις 23 Μαΐου. Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές, στα κανάλια Telegram, ότι περίπου 500 ουκρανοί στρατιώτες είχαν παραδοθεί. Μέχρι την Τετάρτη, τα τρία τέταρτα του Λιμάν φέρεται να ήταν υπό ρωσικό έλεγχο, με τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα να οχυρώνουν τη βιομηχανική ζώνη στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης.

Ωστόσο, ένα μη επαληθευμένο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok την Τετάρτη υποτίθεται ότι δείχνει μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών να προσκολλώνται σε ένα τεθωρακισμένο όχημα που οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα μακριά από την πόλη, εν μέσω βομβαρδισμού πυροβολικού.

Η Λίμαν ήταν από τις πρώτες πόλεις στην περιοχή του Ντόνετσκ που καταλήφθηκαν από πολιτοφυλακές που αντιτίθενται στην κυβέρνηση στο Κίεβο μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014. Οι ουκρανικές «αντιτρομοκρατικές» δυνάμεις το κατέλαβαν στις αρχές Ιουνίου του ίδιου έτους και χρησιμοποίησαν τις θέσεις τους για να πολιορκήσουν το Σλαβιάνσκ, όπου η αυτονομιστική πολιτοφυλακή κράτησε για έναν ακόμη μήνα.

Η είδηση ​​για την ήττα της Ουκρανίας στο Λιμάν έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης προέλασης των ρωσικών δυνάμεων από την Ποπάσναγια, η οποία απειλεί να αποκόψει εντελώς χιλιάδες στρατεύματα πιστά στο Κίεβο στον θύλακα Severodonetsk-Lisichansk.
 


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail