Ο αραβικός κόσμος δε θέλει να επιβιβαστεί στον Τιτανικό της Δύσης που βυθίζεται

Ο πολιτικός επιστήμονας Yevgeny Satanovsky πιστεύει ότι ο αραβικός κόσμος, «αδυνατώντας να υπολογίζει στο βυθιζόμενο Τιτανικό της Δύσης», αναθεωρεί τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Δύση είναι ένας Τιτανικός που βυθίζεται

Anton Kulikov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, οι σχέσεις της Ρωσίας με τις αραβικές χώρες και την Τουρκία δε διασταυρώνονται με τις σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με το Ισραήλ. Η ίντριγκα δεν είναι χαρακτηριστικό της ρωσικής ηγεσίας γενικά, πιστεύει ο Yevgeny Satanovsky.

«Το τελευταίο πράγμα που μπορείς να περιμένεις από τον Πούτιν, τον Λαβρόφ, τον Σόιγκου ή οποιονδήποτε από τους ηγέτες του κορυφαίου μας κατεστημένου, είναι να πραγματοποιήσει πονηρές βυζαντινές ραδιουργίες με την ελπίδα πως θα αρέσουν σε κάποιον. Αντιθέτως, ο Πούτιν διαψεύδει κάθε ελπίδα ότι θα κάνει αυτό ή εκείνο» πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας.

Κατά τη γνώμη του, οι ενέργειες των αραβικών κρατών σε σχέση με τις δυτικές χώρες δε συνδέονται με δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα Ρώσοι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, δεν υποστήριξαν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επειδή βλέπουν να συμβαίνουν παγκόσμιες αλλαγές και δε θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκάθαρο νικητή της αναδυόμενης αντιπαράθεσης. Οι Άραβες πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί θέλουν να σώσουν την υπεροχή τους, τον «τιτανικό που βυθίζεται».

"Οι Άραβες δεν υποστήριξαν όλο αυτό το πράγμα για έναν απλό λόγο. Αναθεωρούν τις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βλέπουν πώς αλλάζει ο κόσμος και δεν είναι απολύτως έτοιμοι να υπολογίζουν στην προφανώς χαμένη πλευρά. Είναι αρχαίοι σοφοί άνθρωποι, έχουν δει πολλά. Γιατί να επιβιβαστούν στον Τιτανικό που βυθίζεται;» είπε ο Σατανόφσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας στο κέντρο Τύπου του ομίλου πολυμέσων Patriot.

Πολλοί αναλυτές στη Δύση συμμερίζονται την ίδια άποψη. Για παράδειγμα, η Anna Gadel, πολιτικός επιστήμονας στο Institut Montaigne think tank στη Γαλλία, σημείωσε πως η τρέχουσα κατάσταση έχει γίνει καταλύτης στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών του Περσικού Κόλπου. Νιώθουν ότι η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει και πρέπει να προετοιμαστεί κανείς ώστε οι χώρες της Μέσης Ανατολής να αναλάβουν ένα νέο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, πιστεύει.

"Το γεγονός ότι έχουμε άριστες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες δε σημαίνει πως είμαστε οι μαριονέτες τους που εκτελούν υπάκουα όλες τις εντολές τους. Αυτός ο καιρός έχει περάσει. Έχουμε τις δικές μας στρατηγικές και προτεραιότητες", δήλωσε ο Abdulkhaleq Abdulla, πολιτικός επιστήμονας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νωρίτερα, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ αρνήθηκαν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον ήλπιζε πως με αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατό να αντισταθμιστούν οι απώλειες λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ, ο Mohammad Barkindo, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία εξάγει 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου την ημέρα και δεν υπάρχει ελεύθερη ικανότητα στον κόσμο να αντικαταστήσει τέτοιες ποσότητες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail