Το Κρεμλίνο σχολιάζει την προοπτική ενσωμάτωσης μέρους της νότιας Ουκρανίας στη Ρωσία

Υπ. Αμυνας Ρωσίας
Η Μόσχα είπε ότι εναπόκειται στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα στη νότια Ουκρανία να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζητήσουν να γίνουν μέρος της Ρωσίας. Το σχόλιο έγινε αφού ένας ανώτερος αξιωματούχος στην ελεγχόμενη πλέον από τη Ρωσία περιοχή εξέφρασε την ιδέα.

«Ο λαός της Περιφέρειας Χερσώνας πρέπει να αποφασίσει μόνος του εάν θα πρέπει να υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα ή όχι, και αυτό το θέμα πρέπει να εξεταστεί από νομικούς εμπειρογνώμονες», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Μια τέτοια μακροπρόθεσμη απόφαση πρέπει να έχει σαφή νομική βάση και να είναι απολύτως νόμιμη, όπως συνέβη με την Κριμαία».

Ερωτηθείς αν αναφερόταν σε δημοψήφισμα, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν είπα τίποτα για δημοψήφισμα».

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Χερσώνα στις αρχές Μαρτίου και ολόκληρη την περιοχή, που συνορεύει με την Κριμαία. Ο Kirill Stremousov, ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης, η οποία συγκροτήθηκε υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσε την Τετάρτη πως οι νέες αρχές σχεδιάζουν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει επίσημα την περιοχή «ένα πλήρες τμήμα της Ρωσίας».

Ο Στρεμούσοφ έδειξε την Κριμαία, η οποία ψήφισε να ενταχθεί στη Ρωσία λίγο μετά το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο. Είπε πως μέχρι το τέλος του έτους θα ετοιμαστούν τα νομικά έγγραφα και μετά θα ληφθεί η τελική απόφαση.

«Εν τω μεταξύ, σχεδιάζουμε η περιοχή της Χερσώνας να διοικείται από τις πράξεις της στρατιωτικής-αστικής διοίκησης», είπε ο Στρεμούσοφ.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο επικεφαλής της κυβέρνησης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχουν επίσημες συνομιλίες ή σχέδια» για ένταξη στη Ρωσία. Ωστόσο, είπε ότι η γνώμη του είναι πως η περιοχή θα γίνει μέρος της Ρωσίας μια μέρα.

Η Ουκρανία θεωρεί τις νέες αρχές στη Χερσώνα παράνομες. Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε τον Απρίλιο ότι το Κίεβο θα εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν η Ρωσία οργανώσει ένα «ψευδοδημοψήφισμα» στα εδάφη που ελέγχει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail