Η Γερμανία σταθμίζει τις πιθανές συνέπειες των προμηθειών βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Το Βερολίνο συζητά ενεργά την προοπτική της βαθύτερης εμπλοκής στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας.

Γράφει ο Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι συζητήσεις στο Βερολίνο για την προμήθεια βαρέως εξοπλισμού στην Ουκρανία συνεχίζονται, με την άσκηση πίεσης για τέτοιου είδους προμήθειες με στόχο τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης κοινής γνώμης για να παρασύρει τη Γερμανία σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η έντονη συζήτηση στη γερμανική κυβέρνηση για την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυροβόλων Flakpanzer Gepard, οδηγεί τη χώρα να εγκαταλείψει εντελώς μια λιγότερο μιλιταριστική πολιτική που επιβλήθηκε στη χώρα μετά την ήττα της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπλέον, 60 Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν στη Γερμανία στις 11 Μαΐου για να ξεκινήσουν εκπαίδευση 40 ημερών στο σύστημα πυροβολικού Howitzer 2000 που λειτουργεί με πέντε άτομα, και άλλα εκπαιδευτικά κέντρα φέρεται να ανοίγουν, καθιστώντας έτσι την ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη αντιπρόσωπο της Ουκρανίας και συμμετέχουσα στη σύγκρουση.

Στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης ασκούν πιέσεις για την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ιδιαίτερα η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από την άλλη πλευρά, παίρνει μια πιο προσεκτική και ισορροπημένη θέση, δηλώνοντας πως η πιθανότητα η Μπούντεσβερ να προμηθεύσει περισσότερα βαρέα όπλα στην Ουκρανία έχει πρακτικά εξαντληθεί. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, η Γερμανία εξακολουθεί να καθυστερεί τη μεταφορά του Flakpanzer Gepard στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Welt, επικαλούμενη πηγή στην ουκρανική κυβέρνηση, η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δεν παρείχε σωστές πληροφορίες για την απόκτηση των όπλων. Η υπουργός δεν ενημέρωσε την ουκρανική κυβέρνηση πως θα έπρεπε να παραγγείλει το Flakpanzer Gepard απευθείας από την Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Το γερμανικό πρακτορείο αναφέρει ότι το Κίεβο ενημερώθηκε πως θα παραλάμβανε τανκς απευθείας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ότι η σύμβαση θα είναι μεταξύ της Ουκρανίας και της KMW, αποκλείοντας επομένως τη συμμετοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ρόλος της οποίας ήταν μόνο να δώσει άδεια για μια συμφωνία. Ως αποτέλεσμα, ο πραγματικός χρόνος παραδόσεων Gepard δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Αυτό που παραλείπεται από τις συζητήσεις είναι πως τα όπλα που προμηθεύονται από τη Γερμανία και από άλλες δυτικές χώρες, θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια νεοναζιστικών οργανώσεων όπως το τάγμα Azov και ακόμη και μετά σε εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τον ιρακινό στρατιωτικό ειδικό σε θέματα ασφάλειας, Jalil Khalaf: «Η Αμερική έχει στείλει πολλά όπλα και τους λεγόμενους εθελοντές νεοναζί στην Ουκρανία. Το ίδιο το γεγονός είναι μεγάλος κίνδυνος όχι μόνο για αυτές τις χώρες, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, γιατί κανείς δεν αποκλείει ότι αυτά τα όπλα μπορούν να πάνε σε εξτρεμιστές ή ακόμα και στο IS».

Υπενθυμίζεται πως το ISIS, η Αλ Κάιντα και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία έλαβαν όπλα δυτικής κατασκευής, τα οποία αρχικά προμηθεύονταν στις λεγόμενες «μετριοπαθείς ομάδες ανταρτών». Καθώς η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του μεγάλου λιμανιού της Οδησσού και να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, τα δυτικά όπλα θα μπορούσαν να μεταφερθούν λαθραία από την Ουκρανία στη μεταπολεμική περίοδο σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις στα σύνορα της Ρωσίας στον Καύκασο έχοντας κατά νου ότι τόσο το ISIS όσο και η Αλ Κάιντα έχουν παρουσία στην περιοχή.

Πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπε στο CNN στις 19 Απριλίου, μιλώντας για τη λογοδοσία των όπλων στην Ουκρανία, ότι: «Έχουμε πιστότητα για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όταν μπαίνει στην ομίχλη του πολέμου, έχουμε σχεδόν μηδέν. Πέφτει σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα και δεν έχετε σχεδόν καθόλου αίσθηση για αυτό μετά από σύντομο χρονικό διάστημα».

Επιπλέον, ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι λαμβάνοντας την απόφαση να στείλει δισεκατομμύρια δολάρια όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέλαβε τον κίνδυνο ορισμένες από τις αποστολές να καταλήξουν τελικά σε υποτιθέμενα απροσδόκητα μέρη. Όμως αυτήν την στιγμή, είπε ο αξιωματούχος, η κυβέρνηση θεωρεί μεγαλύτερο κίνδυνο την αποτυχία να οπλίσει επαρκώς την Ουκρανία.

Είναι περισσότερο από πιθανό πως η Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα όπλα καταλήγουν στα χέρια ακροδεξιών εξτρεμιστών όπως το τάγμα Azov και ο δεξιός τομέας, αλλά έθεσαν την ευθύνη στην Ουκρανία με το πρόσχημα ότι δεν γνωρίζουν που καταλήγουν τα όπλα μόλις εισέλθουν στη χώρα. Υπάρχει κάθε πιθανότητα σε μια μεταπολεμική Ουκρανία, ειδικά εάν η χώρα διατηρήσει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, τα όπλα να ανακυκλωθούν σε άλλα ρωσικά σύνορα, όπως τα όπλα δυτικής κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για την ανατροπή του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι τα οποία ανακατευθύνθηκαν εναντίον της Συρίας.

Παρόλο που η Γερμανία ισχυρίζεται ότι αποναζιστικοποιήθηκε όταν ηττήθηκε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέχοντας όπλα σε μια Ουκρανία που εξυμνεί τους συνεργάτες των Ναζί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ο Στέπαν Μπαντέρα - όπλα που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν από νεοναζιστικές παραστρατιωτικές ομάδες που απορροφήθηκαν από τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά και επισημοποιήθηκαν, το Βερολίνο δείχνει ότι είναι απρόθυμο να λάβει μια ουδέτερη στάση και εξετάζει τις προοπτικές να εμπλακεί ενεργά στη σύγκρουση για να υποστηρίξει την Ουκρανία. Υπό το πρίσμα της ομαλοποίησης των Ουκρανών νεοναζί στη σφαίρα των δυτικών μέσων ενημέρωσης και μιας Ευρώπης όλο και πιο υποταγμένης στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να στηρίξει στρατιωτικά ένα καθεστώς που υποστηρίζει τη ναζιστική ιδεολογία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail