Το εμπάργκο πετρελαίου πλησιάζει, αλλά η Ρωσία προχωρά στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό της έργο στην Αρκτική

Photo: Rosatom
Οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να συμφωνήσουν σε απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου ως μέρος του επερχόμενου 6ου πακέτου κυρώσεων.

Atle Staalesen - thebarentsobserver.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το περιοριστικό μέτρο θα είναι σοβαρό πλήγμα για την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο Ρωσία, της οποίας η πετρελαϊκή βιομηχανία εξήγαγε μέχρι πρόσφατα περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στην ΕΕ.

Αλλά η διαφαινόμενη απειλή ενός εμπάργκο της ΕΕ δε φαίνεται να έχει κάνει τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας να επανεξετάσει το μεγαλύτερο σε εξέλιξη έργο του. Η Rosneft συνεχίζει σήμερα να αποστέλλει μεγάλους όγκους κατασκευαστικών αγαθών στη βόρεια χερσόνησο Taymyr.

Η εταιρεία κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου πραγματοποίησε τουλάχιστον δύο μεγάλες αποστολές στην περιοχή, και οι δύο με το πυρηνοκίνητο μεταφορέα εμπορευματοκιβωτίων Sevmorput. Σύμφωνα με τον χειριστή Rosatom, καθεμία από τις αποστολές περιελάμβανε περίπου 6.000 τόνους εμπορευμάτων, τα οποία ξεφορτώθηκαν απευθείας στον παγωμένο ποταμό του Yenisey.


Κρίνοντας από τα δεδομένα της κυκλοφορίας των πλοίων, το Sevmorput ήταν στις 29 Απριλίου και πάλι κατευθυνόταν έξω από το Yenisey.

Οι αποστολές ακολουθούν αρκετές ακόμη παραδόσεις που έγιναν στην Dudinka τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Σε σχέση με μία από αυτές τις αποστολές, εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι περίπου 50.000 δομικά προϊόντα πρόκειται να παραδοθούν στο εργοτάξιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2022.


Το έργο Vostok Oil έχει προγραμματιστεί να παράγει περισσότερους από 100 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου μέχρι το έτος 2030, όλα αυτά θα αποστέλλονται μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής σε αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία. Πάνω από 700 χιλιόμετρα κορμού πρόκειται να κατασκευαστούν στην τούνδρα Taymyr μαζί με έναν σημαντικό τερματικό σταθμό πετρελαίου στην ακτή της Θάλασσας Kara.

Θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά έργα στην Αρκτική.

Όμως ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας θα μπορούσε να τα θέσει όλα σε κίνδυνο. Η κρατική Rosneft υπόκειται σε κυρώσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ, και η εταιρεία αγωνίζεται ολοένα και περισσότερο να βρει χρηματοδότηση για τις δραστηριότητές της. Ο βασικός εταίρος στο έργο Vostok Oil, ο έμπορος πετρελαίου Trafigura, έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως επανεξετάζει τη συμμετοχή του στο έργο.

Η Rosneft θα χάσει επίσης ένα βασικό μερίδιο των εξαγωγικών αγορών της. Οι τεράστιοι όγκοι που σχεδιάζεται να εξορυχθούν στην απομακρυσμένη τούνδρα του Taymyr θα απαγορευτούν σύντομα από την ΕΕ και άλλες βασικές αγορές. Και τα παγωμένα νερά της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής δεν προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες.

Η ίδια πρόκληση απασχολεί τώρα και τις άλλες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου. Μεταξύ αυτών είναι η Gazprom Neft που παράγει βασικό μερίδιο του πετρελαίου της στην Αρκτική. Η εταιρεία συνεχίζει σήμερα τις εξαγωγές της από πεδία όπως το Novy Port και το Prirazlomnoye. Αλλά αυτό θα μπορούσε τελικά να σταματήσει όταν η ΕΕ εισαγάγει την απαγόρευση του πετρελαίου της.

Αυτό θα σήμαινε σημαντική μείωση της κυκλοφορίας δεξαμενόπλοιων που εκτελείται επί του παρόντος μεταξύ των τερματικών σταθμών στον Κόλπο του Ομπ και της Θάλασσας Pechora και του Murmansk, και περαιτέρω εξαγωγικές διαδρομές μέσω των νορβηγικών υδάτων προς τις χώρες αποδέκτες της ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail