Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δέχεται αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις 4 Μαΐου την πρόθεσή της να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους ως μέρος του τελευταίου γύρου οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Σύμφωνα με το Oil Price, το βαρέλι εκτινάχθηκε σε πάνω από 110 δολάρια για το Brent και 108 δολάρια για το West Texas Intermediate μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν είναι μόνο ένα αρκετά επίπονο έργο, αλλά το κόστος αυτής της απόφασης θα είναι υψηλό.

Γράφει ο Παύλος Αντωνόπουλος , ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής

«Βραχυπρόθεσμα μπορεί να αφήσει υψηλά τα ρωσικά έσοδα ενώ συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες για την ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία όσον αφορά τις υψηλότερες τιμές – για να μην αναφέρουμε τους κινδύνους αντιποίνων [από τη Ρωσία] για τις προμήθειες φυσικού αερίου», η οικονομική δεξαμενή σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες. προειδοποίησε μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε στο EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι «Πολιτικά, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μην υιοθετήσει το έκτο πακέτο [των οικονομικών κυρώσεων]».

Η ΕΕ θα διχαστεί για άλλη μια φορά καθώς η σπάνια περίπτωση της γεωπολιτικής τοποθέτησης αμφισβητείται από τα οικονομικά συμφέροντα των επιμέρους κρατών μελών. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία αντιτίθενται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρόλο που τους δόθηκε προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για την σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου. Ταυτόχρονα, η Βουλγαρία και η Τσεχία ζήτησαν επίσης να τους δοθεί μια τέτοια παράταση.

Πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα προέβαλε αντιρρήσεις για μια άλλη πρόταση για απαγόρευση όλων των ναυτιλιακών εταιρειών που ανήκουν στην ΕΕ ή έχουν ευρωπαϊκά συμφέροντα να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη ή αλλού, κάτι μείζονος σημασίας καθώς η μεσογειακή χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Αν και η Αθήνα υποστηρίζει βαθιά όλες τις εχθρικές ενέργειες της ΕΕ κατά της Ρωσίας, όπως η απέλαση διπλωματών, η επιβολή κυρώσεων, ακόμη και η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, που θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει στα χέρια του τάγματος Azov που έχει καταδιώξει την ελληνική μειονότητα, η απειλή για τα κέρδη των Ελλήνων ολιγαρχών προκαλεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αντιπολίτευσης από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία είναι παραδοσιακά το φιλοαμερικανικό/νεοφιλελεύθερο κόμμα της Ελλάδας που έχει υπηρετήσει τα συμφέροντα των ολιγαρχών της χώρας, ή ήπια γνωστά ως μεγιστάνες, ιδιαίτερα των εφοπλιστών. Σκεφτείτε ότι το 71% των Ελλήνων σε μια δημοσκόπηση είπε ότι η θέση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας πρέπει να είναι ουδέτερη, κάτι που αγνοήθηκε κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση καθώς υποστήριξε σθεναρά την Ουκρανία. Ωστόσο, την στιγμή που απειλούνται τα κέρδη των πλοιοκτητών, και όχι τους τελευταίους μήνες καθώς οι πολίτες αντιμετώπιζαν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων, η Αθήνα εξέφρασε την πρώτη της ανησυχία ενάντια στις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ.

Θεωρητικά, αν και το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να αποσυρθεί σταδιακά από το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ εντός έξι μηνών, θα είναι ωστόσο πολύ δύσκολο έργο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη ενέργειας. Επιπλέον, η επιβολή μιας τέτοιας πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση κραδασμών στην οικονομία της ΕΕ.

Η ρωσική οικονομία φυσικά θα επηρεαστεί καθώς θα στερηθεί μια μεγάλη αγορά. Αλλά μεγαλύτερη ανησυχία, τουλάχιστον για τους ευρωπαίους πολίτες, είναι η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων που έχουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ακόμη και στην καθημερινή τους ζωή. Και ενώ οι Ευρωπαίοι υποφέρουν από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων, η Ασία θα μπορούσε να γίνει η κύρια εξαγωγική αγορά της Gazprom σε πέντε έως επτά χρόνια.

Αν και αυτό δεν αντισταθμίζει την απώλεια της ΕΕ ως αγοράς πετρελαίου, η μετατόπιση των περισσότερων εξαγωγών σε πολύ πιο φιλικές ασιατικές αγορές θα μειώσει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων, ακόμη κι αν αυτή η μετατόπιση μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Αν και το πρόβλημα είναι η τιμή προμήθειας και η ανάπτυξη της αντίστοιχης υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων σε χώρες όπως η Κίνα, υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε οδηγία στην κυβέρνηση να υποβάλει σχέδιο έως την 1η Ιουνίου για τον τρόπο κατασκευής της σχετικής υποδομής. Η οδηγία ζητούσε πρόταση για μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη ενός συστήματος αγωγών φυσικού αερίου στην Ανατολική Σιβηρία, με στόχο να κατευθύνει τη ροή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά.

Η Κίνα καταναλώνει σήμερα περίπου 350 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού ισοζυγίου (περίπου 70%) παραμένει άνθρακας. Η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί στα 450-480 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2025 και στα επόμενα 10 χρόνια, καθώς ο άνθρακας θα καταργηθεί σταδιακά, ίσως ακόμη και σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Επί του παρόντος, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα φθάνουν μέσω του αγωγού «Power of Siberia». Οι παραδόσεις σε αυτή τη διαδρομή ξεκίνησαν στα τέλη του 2019 και το 2020 έφτασαν τα 4,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αναμένεται πως ο ετήσιος όγκος προμήθειας θα αυξηθεί σταδιακά έως ότου φτάσει τα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2025. Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα συμφωνία που υπογράφηκε το Φεβρουάριο, η συνολική χωρητικότητα φυσικού αερίου που παρέχεται στην Κίνα μέσω του αγωγού της Άπω Ανατολής μπορεί να φτάσει τα 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο.

Με αυτόν τον τρόπο, αν και η Ρωσία θα πληγεί βραχυπρόθεσμα χάνοντας την ευρωπαϊκή αγορά για το πετρέλαιο της, αυτή η ενέργεια θα ωθήσει μόνο τη ροή της ρωσικής ενέργειας προς τα ανατολικά προς μια Ασία που αυξάνει συνεχώς τη ζήτηση. Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι η Ευρώπη υπόσχεται επίμονα πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν μπορούν να βλάψουν εξίσου τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά ο απογαλακτισμός του ρωσικού πετρελαίου μέσα σε μια περίοδο έξι μηνών απλώς θα αυξήσει την πιθανότητα ενός τέτοιου αποτελέσματος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail