Ο πληθωρισμός στην Τουρκία πρόκειται να ξεπεράσει το 80 τοις εκατό

Ο ρυθμός πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερο από 80 τοις εκατό το Μάιο, δήλωσε ο αρθρογράφος Alaattin Aktaş.

Ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί από το 70% τον Απρίλιο λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων, των ρούχων και των εστιατορίων και των ξενοδοχείων, δήλωσε ο Aktaş σε άρθρο για την εφημερίδα Dünya τη Δευτέρα. Οι τιμές πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 7,5 τοις εκατό από μήνα σε μήνα, είπε.

Η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία πρόκειται να δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου την Παρασκευή.

Οι τιμές των τροφίμων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του βάρους του συνολικού δείκτη πληθωρισμού, πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 14 τοις εκατό αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ανεβάζοντας την ετήσια αύξηση στο 115 τοις εκατό, είπε ο Aktaş. Το επίπεδο των τιμών των τροφίμων είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι δεν πιστεύουν στην ακρίβεια των επίσημων στοιχείων για τον ονομαστικό πληθωρισμό, ανέφερε.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκε από 16,6% τον περασμένο χρόνο, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στο 14% από 19% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα του 2021 για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου και άλλα εμπορεύματα εκτοξεύτηκαν. Η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καταναλώνει.

Η τιμή των ενδυμάτων, που έχει βάρος 6,4 τοις εκατό στο συνολικό δείκτη, πιθανότατα αυξήθηκε κατά 25 τοις εκατό μηνιαία, ενώ οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων, με βάρος 7,1 τοις εκατό, αυξήθηκαν κατά 10 τοις εκατό, είπε ο Aktaş.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail