Η Ινδία αγόρασε ΦΘΗΝΑ περισσότερο από διπλάσιο ρωσικό πετρέλαιο σε δύο μήνες από ό,τι όλο το 2021

Photo Credit: Τhe Ηindu Ρhoto Library
Freepen.gr - Η Ινδία αγόρασε περισσότερο από το διπλάσιο αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία τους δύο μήνες από την εισβολή της στην Ουκρανία από ό,τι το 2021, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, καθώς τα ινδικά διυλιστήρια αγόραζαν πετρέλαιο με έκπτωση που άλλοι απέφευγαν, γράφει το The Hindu.

Τα διυλιστήρια στην Ινδία έχουν κάνει παραγγελίες για τουλάχιστον 40 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε πληροφορίες από διαγωνισμούς αργού και εμπόρους. Οι αγορές είναι για φόρτωση το τρίμηνο του Ιουνίου.

Αυτό συγκρίνεται με τις συνολικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία 16 εκατομμυρίων βαρελιών το σύνολο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο διαθέτει πάνω από το 85% των αναγκών του σε αργό πετρέλαιο 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd). Τα διυλιστήρια της αγοράζουν φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο για να αντισταθμίσουν εν μέρει τον αντίκτυπο των υψηλότερων επίσημων τιμών πώλησης ορισμένων παραγωγών όπως η Σαουδική Αραβία, ανέφεραν πηγές της εταιρείας.

«Προσπαθούμε να απομονώσουμε τους καταναλωτές από κλυδωνισμούς τιμών όσο μπορούμε, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε και τα κέρδη μας... άρα αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο», είπε ένας αξιωματούχος ενός διυλιστηρίου, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, οι αγορές ρωσικών βαρελιών από ιδιωτικά διυλιστήρια Reliance Industries και Nayara Energy ξεπερνούν τις εισαγωγές από τα κρατικά διυλιστήρια Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum Corp και Bharat Petroleum Corp.

 
Η Reliance έχει αγοράσει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου μέχρι στιγμής για το τρίμηνο του Ιουνίου, ανέφεραν εμπορικές πηγές την περασμένη εβδομάδα. Η Reliance δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο εκείνην την στιγμή.

Η Nayara Energy, που ανήκει στην κορυφαία εταιρεία παραγωγής της Ρωσίας Rosneft, αγόρασε 8 έως 9 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού για φόρτωση τον Απρίλιο-Μάιο, ανέφεραν εμπορικές πηγές. Ο Ναγιάρα δεν απάντησε σε email του Reuters που ζητούσε σχόλια.

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», ώθησαν πολλούς εισαγωγείς πετρελαίου να αποφύγουν το εμπόριο με τη Μόσχα, ωθώντας τις εκπτώσεις του ρωσικού αργού σε άλλες ποιότητες σε επίπεδα ρεκόρ.

Υπερασπιζόμενος τις εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Hardeep Singh Puri είπε την Παρασκευή ότι οι αγορές της Ινδίας από τη Ρωσία αποτελούν ένα μικρό κλάσμα των συνολικών αναγκών της χώρας σε πετρέλαιο.

Οι ινδικές εταιρείες αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε βάση παράδοσης, με τους πωλητές να μεριμνούν για τη ναυτιλία και την ασφάλιση.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη δηλώσει πως δεν έχει αντίρρηση να αγοράσει το Νέο Δελχί ρωσικό πετρέλαιο κάτω από τις τιμές της αγοράς, αλλά προειδοποίησε για μια απότομη αύξηση των εισαγωγών, καθώς αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει την απάντηση των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της Ινδίας ενδέχεται να μειωθούν, καθώς η πλήρης εφαρμογή των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων από τα μέσα Μαΐου και τα τέλη Ιουνίου ενδέχεται να πλήξει τα logistics.

"Η ικανότητα των ινδικών διυλιστηρίων να επεξεργάζονται ρωσικό πετρέλαιο είναι περιορισμένη και επίσης θα μπορούσαν να υπάρξουν υλικοτεχνικές προκλήσεις όπως η ασφάλιση, τα δεξαμενόπλοια και ο μηχανισμός πληρωμών όταν αρχίσουν οι πλήρεις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας", δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group AG.

Ήδη υπό την πίεση των κυρώσεων, ορισμένοι εμπορικοί οίκοι περιορίζουν τις συναλλαγές τους στο ρωσικό πετρέλαιο, είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail