Ο Economist διαλύει την αφήγηση της «ρωσικής οικονομικής κατάρρευσης»

Η αντίληψη ότι μια μείωση του ΑΕΠ όχι τόσο άσχημη όσο αναμενόταν είναι «απαισιόδοξη» δείχνει πόσο ενθουσιασμένοι ήταν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι κυβερνήσεις για την πιθανότητα οικονομικής κατάρρευσης της Ρωσίας.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, στην πιο ολοκληρωμένη και άνευ προηγουμένου οικονομική επίθεση στην πρόσφατη ιστορία, οι δυτικοί οικονομολόγοι και τα μέσα ενημέρωσης παπαγαλίζουν τα ίδια σημεία συζήτησης των πολιτικών τους ελίτ – η ρωσική οικονομία τελείωσε. Το ρούβλι βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, τουλάχιστον τα μισά από τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας είχαν παγώσει, εκτιμώμενα σε περίπου 300-350 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που τώρα ουσιαστικά έχουν κλαπεί από τη Δύση, ενώ δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τραπεζικά συστήματα άρχισαν να αποκόπτουν τη Ρωσία, εμποδίζοντας το εμπόριο, ακόμη και με τρίτους.

Οι δυτικοί ηγέτες υπερηφανεύονταν για το πώς τα έκαναν όλα να συμβούν με το πάτημα ενός κουμπιού και ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε πλέον την προοπτική μιας οικονομικής κατάρρευσης. Το Χρηματιστήριο της Μόσχας σταμάτησε να διαπραγματεύεται και στις αρχές Μαρτίου, φαινόταν σίγουρο πως η Ρωσία επρόκειτο να επιστρέψει στην ενοχλητική δεκαετία του 1990. Οι αυτοαποκαλούμενοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες έκαναν προβλέψεις και καυχησιολογικές προγνώσεις για το πόσο θα συρρικνωθεί η ρωσική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους. Ο αρχικός αριθμός του 30% σύντομα μετατράπηκε σε 25, μετά 22, μετά 17 και στο τέλος 14 τοις εκατό. Τώρα, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Πώς είναι δυνατόν η ρωσική οικονομία να είναι τόσο ανθεκτική; Δεν είναι η χώρα απλώς «ένα βενζινάδικο με πυρηνικά»; Δεν είναι το μέγεθος της οικονομίας της Ισπανίας; Δεν είναι η Ρωσία μια χώρα χωρίς πολιτισμό, χωρίς χρήματα, χωρίς νόμους, χωρίς μέλλον, σε μια κατάσταση αέναης κατάρρευσης, που κατοικείται από ένα βαθιά καταθλιπτικό πληθυσμό με μόνη επιθυμία να φύγει, αλλά εμποδίζεται από το «κακό Κρεμλίνο»; Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Η μοχθηρή απεικόνιση οτιδήποτε συνδέεται ακόμη και εξ αποστάσεως με τη Ρωσία είναι ο κανόνας εδώ και αρκετό καιρό.

Αυτό εμπόδιζε την εγκαθίδρυση ομαλών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εδώ και δεκαετίες, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας, πολλές φορές με δικά της έξοδα, όπως μπορούσαμε να δούμε κατά τη διάρκεια δεκαετιών επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, που έγινε δυνατή μόνο χάρη στην προθυμία της Μόσχας να μην διαλύσει απλώς τη δική της συμμαχία σαν το ΝΑΤΟ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και τη σημαντικά μεγαλύτερη και ισχυρότερη ΕΣΣΔ. Όλα χωρίς τίποτα, όπως είναι προφανές τώρα, αφού η πολιτική Δύση έχει αποκαλύψει πλήρως το πραγματικό της πρόσωπο αντιμετωπίζοντας τη Ρωσία ακόμη χειρότερα από την ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αρκετά αξιοπρεπή ώστε να αφήνουν περιστασιακά κομμάτια αλήθειας να βγαίνουν μέσα από όλη την ανόητη ρωσοφοβική ακαταστασία. Στην έκδοσή του στις 7 Μαΐου , ο Economist, μια κάπως ακόμα αξιόπιστη δημοσίευση με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι «η οικονομία της Ρωσίας έχει ξανασταθεί στα πόδια της». Στις αρχές Απριλίου, η εβδομαδιαία επισήμανε σε προκαταρκτικά στοιχεία πως η ρωσική οικονομία αψηφούσε τις προβλέψεις για κατάρρευση, παρά τις κυρώσεις χωρίς προηγούμενο. Πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν περαιτέρω αυτήν την άποψη. Βοηθούμενο από τα capital controls και τα υψηλά επιτόκια, το ρούβλι είναι τώρα πιο πολύτιμο από ό,τι πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας. Η Ρωσία συνέχισε επίσης τις πληρωμές των ομολόγων της σε ξένο νόμισμα.

«Η πραγματική οικονομία είναι επίσης εκπληκτικά ανθεκτική. Είναι αλήθεια ότι οι ρωσικές τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% από την αρχή του έτους, καθώς η αρχική υποτίμηση του ρουβλίου έκανε τις εισαγωγές πιο ακριβές και πολλές δυτικές εταιρείες αποχώρησαν, μειώνοντας την προσφορά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που καθυστερούν τις πληρωμές των μισθών τους φαίνεται να αυξάνεται», αναφέρει το άρθρο.

«Αλλά τα μέτρα «σε πραγματικό χρόνο» της ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας αντέχουν σε μεγάλο βαθμό. Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί ελάχιστα. Μετά από μια ανάπαυλα το Μάρτιο, οι Ρώσοι φαίνεται να ξοδεύουν αρκετά ελεύθερα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια, σύμφωνα με μια υπηρεσία παρακολούθησης δαπανών που διευθύνει η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας. Στις 29 Απριλίου, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από το 17% στο 14%, ένδειξη ότι ο χρηματοοικονομικός πανικός που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο έχει ελαφρώς εκτονωθεί. Η ρωσική οικονομία αναμφίβολα συρρικνώνεται, αλλά οι προβλέψεις ορισμένων οικονομολόγων για μείωση του ΑΕΠ έως και 15% φέτος αρχίζουν να φαίνονται απαισιόδοξες», προσθέτει το κείμενο.

Η αντίληψη πως μια πτώση του ΑΕΠ όχι τόσο άσχημη όσο αναμενόταν είναι «απαισιόδοξη» δείχνει πόσο ενθουσιασμένοι ήταν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι κυβερνήσεις για την πιθανότητα οικονομικής κατάρρευσης της Ρωσίας, η οποία με τη σειρά της υποτίθεται ότι θα προκαλούσε αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, προκαλώντας η υποδούλωση της χώρας κατά τη δεκαετία του 1990. Το γεγονός πως αυτό απέτυχε φαίνεται μάλλον απογοητευτικό για την πολιτική Δύση, αλλά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την απολύτως εξοργιστική αντίληψη ότι η οικονομία της Ρωσίας συγκρατείται με σχετική ευκολία, ενώ οι δυτικές οικονομίες υποφέρουν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς οι κυρώσεις αποδίδουν μπούμερανγκ.

«Ακόμη και πριν από την εισβολή, η Ρωσία ήταν μια αρκετά κλειστή οικονομία, που περιόριζε το δάγκωμα των κυρώσεων. Αλλά ο μεγαλύτερος λόγος για την ανθεκτικότητα της οικονομίας σχετίζεται με τα ορυκτά καύσιμα. Από την εισβολή η Ρωσία έχει εξάγει ορυκτά καύσιμα αξίας τουλάχιστον 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω αποστολών και αγωγών, υποστηρίζει το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, μια δεξαμενή σκέψης στη Φινλανδία. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα της κυβέρνησης από υδρογονάνθρακες αυξήθηκαν πάνω από 80% σε ετήσια βάση. Στις 4 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση των εισαγωγών όλου του ρωσικού πετρελαίου που θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τότε, να περιμένετε ότι η ρωσική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία τα πάει καλά μόνο λόγω της αύξησης των τιμών των ορυκτών καυσίμων χρησιμεύει ως δικαιολογία και μια υποτιθέμενη επιβεβαίωση πως η Ρωσία εξακολουθεί να φέρεται ότι είναι «μια οικονομία δεύτερης κατηγορίας». Ωστόσο, αυτή η αντίληψη αγνοεί το γεγονός πως οι αυξήσεις των τιμών είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ένας από τους οποίους είναι οι δυτικές κυρώσεις που διαταράσσουν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τις γραμμές εφοδιασμού. Ωστόσο, είναι αφελές να περιμένουμε πως τα προβλήματα που προκύπτουν από την αποτυχημένη οικονομική πολιορκία της Ρωσίας θα μπορούσαν να επιλυθούν με την άρση των κυρώσεων. Η Ρωσία απλά δεν έχει κανένα λόγο να εμπιστεύεται τη Δύση. Ακόμη και στην περίπτωση που τα κλεμμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας ξεπαγώσουν, θα χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail