Το χτύπημα στο Moskva ως πρόδρομος αλλαγής στην στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή

Η βύθιση του πυραυλικού καταδρομικού Moskva ήταν μια σοβαρή ήττα για το ρωσικό ναυτικό. Η επίθεση στο ναυαρχίδα από το Ουκρανικό Ναυτικό θα μπορούσε πλέον να δώσει μια πρόσθετη ώθηση τόσο στο ηθικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και στην άνοδο του ουκρανικού αισθήματος στη χώρα. Αυτό το γεγονός αποκάλυψε σημαντικούς λανθασμένους υπολογισμούς στην τακτική των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αποκάλυψε την πραγματικά διεφθαρμένη φύση του ρωσικού στρατού.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα γίνει στόχος προτεραιότητας στη νέα φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από στρατιωτική άποψη. Το γεγονός των ενεργών επιχειρήσεων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας δυτικά της Κριμαίας είναι μια συνεχής απειλή θαλάσσιας προέλευσης, πιο αποτελεσματικής υποστήριξης πυρός των επίγειων δυνάμεων με τη μείωση του χρόνου πτήσης των υποηχητικών πυραύλων κρουζ, καθώς και ο παράγοντας απειλής για τις θαλάσσιες επικοινωνίες κοντά στην Οδησσό, κάτι που είναι καταστροφικό τόσο για την ουκρανική όσο και για τη δυτική οικονομία. Για παράδειγμα, η έλλειψη αποστολής μέσω του λιμανιού νέον που χρειάζεται η παγκόσμια βιομηχανία μικροηλεκτρονικών. Αυτό είναι ακόμη πιο σαφές όσον αφορά την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης – οι θάνατοι πλοίων γίνονται πάντα αντιληπτοί από το κοινό πιο απτά από τους θανάτους μονάδων στρατιωτών.

Η επίθεση στο Moskva δεν ήταν τυχαία. Το καταδρομικό στοχοποιήθηκε τόσο για λόγους τακτικής όσο και για προπαγανδιστικούς λόγους.

Από τη μία πλευρά, είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά από την άλλη, είναι ένα βαθιά ξεπερασμένο πλοίο, φθαρμένο από τη μακροχρόνια υπηρεσία και τη χρόνια υποχρηματοδότηση.

Το χτύπημα του Moskva ήταν καλά σχεδιασμένο και μελετημένο: ξεκίνησε σε θυελλώδεις συνθήκες, προκειμένου να περιπλέξει τον έλεγχο των ζημιών του πλοίου και την εκκένωση του πληρώματος, και βρισκόταν μακριά από άλλα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η επιχείρηση διεξήχθη σε πλήρη συνεργασία μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας της 12ης Απριλίου, ένα βρετανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος RC-135 εργαζόταν ενεργά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι πτήσεις UAV RQ-4 Global Hawk καταγράφηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Εκείνη την ημέρα, η αναγνώριση της Συμμαχίας επιβεβαίωσε την παρουσία του Moskva, έλεγξε τις υπογραφές και έλαβε ολοκληρωμένα δεδομένα για τη θέση άλλων πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.


Τα δεδομένα πτήσης των αμερικανικών αεροπλάνων RC-135 και RQ-4 έγιναν μη διαθέσιμα. Ο λόγος ήταν ότι τα αεροσκάφη εναέριας αναγνώρισης πέταξαν με τους αναμεταδότες κλειστούς και ο εξοπλισμός παρακολούθησης του πολιτικού εναέριου χώρου δεν μπορούσε να τα εντοπίσει, κάτι που είναι κάτι παραπάνω από σαφές σημάδι στρατιωτικής αποστολής αναγνώρισης.

Η πυραυλική επίθεση στο καταδρομικό πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το πυραυλικό σύστημα Neptun, ένα σύγχρονο πυραυλικό σύστημα κατασκευασμένο με στρατιωτική μικροηλεκτρονική που κατασκευάζεται στη Δυτική Ευρώπη. Έτσι, μπόρεσε να λάβει ορισμό εξωτερικού στόχου από αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, στην επίθεση στο καταδρομικό ενεπλάκησαν και UAV Bayraktar, τα οποία χρησίμευαν για αντιπερισπασμό του ρωσικού Ναυτικού.

Το ίδιο το καταδρομικό ήταν σε κακή τεχνική κατάσταση. Προηγουμένως, το καταδρομικό δεν μπορούσε να υποβληθεί σε επισκευές και συντήρηση για αρκετά χρόνια και το Υπουργείο Άμυνας είχε αρνηθεί να το αναβαθμίσει. Γι' αυτό αμφισβητείται ακόμη και η ικανότητα του Moskva να αποκρούει πυραυλικές επιθέσεις.

Η Ρωσία έχει πάρει άλλο ένα οδυνηρό μάθημα στην Ουκρανία. Ο ικανός και σαφής σχεδιασμός της επιχείρησης και η ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση των δυνάμεων και των μέσων, η οποία λείπει σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ζωτικής σημασίας.

Τα ρωσικά ΜΜΕ προσπαθούν να εξηγήσουν την επιτυχία της Ουκρανίας με κάποιο είδος θαυματουργού όπλου του ΝΑΤΟ, πυραύλους που μπόρεσαν να χτυπήσουν ως δια μαγείας ένα πλοίο. Αυτό απλώς αποσπά την προσοχή της κοινωνίας από την σκληρή πραγματικότητα ότι η Ρωσία υπέστη σοβαρή συμβολική και στρατιωτική ήττα.

Εάν η απώλεια του πρώτου μεγάλου πλοίου, του Orsk στο Μπερντιάνσκ, θα μπορούσε να εξηγηθεί ως ατύχημα, η απώλεια του δεύτερου είναι ένα μοτίβο, που δείχνει μια επικίνδυνη υποτίμηση του εχθρού.

Ποια συμπεράσματα και προβλέψεις μπορούν να γίνουν αυτήν την στιγμή:

1. Απειλείται ο ναυτικός αποκλεισμός ουκρανικών λιμανιών. Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, λόγω του μικρού του αριθμού, δεν μπορεί να συνεχίσει να χάνει πλοία επιφανείας. Η Ρωσία πρέπει να αναζητήσει άλλα μέσα για να κρατήσει υπό έλεγχο τις ακτές και τα ουκρανικά λιμάνια.

2. Οι επιθέσεις στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας θα συνεχιστούν, συμπεριλαμβανομένων των NSM SCAR, η εμβέλεια των οποίων είναι έως και 300 km και επιτρέπει στην UAF (ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας) να καταστρέφει ρωσικά πολεμικά πλοία σχεδόν σε ολόκληρη την υδάτινη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της ακτής της Κριμαίας. Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα απωθηθεί σταδιακά από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας στις ακτές της χερσονήσου.

3. Η κύρια κατεύθυνση της επίθεσης της AFU (ουκρανική αεροπορία) γίνεται η Νότια Ουκρανία, οι περιοχές Kherson και Mykolaiv. Η Βρετανία έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, κυρίως η Οδησσός, έχουν στρατηγική σημασία. Το Donbass επίσης ενισχύεται για να εξαντληθούν οι ρωσικές και συμμαχικές δυνάμεις. Η AFU, η οποία ενισχύεται εδώ και επτά χρόνια, απέχει πολύ από το να εξαντληθεί.

4. Η περιοχή Dnepropetrovsk, ως πολιτικό κέντρο στη Νότια Ουκρανία, που συνδέει όλες τις γύρω περιοχές, μετατρέπεται σε ένα άλλο στρατιωτικό συντονιστικό κέντρο.

5. Η Κριμαία γίνεται στόχος προτεραιότητας για τις επιχειρήσεις AFU και ΝΑΤΟ. Αυτό επιβεβαιώνει τη δήλωση του Πενταγώνου ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στο Κίεβο πληροφορίες για στόχους στην Κριμαία και το Ντονμπάς.

Όχι μόνο ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και εγκαταστάσεις και δυνάμεις της χερσαίας ομάδας της Κριμαίας θα δεχτούν επίθεση. Είναι κρίσιμο για την AFU να παραλύσει την επιμελητεία και τον ανεφοδιασμό της «νότιας» ομάδας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν από τη Χερσώνα.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ο βαθμός μυωπίας και διαφθοράς της ρωσικής ελίτ, η οποία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια από την πώληση των ρωσικών φυσικών πόρων όχι για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά για να ικανοποιήσει τις δικές της επιθυμίες.

Κατά τη διάρκεια των 20 ετών ανάπτυξης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η Ρωσία κατασκεύασε τα ακόλουθα μαχητικά πλοία επιφανείας της τάξης I και II:

– 2 φρεγάτες της 22350 (2x450 εκατομμύρια $)
– 3 φρεγάτες, Pr. 11356 (3x430 εκατομμύρια δολάρια)
– 7 κορβέτες Pr. 20380/85 (7x250 εκατομμύρια $)
– 2 CDC pr. 11711 (2x160 εκατ. $).

Την ίδια περίοδο κατασκευάστηκαν τα ακόλουθα γιοτ:

  • Dilbar του Usmanov (550 εκατομμύρια δολάρια)
  • Abramovich's Eclipse (460 εκατομμύρια δολάρια)
  • Melnichenko's Sailing Yacht A (425 εκατομμύρια δολάρια)
  • Rashnikov's Ocean Victory (310 εκατομμύρια δολάρια)
  • Melnichenko's Motor Yacht A (255 εκατομμύρια δολάρια)
  • Luna” Akhmedov (230 εκατ. $)
  • Galitsky's Quantum Blue (225 εκατ. $)
  • Burlakov's Black Pearl (220 εκατομμύρια δολάρια)
  • Όνα του Ουσμάνοφ (210 εκατομμύρια δολάρια)


Τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη αποσυρθεί λόγω προσωπικών κυρώσεων σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα δε θα επιστραφούν ποτέ στη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail