Οι ΗΠΑ λένε ότι ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία θα εξυπηρετούσε τα αμερικανικά συμφέροντα

REUTERS/Ints Kalnins/File Photo
Freepen.gr -
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο που δεν υποστήριξε ρητά τη συμφωνία, γράφει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής απέφυγε να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης Naz Durakoglu. Αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη και τους αμυντικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή».

Αν και η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει πως οι τιμωρητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα».

"Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία", ανέφερε η επιστολή.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail