Το πυρηνικό κροτάλισμα της Πολωνίας κατά της Ρωσίας είναι παράλογο

Η ανοιχτά ρωσοφοβική κυβέρνηση της Πολωνίας είναι ανοιχτή να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα σύμφωνα με τον γκρίζο καρδινάλιο Jaroslaw Kaczynski, η οποία είναι μια από τις πιο παράλογες προτάσεις της χώρας από την έναρξη της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Βαρσοβία έχει εμμονή με την αρετή να σηματοδοτεί στους άρχοντές της στην Ουάσιγκτον ότι είναι το πιο αντι-ρωσικό κράτος στην ήπειρο. Το κυβερνών κόμμα «Νόμος & Δικαιοσύνη» (PiS σύμφωνα με την πολωνική συντομογραφία του) υπερηφανεύεται για αυτήν την αυτοαποκαλούμενη θέση λόγω της ιδεολογικής έλξης αυτού του ρόλου. 

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως ακριβώς έγραψε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το PiS προσκολλάται στον «οδύναμο φάντασμα» που σχετίζεται με την μακροχρόνια χαμένη περιφερειακή του αυτοκρατορία πριν από αιώνες και κατηγορεί ανειλικρινά τη Ρωσία για όλα από τότε.

Το πυρηνικό του κροτάλισμα είναι πιθανότατα απλώς ρωσοφοβικό, καθώς δε θα δοθεί στην Πολωνία η ανεξάρτητη ικανότητα να εκτοξεύσει τέτοια όπλα ακόμα κι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να τοποθετήσουν κάποια από αυτά εκεί. Το Πεντάγωνο έχει ήδη αναπτύξει μερικά σε αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, ως μέρος της λεγόμενης «συμφωνίας διαμοιρασμού πυρηνικών» μαζί τους, για την οποία σωστά υποστηρίζει η Ρωσία ότι έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών. 

Ως εκ τούτου, το PiS οδηγείται επίσης από μερικώς κίνητρα που σχετίζονται με το κύρος για να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα, καθώς βλάπτει τον εγωισμό του κυβερνώντος κόμματος πως δε θεωρείται άρκετά σημαντικό από τον υπερατλαντικό προστάτη του για να φιλοξενήσει και αυτά τα όπλα. Η πιθανή ανάπτυξή τους από την Αμερική εκεί θα μπορούσε να θεωρηθεί από το PiS πως αποδεικνύει ότι η Πολωνία είναι σήμερα μια Μεγάλη Δύναμη. 

Το κόμμα πανικοβλήθηκε μετά την οριακή επανεκλογή του το καλοκαίρι του 2020 επειδή συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να χάσει από τη φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιητική αντιπολίτευση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία κατά την επόμενη επερχόμενη ψηφοφορία το φθινόπωρο του 2023. Αντί να επιμείνει στις αρχές του, το PiS θυσίασε τις δικές του αξίες απορροφώντας κυριολεκτικά εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες παρά το γεγονός ότι προκάλεσε κρίση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στα τέλη του περασμένου έτους που προκλήθηκε από την ισχυρή του αντίθεση σε όλους εκείνους τους πρόσφυγες που προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της Πολωνίας από τη Λευκορωσία. Αυτό το έθεσε σε αντίθεση με τη βάση του, η οποία ελπίζει ότι θα αποσπαστεί από την πιθανή φιλοξενία πυρηνικών όπλων από την Πολωνία. Εάν δεν το κάνουν, τότε το PiS θα μπορούσε να χάσει τις επόμενες εκλογές, εάν οι υποστηρικτές του μετακινηθούν σε καλόπιστα συντηρητικά-εθνικιστικά κόμματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Έχοντας αυτό κατά νου, γίνεται προφανές ότι ο πυρηνικός κρότος του κυβερνώντος κόμματος εναντίον της Ρωσίας έχει ως επί το πλείστον κίνητρο από εγχώριους πολιτικούς λόγους. Πράγματι στέλνει ρωσοφοβικά σήματα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, που και οι δύο έχουν το δικό τους σκοπό όσον αφορά την προώθηση των συμφερόντων του PiS, αλλά η πραγματική αξία που προκύπτει από αυτήν την πρόταση είναι εκλογική ενόψει της ψηφοφορίας του φθινοπώρου του 2023.

Το PiS μπορεί να είχε αρχίσει να πανικοβάλλεται αν συνειδητοποιούσε τελικά ότι οι υποστηρικτές του δεν στέκονται αλληλέγγυοι με τη ριζοσπαστική πλατφόρμα υπέρ των προσφύγων που έρχεται ανοιχτά σε αντίθεση με την προηγούμενη θέση του απέναντι σε αυτό το καυτό ζήτημα. Εάν η πρότασή του για πυρηνικά όπλα δεν πετύχει, τότε δεν μπορεί να παραγνωριστεί ότι το PiS θα καταφύγει σε άλλες ρωσοφοβικές προκλήσεις υψηλού προφίλ σε ένα απεγνωσμένο στοίχημα για να προσφύγει ξανά στην ιδεολογικά δυσαρεστημένη βάση του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail