icsilviu / pixabay |
Ένας κορυφαίος Πολωνός ηγέτης ζήτησε από τις ΗΠΑ να επεκτείνουν δραματικά την παρουσία των στρατευμάτων τους στην Ευρώπη, να αναπτύξουν περισσότερες δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας και πιθανώς να τοποθετήσουν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία.
«Η Πολωνία θα ήταν ευχαριστημένη εάν οι Αμερικανοί αύξαναν την παρουσία τους στην Ευρώπη από τους σημερινούς 100.000 στρατιώτες σε 150.000 στο μέλλον λόγω της αυξανόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Jaroslaw Kaczynski, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Ο Kaczynski, ο οποίος ηγείται επίσης του κυβερνώντος πολιτικού κόμματος της Πολωνίας, είπε ότι 75.000 από τα στρατεύματα της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη θα πρέπει να σταθμεύουν μόνιμα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία. Αυτές οι αναπτύξεις θα ταιριάζουν σχεδόν με τους περίπου 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν τοποθετήσει οι ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη πριν η Μόσχα ξεκινήσει την στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας το Φεβρουάριο.
Η Πολωνία θα είναι επίσης «ανοιχτή» στο να έχει πυρηνικά όπλα σταθμευμένα εντός των συνόρων της, είπε ο Kaczynski. Παραπονέθηκε επίσης στη Welt am Sonntag πως η Γερμανία «έχει ισχυρή κλίση προς τη Μόσχα» και πρέπει να είναι διατεθειμένη να πληρώσει υψηλό τίμημα για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Βαρσοβία ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις ως απάντηση στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής απαγόρευσης του εμπορίου της ΕΕ με τη Ρωσία, και προσπάθησε τον περασμένο μήνα να δώσει μαχητικά αεροσκάφη MiG στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Πολωνία ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει τις ΗΠΑ ως ενδιάμεσο για τη μεταφορά αεροσκάφους –μια ιδέα που η Ουάσιγκτον τελικά απέρριψε επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία– πιθανώς για να αποφύγει να γίνει στόχος αντιποίνων από τη Μόσχα.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Kaczynski ζητά ακριβώς αυτά τα βήματα που η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι θα αύξανε τις εντάσεις ασφαλείας καθώς το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991. Η δυτική στρατιωτική συμμαχία πρόσθεσε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας στις τάξεις της και μετά εγκατέστησε στρατηγικά όπλα στο κατώφλι της Ρωσίας.
Τέτοιες κινήσεις παραβίαζαν την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας» – ενισχύοντας την ασφάλεια της μιας πλευράς σε βάρος της άλλης πλευράς, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ λίγες μέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Η προσθήκη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως έχει προταθεί, «δε θα άφηνε χώρο για να υποχωρήσουμε», είπε.