Η χρόνια φτώχεια επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών στην Τουρκία!

Freepen.gr - Τα παιδιά από γειτονιές χαμηλού εισοδήματος στην Τουρκία πηγαίνουν όλο και περισσότερο στο σχολείο πεινασμένα, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξή τους και επιβραδύνει την πνευματική τους ανάπτυξη, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα BirGün επικαλούμενη ειδικούς στην εκπαίδευση.

Μια μελέτη του 2020 από το Υπουργείο Παιδείας έδειξε πως τα παιδιά στη χώρα ήταν καλά μόνο στο να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, ενώ τα επίπεδα κατανόησης ανάγνωσης παρέμειναν εξαιρετικά χαμηλά. Μόνο το 0,05 τοις εκατό των μαθητών ήταν σε θέση να απαντήσει σωστά και στις 20 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ενώ ο μέσος όρος βρέθηκε να είναι 10,63 σωστές απαντήσεις. Η πλειονότητα των μαθητών συγκεντρώθηκε γύρω στους 6 και 20 βαθμούς για τη γραφή σε μια κλίμακα 36 βαθμών, είπε ο BirGün.

Μια άλλη μελέτη από το Turkish Family Medicine Journal, με 1.049 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι το 25 τοις εκατό όλων των παιδιών στη μελέτη ήταν σοβαρά λιποβαρής, ενώ το 13,2 τοις εκατό των μαθητών γυμνασίου και το 19,8 τοις εκατό των μαθητών γυμνασίου είχαν βάρος χαμηλότερο από το κανονικό.

Περίπου το 87 τοις εκατό των παιδιών του δημοτικού σχολείου διαπιστώθηκε πως ήταν αναιμικά και το 5,4 τοις εκατό των παιδιών στη νοτιοανατολική Τουρκία διαπιστώθηκε ότι παρουσίασαν καθυστέρηση στην ανάπτυξη λόγω συνεχούς πείνας.

«Τα παιδιά έχουν υποχωρήσει στην κατανόηση και την αντίληψη με τα χρόνια και παρατηρείται έξαρση στα προβλήματα συμπεριφοράς», δήλωσε στην BirGün ένας δάσκαλος σε μια από τις εργατικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. «Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή πεινούν. Υπάρχει επίσης πολύ μεγαλύτερη κούραση στα παιδιά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Κοιμούνται στην τάξη. Πιθανώς λόγω υποσιτισμού».

 
Ένας άλλος δάσκαλος σε μια γειτονιά της χαμηλότερης μεσαίας τάξης στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι τα παιδιά τρώνε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες. «Αυτό φυσικά επηρεάζει τη μάθηση. Η φτώχεια έχει ορατή επίδραση στα παιδιά. Υπάρχουν περισσότερες ασθένειες που κυκλοφορούν. Ακόμη και τα παιδιά που συνήθιζαν να έχουν όμορφη γραφική ύλη, τώρα χρησιμοποιούν τα μολύβια τους μέχρι να μείνει μόνο μια ίντσα», πρόσθεσε.

Ένας δάσκαλος στις φτωχότερες συνοικίες της Άγκυρας είπε ότι τα παιδιά από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα είναι πιο ήσυχα και αλληλεπιδρούν λιγότερο. «Δεν κάνουν τόσες ερωτήσεις και είναι πιο κλειστά. Πολλά δεν προέρχονται από ειρηνικά νοικοκυριά λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Οι οικογένειές τους δεν περιμένουν πολλά από αυτά τα παιδιά και ενεργούν ανάλογα. Η φτώχεια είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για τα παιδιά», είπε.

Τα μεσημεριανά γεύματα που φέρνουν τα παιδιά στο σχολείο δεν έχουν πρωτεΐνη και φρέσκα προϊόντα, είπε ένας δάσκαλος στη Σμύρνη. «Οι μαθητές μένουν πίσω από την ηλικιακή τους ομάδα λόγω υποσιτισμού. Έχουν μειωμένες ικανότητες μάθησης και χειρότερη κατανόηση», σημείωσε.

Η διάρκεια της προσοχής στα παιδιά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή, είπε στην BirGün η Ayşe Bilge Selçuk του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Koç. «Καθώς οι οικονομικές δυσκολίες μεγαλώνουν, τα παιδιά δεν μπορούν να λάβουν αρκετή διατροφή για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλός τους. Η προσοχή σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή», συμπλήρωσε.

«Η χρόνια φτώχεια προκαλεί και ψυχολογικό τραύμα. Η ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία και τη χρόνια φτώχεια», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει την πείνα, όχι τη φτώχεια», είπε η Hacer Foggo από την ομάδα υποστήριξης Deep Poverty Network σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.
 
* πληροφορίες Ahval
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail