Η Γεωπολιτική μεταμορφώνεται κάθε στιγμή

[Ο συντάκτης του άρθρου είναι Βρετανός πρώην διπλωμάτης και πρώην στέλεχος της βρετανικής μυστικής υπηρεσία ΜΙ6. τώρα ιδρυτής και διευθυντής του Ομίλου Μελέτης Συγκρούσεων, με έδρα την Βηρυτό και γεωπολιτικός σχολιαστής υψηλού διεθνούς κύρους.]

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο στενά ευθυγραμμισμένες, η «Δύση» παραδόξως δεν ήταν ποτέ πιο μόνη.

Πολύ περιστασιακά, ένα μόνο ανέκδοτο μπορεί σχεδόν εντελώς να συνοψίζει μια στιγμή στην ιστορία. Και αυτό το έκανε: Το 2005, ο Zbig Brzezinski, ο αρχιτέκτονας του Αφγανιστάν ως τέλμα της Σοβιετικής Ένωσης, και συγγραφέας της «Μεγάλης Σκακιέρας» (που ενσωμάτωσε το ρητό του Μackinder «αυτός που ελέγχει την ασιατική καρδιά ελέγχει τον κόσμο» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ), κάθισαν στην Ουάσιγκτον με τον Alexander Dugin, Ρώσο πολιτικό φιλόσοφο και υπέρμαχο μιας πολιτιστικής και γεωπολιτικής αναγέννησης από την‘heartland’ (Καρδιά της Γης/Ευρασία).

Ο Μπρεζίνσκι είχε ήδη γράψει στο βιβλίο του ότι, χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία δεν θα γινόταν ποτέ η δύναμη της καρδιάς, αλλά με αυτήν η Ρωσία μπορεί και θα γινόταν. Η συνάντηση σκηνοθετήθηκε με μια φωτογραφία-στήριγμα μιας σκακιέρας που τοποθετήθηκε μεταξύ Brzezinski και Dugin (για να προωθήσει το βιβλίο Brzezinski). Αυτή η συμφωνία με μια σκακιέρα ώθησε τον Dugin να ρωτήσει αν ο Brzezinski θεωρούσε το σκάκι ως ένα παιχνίδι που προοριζόταν για δύο: «Όχι -απάντησε ο Brzezinski: Είναι ένα παιχνίδι για έναν. Μόλις μετακινηθεί ένα πιόνι. γυρνάς τη σκακιέρα και μετακινείς τα πιόνια της άλλης πλευράς. Δεν υπάρχει «άλλος» σε αυτό το παιχνίδι», επέμεινε ο Μπρζεζίνσκι.

Φυσικά, το παιχνίδι σκακιού με το ένα χέρι ενυπήρχε αδιόρατο στο δόγμα του Mackinder: «Αυτός που ελέγχει την καρδιά» ήταν ένα μήνυμα προς τις αγγλόφωνες δυνάμεις να μην επιτρέψουν ποτέ μιαν ενωμένη καρδιά. (Αυτό, φυσικά, είναι ακριβώς αυτό που εξελίσσεται συνεχώς).

Και τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν επανέλαβε δυνατά τον Μπρεζίνσκι, ενώ απευθυνόταν στην Επιχειρηματική Στρογγυλή Τράπεζα στις ΗΠΑ. Τα σχόλιά του έγιναν προς το τέλος της σύντομης ομιλίας του, όπου μίλησε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το οικονομικό μέλλον της Αμερικής:

«Νομίζω ότι αυτό μας δίνει κάποιες σημαντικές ευκαιρίες για να κάνουμε κάποιες πραγματικές αλλαγές. Ξέρετε, βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, πιστεύω, στην παγκόσμια οικονομία: [και] όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία – στον κόσμο [που] συμβαίνει κάθε τρεις ή τέσσερις γενιές. Όπως μου είπε ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς σε μια ασφαλή συνάντηση τις προάλλες, 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 1900 και 1946· και από τότε καθιερώσαμε μια φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη και αυτό είχε να συμβεί για πολύ καιρό. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν, αλλά πουθενά κοντά στο χάος. Και τώρα είναι η στιγμή που τα πράγματα αλλάζουν. Θα πάμε, θα υπάρξει μια νέα παγκόσμια τάξη εκεί έξω. και πρέπει να ηγηθούμε και πρέπει να ενώσουμε τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο για να το κάνουμε.»

Και πάλι δεν υπάρχει «άλλος» στην σκακιέρα. Όταν γίνονται οι κινήσεις, η σκακιέρα γυρίζει 180 μοίρες για να παίξεις από την άλλη πλευρά.

Το θέμα εδώ είναι ότι η προσεκτικά μελετημένη αντεπίθεση σε αυτό το σκηνικό Brzezinski ξεκίνησε επίσημα στο Πεκίνο με την κοινή δήλωση ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα αποδέχονται ότι η Αμερική θα παίξει σκάκι μόνη της χωρίς άλλους στη σκακιέρα. Αυτό αντιπροσωπεύει το καθοριστικό ζήτημα της ερχόμενης εποχής: Το άνοιγμα της γεωπολιτικής. Είναι ένα θέμα για το οποίο οι αποκλεισμένοι «άλλοι» είναι διατεθειμένοι να πάνε σε πόλεμο (δεν βλέπουν καμία επιλογή).

Ένας δεύτερος σκακιστής έχει βγει μπροστά και επιμένει να παίξει – Η Ρωσία. Και ένα τρίτο είναι έτοιμο: η Κίνα. Άλλοι κάνουν σιωπηλή ουρά για να δουν πώς τα πάει η πρώτη εμπλοκή σε αυτόν τον γεωπολιτική πόλεμο. Φαίνεται από τα σχόλια του Μπάιντεν που αναφέρθηκαν παραπάνω ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις και την πλήρη άνευ προηγουμένου έκταση των μέτρων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, εναντίον των αντιφρονούντων του Μπρεζίνσκι. Η Ρωσία πρόκειται να αποτελέσει παράδειγμα αυτού που περιμένει τους αμφισβητίες που απαιτούν μια θέση στη σκακιέρα.

Αλλά είναι μια προσέγγιση που είναι βασικά λανθασμένη. Προέρχεται από την περίφημη ρήση του Κίσινγκερ ότι «αυτός που ελέγχει τα χρήματα ελέγχει τον κόσμο». Ήταν λάθος εξ αρχής: Πάντα ήταν «αυτός που ελέγχει τα τρόφιμα, την ενέργεια (τόσο του ανθρώπου όσο και των καυσίμων) και τα χρήματα μπορεί να ελέγχει τον κόσμο. Αλλά ο Κίσινγκερ απλά αγνόησε τις δύο πρώτες απαιτούμενες συνθήκες – και η τελευταία έχει αποτυπωθεί στα νοητικά κυκλώματα της Ουάσιγκτον.

Και εδώ είναι το παράδοξο: Όταν ο Μπρεζίνσκι έγραψε το βιβλίο του, ήταν μια πολύ διαφορετική εποχή. Σήμερα, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο στενά ευθυγραμμισμένες, η «Δύση» παραδόξως δεν ήταν ποτέ πιο μόνη. Η αντίθεση προς τη Ρωσία μπορεί να φάνηκε εξαρχής ένα δραματικά σκληρό ενοποιό χτύπημα: Ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη θα αντιτασσόταν τόσο σθεναρά στην επίθεση της Μόσχας, ώστε η Κίνα θα πλήρωνε υψηλό πολιτικό τίμημα για την αποτυχία της να πηδήξει στο αντιρωσικό συγκρότημα. Αλλά δεν πάει έτσι.

«Ενώ η ρητορική των ΗΠΑ διαπομπεύει τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου» και για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία κ.ά.», σημειώνει ο πρώην Πρεσβευτής της Ινδίας Bhadrakumar, «οι πρωτεύουσες του κόσμου το βλέπουν αυτό ως αντιπαράθεση μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Εκτός του δυτικού στρατοπέδου, η παγκόσμια κοινότητα αρνείται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή ακόμα και να δαιμονοποιήσει τη χώρα αυτή».

Η Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ που εκδόθηκε την Τετάρτη μετά την 45η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Πενήντα επτά μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης αρνήθηκε να επικυρώσει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ούτε μία χώρα στην αφρικανική ήπειρο ή περιοχή της Δυτικής Ασίας, της Κεντρικής Ασίας, της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Μπορεί κάλλιστα να υπάρχει ένας άλλος παράγοντας εδώ: Γιατί όταν αυτά τα τελευταία κράτη ακούουν φράσεις όπως «Οι Ουκρανοί, διά του ηρωισμού τους, έχουν κερδίσει το δικαίωμα να εισέλθουν στη «λέσχη των αξιών» μας, οσφραίνονται μιαν οσμή εξουθενωμένης «λευκής» Ευρώπης που αρπάζει τις σωσίβιες λέμβους.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι κυρώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Μπάιντεν στην ομιλία του έχουν ήδη αποτύχει. Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της· το χρηματιστήριο της Μόσχας είναι ανοικτό. το ρούβλι είναι σε άνοδο. Ο τρεχούμενος λογαριασμός τους είναι σε στιβαρή υγεία και η Ρωσία πουλάει ενέργεια σε απροσδόκητες τιμές (ακόμη και μετά την έκπτωση).

Εν ολίγοις, το εμπόριο «θα εκτραπεί», δεν θα καταστραφεί (το πλεονέκτημα του να είσαι εξαγωγέας αγαθών σχεδόν πλήρως παραγόμενων τοπικά – δηλαδή μια οικονομία φρούριο).

Η δεύτερη παραδοξότητα στην πολιτική του Μπάιντεν είναι ότι ενώ το δόγμα Κλαούσεβιτς (το οποίο γενικά ακολουθεί η Ρωσία ) συνιστά την διάλυση «του κέντρου βάρους του εχθρού, για να επιτευχθεί η νίκη», στην προκειμένη περίπτωση πιθανώς, ο δυτικός έλεγχος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και των συστημάτων πληρωμών. Σήμερα, ωστόσο, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι αυτές που την διαλύουν οι ίδιες: και εγκλωβίζονται περαιτέρω σε ύψη πληθωρισμού και συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, σε κάποια ανεξήγητη εφαρμογή του ηθικού μαζοχισμού.

Όπως σημειώνει ο Αμβρόσιος Έβανς-Πρίτσαρντ στην Telegraph, «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η πολιτική δυτικών κυρώσεων είναι η χειρότερη από όλες τις εμπνεύσεις. Υποφέρουμε από ένα ενεργειακό σοκ που διογκώνει περαιτέρω τα πολεμικά έσοδα της Ρωσίας ... Υπάρχει ένας διάχυτος φόβος για μια εξέγερση των κίτρινων γιλέκων σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια υποψία ότι ένα ευμετάβολο κοινό δεν θα ανεχτεί το σοκ του κόστους ζωής μόλις οι φρικαλεότητες της Ουκρανίας χάσουν την καινοτομία τους στις οθόνες της τηλεόρασης».

Και πάλι, ίσως μπορούμε να αποδώσουμε αυτή την παράδοξη συμπεριφορά στην εμμονή του Κίσινγκερ με τη δύναμη του χρήματος και τη λήθη άλλων σημαντικών παραγόντων.

Όλα αυτά οδήγησαν σε κάποια ανησυχία να εισχωρήσει στους διαδρόμους της εξουσίας σε ορισμένες πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία: το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει, δεν θα εφαρμόσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και αγνόησε κατηγορηματικά τη νέα έκκληση του Ζελένσκι για πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό. Επιφανειακά, αυτό αντικατοπτρίζει την «ανιδιοτελή» χειρονομία της Δύσης για την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η ανάπτυξη νέων όπλων μπορεί να μεταμορφώσει τη γεωπολιτική σε μια στιγμή (για παράδειγμα, ο ρωσικός kinzhal υπερηχητικός πύραυλος ανατίναξης υπόγειων θωρακισμένων καταφυγίων). Το γεγονός είναι ότι από κάθε πλευρά του προβλήματος, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επικρατήσει στρατιωτικά κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φαίνεται ότι το Πεντάγωνο έχει – προς το παρόν – κερδίσει στον πόλεμο με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία «διόρθωσης της αφήγησης».

Αντιπαραβάλλετε αυτές τις δύο αφηγήσεις των ΗΠΑ:

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τον Ζελένσκι από το να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για κατάπαυση του πυρός. Ο εκπρόσωπος «κατέστησε σαφές ότι είναι ανοιχτός σε μια διπλωματική λύση που δεν θέτει σε κίνδυνο τις βασικές αρχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του πολέμου του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας. Όταν του ζητήθηκε να αναλύσει την άποψή του, ο Πράις είπε ότι ο πόλεμος είναι «μεγαλύτερος» από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Το βασικό σημείο είναι ότι εδώ διακυβεύονται αρχές οι οποίες έχουν παγκόσμια δυνατότητα εφαρμογής παντού». Ο Πράις είπε ότι ο Πούτιν προσπαθούσε να παραβιάσει «βασικές αρχές».

Αλλά, το Πεντάγωνο «έριξε δύο βόμβες αλήθειας» στη μάχη του με το κράτος και το Κογκρέσο για να αποτρέψει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία: «Η συμπεριφορά της Ρωσίας στον βάναυσο πόλεμο λέει μια διαφορετική ιστορία από την ευρέως αποδεκτή άποψη ότι ο Πούτιν σκοπεύει να κατεδαφίσει την Ουκρανία και να προκαλέσει τη μέγιστη πολιτική ζημιά – και αποκαλύπτει τη στρατηγική πράξη εξισορρόπησης του Ρώσου ηγέτη», ανέφερε το Newsweek σε άρθρο με τίτλο, «Τα βομβαρδιστικά του Πούτιν θα μπορούσαν να καταστρέψουν την Ουκρανία, αλλά καθυστερεί. Να γιατί.»

Κάποιος παραθέτει έναν ανώνυμο αναλυτή στην Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών του Πενταγώνου (DIA) λέγοντας: «Η καρδιά του Κιέβου έχει μόλις αγγιχτεί. Και σχεδόν όλες οι επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς έχουν στόχο στρατιωτικούς στόχους. Ένας απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που εργάζεται τώρα ως αναλυτής για έναν εργολάβο του Πενταγώνου, πρόσθεσε: «Πρέπει να κατανοήσουμε την πραγματική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν απλώς πείσουμε τους εαυτούς μας ότι η Ρωσία βομβαρδίζει αδιακρίτως, ή ότι δεν προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά επειδή το προσωπικό της δεν είναι σε θέση να αναλάβει το έργο ή επειδή είναι τεχνικά ανίκανη, τότε δεν βλέπουμε την πραγματική σύγκρουση».

Η δεύτερη «βόμβα αλήθειας» υπονομεύει άμεσα τη δραματική προειδοποίηση του Μπάιντεν για μια χημική επίθεση με ψευδή σημαία. Το Reuters ανέφερε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη δει συγκεκριμένες ενδείξεις επικείμενης ρωσικής επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά παρακολουθούν στενά ροές πληροφοριών για αυτές, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ».

Ο Μπάιντεν βρίσκεται στη μέση, λέγοντας ότι «ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου», αλλά και ότι δεν θα υπάρξει μάχη του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. «Το μόνο τελικό παιχνίδι τώρα», ανέφερε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος σε ιδιωτική εκδήλωση νωρίτερα αυτό το μήνα, «είναι το τέλος του καθεστώτος Πούτιν. Μέχρι τότε, όλη την ώρα που ο Πούτιν παραμένει, [η Ρωσία] θα είναι ένα κράτος παρίας που δεν θα γίνει ποτέ δεκτό πίσω στην κοινότητα των εθνών. Η Κίνα έχει κάνει ένα τεράστιο λάθος να πιστεύει ότι ο Πούτιν θα τη γλιτώσει».

Εκεί είναι – το τελικό μήνυμα: Αφήστε το μακελειό στην Ουκρανία να συνεχιστεί. καθίστε αναπαυτικά και παρακολουθήστε τους «ηρωικούς Ουκρανούς να στεγνώνουν τη Ρωσία από αίμα», να κάνουμε αρκετά για να στηρίξουν τη σύγκρουση (παρέχοντας ορισμένα όπλα), αλλά όχι αρκετά για να την κλιμακώσουν. Έτσι για να το παίξει ως ηρωικό αγώνα για τη δημοκρατία, προκειμένου να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν πάει έτσι. Ο Πούτιν μπορεί να εκπλήξει όλους στην Ουάσιγκτον βγαίνοντας από την Ουκρανία όταν ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας. (Όταν ο Πούτιν μιλάει για την Ουκρανία, παρεμπιπτόντως, συνήθως προεξοφλεί το δυτικό τμήμα που πρόσθεσε ο Στάλιν ως Ουκρανός).

Και δεν αποδίδει και με την Κίνα. Ο Μπλίνκεν δήλωσε για να δικαιολογήσει τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα: «Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά και οικονομικά μέτρα για να προωθήσουμε τη λογοδοσία».

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν επειδή η Κίνα δεν είχε αποκηρύξει τον Πούτιν. Μόνο αυτό. Η γλώσσα της λογοδοσίας και (της εξιλέωσης) που χρησιμοποιείται εντούτοις, μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο ως έκφραση του αφυπνιστικού σύγχρονου πολιτισμού. Αρκεί να παρουσιάσουμε κάποια πτυχή του κινεζικού πολιτισμού ως πολιτικά λανθασμένη (ως ρατσιστική, κατασταλτική, μισογυνιστική, ρατσιστική ή προσβλητική) και αμέσως γίνεται πολιτικά λανθασμένη. Και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πτυχή της μπορεί να προβληθεί κατά βούληση από τη Διοίκηση ως αίτιο επιβολής κυρώσεων.

Το πρόβλημα επανέρχεται στην άρνηση της Δύσης να δεχθεί «άλλους» στη σκακιέρα. Τι μπορεί να κάνει η Κίνα, από το να περιφρονεί τέτοιες ανοησίες.

Ο Μπάιντεν, στην ομιλία του στη Στρογγυλή Τράπεζα, προανήγγειλε – για άλλη μια φορά – μια νέα παγκόσμια τάξη· πρότεινε να έρθει μια μεγάλη επανεκκίνηση.

Αλλά ίσως μια «επανεκκίνηση του λογαριασμού» μιας διαφορετικής τάξης είναι στα χαρτιά, μιας που θα ξαναφέρει πολλά πράγματα σε αυτό που, μέχρι σχετικά πρόσφατα, είχε πραγματικά λειτουργήσει. Η πολιτική και η γεωπολιτική μεταμορφώνονται κάθε στιγμή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail