Η ΕΕ στρέφεται στην Αφρική για βοήθεια

aga2rk / Pixabay
Το μπλοκ στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία

Η Ευρώπη κοιτάζει την Αφρική για τις ενεργειακές της ανάγκες καθώς οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Ιταλία, εξασφάλισε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα με την Αλγερία για περισσότερες εισαγωγές φυσικού αερίου. Η βορειοαφρικανική χώρα προμηθεύει ήδη αέριο στην Ευρώπη μέσω τριών αγωγών, ένας εκ των οποίων πηγαίνει στην Ιταλία. Οι άλλοι δύο αγωγοί συνδέονται με την Ισπανία.

Η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni υπέγραψε επίσης συμφωνία την Τετάρτη με την κρατική εταιρεία Natural Gas Holding της Αιγύπτου για την προώθηση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι συμφωνίες προέκυψαν μετά από μια συνάντηση μεταξύ των Ευρωπαίων πρεσβευτών και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Νιγηρίας (NNPC) την περασμένη Δευτέρα, για «ενίσχυση της εταιρικής σχέσης» στον ενεργειακό τομέα.

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ταξιδέψει στην κεντρική και νότια Αφρική αυτή την εβδομάδα με πιθανές συμφωνίες στη Δημοκρατία του Κονγκό και την Αγκόλα, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές. Όλες αυτές οι συμφωνίες μαζί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση πάνω από το ήμισυ της προμήθειας που λαμβάνει η Ιταλία από τη Ρωσία ήδη από το 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και παρέχει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών σε πετρέλαιο του μπλοκ. Νωρίτερα τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία για εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Ντράγκι δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή ότι η Ευρώπη μπορεί να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέσω διαφοροποίησης σε ένα χρονικό πλαίσιο που ήταν «μικρότερο από αυτό που φανταζόμασταν μόλις πριν από έναν μήνα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Δε θέλουμε πλέον να εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο, γιατί η οικονομική εξάρτηση δεν πρέπει να καταστεί πολιτική υποταγή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας και να βρούμε νέους προμηθευτές».

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail