Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να βελτιώσουν το ηθικό της Ουκρανίας

Ο πόλεμος πληροφοριών παραμένει ενεργός στην Ουκρανία. Υπάρχει έντονη διαμάχη για τα πραγματικά δεδομένα της σύγκρουσης, με κάθε πλευρά να ισχυρίζεται διαφορετικό αριθμό θανάτων. Ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να μειώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης του Κιέβου, προσπαθώντας να ισχυριστούν ότι υπάρχουν λίγα θύματα. Ο στόχος φαίνεται να είναι να βελτιωθεί το ηθικό των στρατευμάτων και να φανεί στον κόσμο πως η υποτιθέμενη «ουκρανική αντίσταση» «κερδίζει τον πόλεμο» εναντίον των «ρώσων εισβολέων». Ωστόσο, δε φαίνεται να υπάρχει αξιοπιστία σε αυτό το είδος αφήγησης.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μία από τις πιο περίεργες συζητήσεις για τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι ο αριθμός των ουκρανικών απωλειών. Την Παρασκευή, 15 Απριλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο είχε χάσει μέχρι στιγμής περίπου 2.500 με 3.000 στρατιώτες στη μάχη. Ο αριθμός φαίνεται πολύ μικρός υπό τις συνθήκες της σύγκρουσης, λαμβάνοντας υπόψη τις σκηνές μάχης που παρατηρήθηκαν από το Φεβρουάριο και τη νίκη της Ρωσίας σε πολλές καταστάσεις σύγκρουσης, και αυτό εγείρει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το γιατί το Κίεβο και οι σύμμαχοί του θέλουν να το κάνουν να μοιάζει σαν να έχει λίγα θύματα.

Από το Μάρτιο, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης άλλαξαν την οπτική τους για την ανάλυση της υπόθεσης της Ουκρανίας, ποντάροντας όλο και λιγότερο σε ανθρωπιστικές ομιλίες και υποστηρίζοντας ένα λόγο που βελτιώνει το ηθικό των στρατευμάτων του Κιέβου. Δυτικά πρακτορεία μέσων ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Ζελένσκι και επισημαίνουν πως ο υποτιθέμενος χαμηλός αριθμός θανάτων οφείλεται στη δύναμη της «ουκρανικής αντίστασης», η οποία θα παρεμπόδιζε τα ρωσικά σχέδια και θα πετύχαινε σημαντικές νίκες στις μάχες.

Αν και δεν είναι πειστική σε στρατιωτικό επίπεδο, αυτή η αφήγηση επαινεί την εικόνα του Ζελένσκι, κάνοντάς τον να μοιάζει με «γενναίο ηγέτη» και «στρατιωτική ιδιοφυΐα», και τα ουκρανικά στρατεύματα να θεωρούνται «ισχυρά και ανθεκτικά». Αυτό συγκεντρώνει επίσης διεθνή υποστήριξη, ενθαρρύνει το ενδιαφέρον των μισθοφόρων και κεντρίζει την προσοχή των ολιγαρχών να υποστηρίξουν οικονομικά την αντιπαράθεση, κάνοντάς τους να πιστεύουν σε μια πιθανή ουκρανική νίκη, η οποία είναι σχεδόν αμφίβολη.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έκπληξη σε αυτό το θέμα είναι ότι τα ουκρανικά ψέματα φαίνονται πραγματικά κραυγαλέα, δεδομένου πως σύμφωνα με τη Μόσχα ο αριθμός των ανδρών του Κιέβου που σκοτώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα είναι πολύ μεγαλύτερος, ξεπερνώντας τους 23.000 στρατιώτες. Αυτό το υψηλό επίπεδο ασυμφωνίας μεταξύ των επίσημων δεδομένων αποκαλύπτει ότι η μία πλευρά είναι αναγκαστικά πολύ λάθος στην ανάλυσή της, παραμορφώνοντας πιθανώς δεδομένα για λόγους προπαγάνδας - και λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον πλαίσιο, αυτή η πλευρά φαίνεται να είναι η ουκρανική, η οποία σκοπεύει να βελτιώσει το ηθικό της στην πρόσωπο μιας προφανούς ήττας.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ σχολίασε πρόσφατα αποκαλύπτοντας τα στοιχεία της Μόσχας σχετικά με τη σύγκρουση: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αξιόπιστα στοιχεία για τις πραγματικές απώλειες που υπέστη ο ουκρανικός στρατός, η Εθνική Φρουρά και οι ξένοι μισθοφόροι, που ο Ζελένσκι φοβάται να παρέχει σήμερα στο λαό της Ουκρανίας ανέρχονται σε 23.367 άτομα (...) Συνολικά, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 134 ουκρανικά αεροσκάφη, 460 drones, 246 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 2.269 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 252 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, 987 τεμάχια πυροβολικού και όλμων, καθώς και 2.158 ειδικά στρατιωτικά οχήματα έχουν καταστραφεί».

Επιπλέον, σε πρόσφατη συνέντευξη στο CNN, ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα ήταν πρόθυμες να πολεμήσουν τους Ρώσους για τα επόμενα «δέκα χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία είναι αποφασισμένη να ανακαταλάβει όλο το μήκος της επικράτειάς της, η οποία, κατά τη γνώμη του, περιλαμβάνει τις κυρίαρχες δημοκρατίες του Ντονμπάς και τη ρωσική Κριμαία. Κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία επέλεξε τον δρόμο της αντιπαράθεσης και πως δε θα υποχωρήσει πριν επιτύχει τους στόχους της χρησιμοποιώντας στρατιωτική δύναμη.

Ωστόσο, στην ομιλία του, αναγνωρίζει την αδυναμία της χώρας του να πραγματοποιήσει τη σύγκρουση χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, γι' αυτό προτρέπει τους συμμάχους του να στέλνουν όλο και περισσότερα όπλα το συντομότερο δυνατό: «Χρειαζόμαστε τον εξοπλισμό σήμερα ή αύριο, όχι μέσα σε δύο ή τρεις μήνες (...) Θέλουμε να ελευθερώσουμε τη χώρα μας, να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει. Μπορεί να παλεύουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία 10 χρόνια για να πάρουμε πίσω ό,τι είναι δικό μας. Μπορεί να διαλέξουμε αυτόν το δρόμο».

Για να πραγματοποιήσει τα πολεμικά του σχέδια, ο Ζελένσκι πρέπει να αποκηρύξει εντελώς κάθε στρατιωτικό ρεαλισμό. Η τακτική του φαίνεται να είναι να συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερη διεθνή υποστήριξη και χρηματοδότηση για να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ήττα της Χούντας του Μαϊντάν – όχι τυχαία δήλωσε πως είναι πρόθυμος να πολεμήσει για δέκα χρόνια. Για να το κάνει αυτό, λέει ψέματα για τα δεδομένα της σύγκρουσης, κάνοντας τους χρηματοδότες του να πιστεύουν ότι είναι κερδοφόρο να επενδύσουν στην πιθανή νίκη του.

Ωστόσο, είναι σαφές για τους περισσότερους ειδικούς σε στρατιωτικά ζητήματα πως είναι απίστευτο για την Ουκρανία να κερδίσει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αν και οι δυτικές χώρες στέλνουν χρήματα, όπλα, εξοπλισμό και μισθοφόρους, η ρωσική στρατιωτική υπεροχή παραμένει αδιαμφισβήτητη. Αυτοί οι πόροι χρησιμεύουν μόνο για την παράταση της σύγκρουσης και την καθυστέρηση της αναπόφευκτης έκβασης της επιτυχίας της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και η Μόσχα δε φαίνεται να «βιάζεται» να κηρύξει τη νίκη.

Το κομμάτι που υποφέρει περισσότερο από όλα αυτά είναι ο ουκρανικός άμαχος πληθυσμός, του οποίου δεν έχει «βελτιωθεί το ηθικό» του, αλλά, αντίθετα, τα δεινά του παρατείνονται από τα πολεμικά του σχέδια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail