Η Ρωσία ετοιμάζεται να κινηθεί με πλήρη ισχύ στο Ντονμπάς

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να αναπτύξει περαιτέρω την επίθεσή του στην περιοχή του Ντονμπάς μετά τη μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα μέτωπα του Κιέβου και του Τσερνιχίφ στη βόρεια Ουκρανία.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr
 
Από τις 31 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός και οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ [DPR] προχώρησαν περαιτέρω στην πόλη της Μαριούπολης, παρά το γεγονός πως αντιμετώπισαν λυσσαλέα αντίσταση από τα υπόλοιπα στρατεύματα του τάγματος Azov και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Με την υποστήριξη του ρωσικού ναυτικού, οι δυνάμεις της DPR κατάφεραν να καταλάβουν το κύριο αρχηγείο του Αζόφ στην πόλη, προκαλώντας ένα βαρύ πλήγμα στην εθνικιστική δύναμη. Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός επέβαλε τον έλεγχο πολλών στρατιωτικών-βιομηχανικών εγκαταστάσεων και εργοστασίων κοντά στην πόλη. Επί του παρόντος, ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις της DPR προσπαθούν να εκκαθαρίσουν την αριστερή όχθη της Μαριούπολης.

Στις 31 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η εκκένωση των εναπομεινάντων αμάχων από την πόλη, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας άνοιξε έναν επιπλέον ανθρωπιστικό διάδρομο από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη προς το Zaporozhye με στάση στο Berdyansk.

 
Στα άλλα μέτωπα του Ντονμπάς αναφέρθηκαν περιορισμένες μάχες και μικρές πρόοδοι. Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κάποια κέρδη στην περιοχή Izyum στα νότια της περιοχής του Χαρκόβου. Οι δυνάμεις κινήθηκαν επίσης πιο κοντά στο Σλοβιάνσκ.

Κοντά στο Kramatorsk, τα στρατεύματα του Κιέβου ανατίναξαν ένα φράγμα για να επιβραδύνουν τη ρωσική επίθεση προς αυτή την κατεύθυνση. Στον οικισμό Lysychansk-Severodonetsk, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, σοβαρές ανθρώπινες και υλικές απώλειες προκλήθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, τα στρατεύματα της LPR [Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ] εξασφάλισαν τον οικισμό Zhitlovka και προχώρησαν στην Kremennaya.

Στα μέτωπα του Κιέβου και του Τσερνιχίφ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την αναδιάταξη μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα ρωσικά πλήγματα συνεχίζουν να στοχεύουν βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Στις 30 Μαρτίου, ένα χτύπημα με πυραύλους αέρος κατέστρεψε μεγάλες αποθήκες καυσίμων στις περιοχές Starokonstantinov και Khmelnytsky, από τις οποίες προμηθεύονταν καύσιμα για την ομάδα των Ουκρανικών Δυνάμεων στο Donbass.

Την ίδια μέρα, ένα χτύπημα με το επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστημα Iskander κατέστρεψε δύο μεγάλες αποθήκες πυραύλων και όπλων πυροβολικού στο χωριό Kamenka, στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Το πρωί της 31ης Μαρτίου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, το επιχειρησιακό-τακτικό και μη επανδρωμένο αεροσκάφος της έπληξε 52 στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θέσεων διοίκησης, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 νότια του Izyum και ένα Buk-M1 στην περιοχή Κουράχοβο.

Εν τω μεταξύ, οι εναέριες μάχες συνεχίζονται. Στην περιοχή Tumen στην περιοχή Rivne, ένα Su-24 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής μάχης στις 30 Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής, ο ρωσικός στρατός αναφέρει ότι από την αρχή της επιχείρησης, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 124 αεροσκάφη και 77 ελικόπτερα, 216 αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων, 341 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 1.815 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 195 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 762 πυροβόλα και όλμοι πεδίου, καθώς και 1.689 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.

Από πολιτικής πλευράς, οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνεται να αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 30 Μαρτίου ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το καθεστώς της δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με την Ουκρανία. Η δήλωση ήταν απάντηση στις απαιτήσεις της Ουκρανίας να συζητηθεί το καθεστώς της χερσονήσου εντός 15 ετών μετά από οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Παρά την επιβράδυνση των επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες, όλες οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να αναπτύξει την επίθεσή του στην περιοχή του Ντονμπάς για να επιβάλει πλήρη έλεγχο στο έδαφος της DPR και της LPR και να εξουδετερώσει τις υπόλοιπες δυνάμεις του Κιέβοθ στα ανατολικά του ποταμού Δνείπερου αργότερα.

Αυτοί οι στόχοι δε θα είναι εύκολο να ολοκληρωθούν. Ωστόσο, εάν επιτευχθούν, το Κίεβο πιθανότατα θα καταλήξει να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών του δυνατοτήτων και οποιαδήποτε πολιτική μόχλευση είχε κάποτε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail