Ο κινεζικός στρατός απαντά σε «λανθασμένα μηνύματα» για την Ταϊβάν

A submarine attached to a submarine flotilla with the navy under the PLA Northern Theater Command bears off a port for the maritime combat training drills on March 23, 2022. (eng.chinamil.com.cn/Photo by Wu Haodong)
Ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας ναυτική και εναέρια αποστολή περιπολίας και πραγματοποίησε ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν εν μέσω επίσκεψης αμερικανών νομοθετών στο νησί.

Μετά την άφιξη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι την Πέμπτη, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις ΗΠΑ «να σταματήσουν τις επίσημες ανταλλαγές επισκέψεων με την Ταϊβάν και να αποφύγουν να προχωρήσουν περαιτέρω στον επικίνδυνο δρόμο».

Ακολούθησε επίδειξη δύναμης την Παρασκευή, καθώς αντιτορπιλικά, βομβαρδιστικά, μαχητικά αεροσκάφη και άλλος εξοπλισμός από διάφορους κλάδους του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στάλθηκαν σε μια αποστολή περιπολικής ετοιμότητας μάχης στα στενά της Ταϊβάν.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης ασκήσεις που προσομοίωσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στη θάλασσα, είπε ο Ανώτερος Συνταγματάρχης Shi Yi, εκπρόσωπος της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου του PLA.

Σύμφωνα με τον Shi, η κίνηση ήταν μια απάντηση στα «λάθος σήματα» σχετικά με την Ταϊβάν που έρχονται από τις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός πως προορίζονται να αποτύχουν, τα «κόλπα» της Ουάσιγκτον εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν», προειδοποίησε.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Wu Qian διευκρίνισε αργότερα ποια ήταν αυτά τα «λανθασμένα σήματα», λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας Αμερικανών μελών του Κογκρέσου στην Ταϊβάν παραβίασε την πολιτική του Πεκίνου της «Μίας Κίνας», έβλαψε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αύξησε περαιτέρω τις εντάσεις στην Στενό της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν είναι «ένα ιερό και αναπόσπαστο μέρος του εδάφους της Κίνας», επέμεινε ο Wu, προσθέτοντας ότι ο στρατός της χώρας ήταν πρόθυμος να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει αποφασιστικά οποιαδήποτε παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων και την αυτονομιστική συνωμοσία της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Μια δικομματική ομάδα αμερικανών βουλευτών, η οποία περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, και τον υψηλόβαθμο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γκράχαμ υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ «θα αρχίσουν να κάνουν την Κίνα να πληρώνει μεγαλύτερο τίμημα για αυτό που κάνουν σε όλο τον κόσμο… Η υποστήριξη προς τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ] Πούτιν πρέπει να έχει ένα τίμημα. Η ατελείωτη κυβερνοεπίθεση στην οικονομία και το λαό σας από τους κομμουνιστές Κινέζους πρέπει να έχει ένα τίμημα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail