Ιάπωνας οικονομολόγος προβλέπει το τέλος της ηγεμονίας του δολαρίου λόγω της μάχης με τη Ρωσία

TBIT / pixabay
Freepen.gr - Η διατήρηση της κατάστασης με την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT θα κλονίσει την ηγεμονία του δολαρίου ενόψει της μακροπρόθεσμης άρνησης χρήσης του αμερικανικού νομίσματος σε διεθνείς διακανονισμούς, σύμφωνα με άρθρο του Daisuke Karakama, επικεφαλής οικονομολόγου της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho, ​​στο JB Press.

Όπως σημειώνει ο ειδικός, στα τέλη Μαρτίου, το ΔΝΤ δημοσίευσε στοιχεία από τη Διεύθυνση Διάρθρωσης Συναλλάγματος (COFER) Official Reserves Foreign Exchange, ενώ τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η τιμή του δολαρίου αγγίζει περιοδικά ιστορικά χαμηλά.

«Η απομάκρυνση από το δολάριο στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα είναι μια μακροπρόθεσμη τάση που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αλλά μετά την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, μπορεί να ενταθεί», γράφει ο Karakama. 

Σύμφωνα με τον Karakama, η παρατεταμένη κατάσταση με την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT απειλεί την ηγεμονία του δολαρίου. «Η πιθανότητα σύνδεσης της Ρωσίας με το κινεζικό διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών CIPS σε σχέση με το κλείδωμα του SWIFT, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως δολάρια, συζητήθηκε από την αρχή των κυρώσεων. Εάν αυτό γίνει ο κανόνας, η ηγεμονία του δολαρίου θα κλονιστεί», προειδοποιεί ο οικονομολόγος. 

Η αποσύνδεση από το SWIFT έχει τεράστιο αντίκτυπο, αλλά με τον καιρό η Ρωσία θα προσαρμοστεί σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, αυτό θα καθησυχάσει όσους φοβούνται τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, είπε ο ειδικός.

Παράλληλα, ο οικονομολόγος σημειώνει πως στο εγγύς μέλλον η ηγεμονία του αμερικανικού νομίσματος δε θα διαταραχθεί, αλλά όσο συνηθίζεις τον κόσμο χωρίς SWIFT, η κατάσταση θα αλλάξει σταδιακά. «Η κύρια χώρα που φοβάται τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ είναι η Κίνα , η οποία έχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο περίπου 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», προειδοποιεί ο Karakama.

«Φυσικά, το διεθνές νομισματικό σύστημα που κυριαρχείται από το δολάριο είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά η αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT έχει δημιουργήσει μια προσομοίωση ενός «μέλλοντος χωρίς δολάρια» και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ορισμένες χώρες διαχειρίζονται τα συναλλαγματικά τους αποθέματα», συνοψίζει ο ειδικός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail