Περισσότερες χώρες συμφωνούν να πληρώσουν σε ρούβλι για το φυσικό αέριο – Μόσχα

Evgeny / pixabay
Αρκετοί αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου συμφώνησαν να στραφούν σε πληρωμή με ρούβλια, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Αναμένουμε την απόφαση [να μεταβούμε σε ρούβλια] από άλλους εισαγωγείς», πρόσθεσε ο Νόβακ, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό του υπουργείου, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα των πελατών που έχουν ήδη αποφασίσει να αλλάξουν νόμισμα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός σημείωσε πως οι χώρες της ΕΕ πιθανότατα δε θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πλήρως τη ρωσική ενέργεια στα επόμενα 5-10 χρόνια. "Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για την εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης χωρίς ρωσικούς πόρους", είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι ορισμένες δυτικές χώρες δεν πληρώνουν έγκαιρα για τις παραδόσεις ρωσικής ενέργειας.

Η Ρωσία έχει δώσει οδηγίες στους αγοραστές που δραστηριοποιούνται σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως «μη φιλικές» να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στη ρωσική Gazprombank, έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια. Η πληρωμή για το φυσικό αέριο θα πηγαίνει στον λογαριασμό σε ευρώ και μετά η τράπεζα το ανταλλάζει σε ρούβλια. Η κρατική Gazprom θα θεωρεί ότι οι πληρωμές έχουν ολοκληρωθεί μόλις φτάσουν τα ρούβλια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα είναι έτοιμη να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο σημειώνοντας πως η χώρα του δεν πιστεύει ότι αυτό παραβιάζει το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομίας της Αρμενίας, Vahan Kerobyan, δήλωσε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης RBC ότι το Ερεβάν έχει πραγματοποιήσει αρκετές πληρωμές για φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail