Στην τελική ευθεία η μάχη της Μαριούπολης

Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης συνεχίζονται στην πόλη της Μαριούπολης. Ο ρωσικός στρατός και οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) συνεχίζουν να στριμώχνουν τα εναπομείναντα στρατεύματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) και των εθνικιστών του Αζόφ στη βασική πόλη-λιμάνι.

southfront.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Από τις 7 Απριλίου, από τους 14.000 στρατιώτες της AFU, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών του συντάγματος Αζόφ, που πολιορκήθηκαν στη Μαριούπολη πριν από έναν μήνα, περίπου τρεις χιλιάδες εξακολουθούν να πολεμούν. Το κέντρο της πόλης και σχεδόν όλα τα διοικητικά κτίρια έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων και της DPR.

Οι μονάδες της AFU και οι μαχητές του Azov χωρίζονται σε τρεις ομάδες, οι οποίες πολιορκούνται στο Azovstal, στο εργοστάσιο Ilyich και στην περιοχή του θαλάσσιου λιμανιού.

Μονάδες επίθεσης της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της DPR και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Τσετσένων στρατιωτών του συντάγματος που φέρει το όνομα του Ήρωα της Ρωσίας Akhmat-Hadji Kadyrov, έχουν ήδη εισέλθει στο έδαφος του Azovstal.

Η επίθεση στο εργοστάσιο ξεκίνησε από τη βόρεια κατεύθυνση, υπό στενά πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις, αλλά η προέλαση αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση από το τάγμα του Αζόφ.

Το πυροβολικό του ρωσικού στρατού και της DPR σφυροκόπησαν τα υπολείμματα της AFU και του Azov στο λιμάνι της Μαριούπολης. Σύμφωνα με την DPR, οι πολιορκημένοι εθνικιστές έκαψαν πολλά πλοία στο λιμάνι, μεταξύ των οποίων και το πλοίο διοίκησης Donbass του Ουκρανικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές από Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές στο έδαφος και πολλές πηγές, αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων διοικητών των αμερικανικών και ευρωπαϊκών στρατών ενδέχεται να αποκλειστούν στη Μαριούπολη. Οι αναφορές για διοικητές του ΝΑΤΟ που κατέφυγαν με μαχητές του Αζόφ στη Μαριούπολη μπορεί να εξηγήσουν γιατί τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ιδίως η Γαλλία και η Τουρκία, επιμένουν να εκτελέσουν μια ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη, αλλά μόνο με τη συμμετοχή του στρατού τους.

Στα άλλα μέτωπα στο Ντονμπάς, οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται. Ο ρωσικός στρατός και οι ένοπλες δυνάμεις της DPR και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LPR) συνεχίζουν να πιέζουν προς τα εμπρός στην περιοχή του Izyum παρά τη σκληρή αντίσταση από την AFU, τις εθνικιστικές μονάδες και τους ξένους μισθοφόρους. Κοινές δυνάμεις κινούνται προς Μπαρβένκοβο και Σλαβιάνσκ.

Την ίδια στιγμή, κοινές δυνάμεις Ρωσίας-DPR συνεχίζουν να προελαύνουν δυτικά της πόλης του Ντόνετσκ. Το χωριό Sladkoe τέθηκε υπό τον έλεγχό τους στις 7 Απριλίου.

Αναπτύσσοντας την επίθεση, η ομάδα των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων απέκλεισε πλήρως το χωριό Novomikhailovka και άρχισε να σκουπίζει τους εθνικιστές.

Σε καταδίωξη των υποχωρούντων μονάδων της 54ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ρωσικές μονάδες έχουν επίσης αποκλείσει την πόλη Ugledar και τώρα μάχονται στα περίχωρά της.

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός συνέχισε τις πυραυλικές του επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Στις 6 και 7 Απριλίου, πύραυλοι εκτοξευόμενοι από αέρα και θάλασσα κατέστρεψαν τέσσερις βάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στο Nikolaev, Zaporozhye, Kharkov και Chuguev από τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις τροφοδοτούνταν με καύσιμα κοντά στο Kharkov, το Nikolaev και το Donbass.

Ένα χτύπημα με πυραύλους αέρος έπληξε επίσης ένα σύμπλεγμα ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στον σιδηροδρομικό σταθμό Novograd-Volynsky στην περιοχή Zhytomyr. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ο εξοπλισμός που προετοιμάστηκε για ανάπτυξη στο Donbass καταστράφηκε.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στις 7 Απριλίου, ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα στον αέρα, ένα Mi-8 και ένα Mi-24, κοντά στη Χερσώνα. Επίσης καταστράφηκαν έξι drones κοντά στα Novoselovka II, Chervonaya, Novogradovka, Ilovaisk, Khartsizsk και τρία άλλα drones, συμπεριλαμβανομένων δύο Bayraktar TB-2, πάνω από τους οικισμούς Krivoy Rog και Trudovoi.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, 125 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, 95 ελικόπτερα, 416 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 227 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 2.003 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 220 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, 869 πυροβολικό πεδίου και όλμοι, καθώς και 1.902 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων έχουν καταστραφεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η πόλη της Μαριούπολης θα παραμείνει πιθανότατα το πιο καυτό μέτωπο για τις επόμενες μέρες. Ο ρωσικός στρατός και οι ένοπλες δυνάμεις της DPR και της LPR δε θα αναπτύξουν πιθανότατα την επίθεσή τους στα άλλα μέτωπα στο Ντονμπάς προτού η Μαριούπολη ασφαλιστεί πλήρως.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail